Pronađena bista Batiniju, lopovima prijave

Bista ukradena sa postolja iz kruga "Vektre Optel"

5972 pregleda 0 komentar(a)
Postolje nakon što je ukradena bista, Foto: Goran Malidžan
Postolje nakon što je ukradena bista, Foto: Goran Malidžan

Policija u Pljevljima pronašla je bistu Rafaelu Batiniju koju su lopovi nedavno ukrali sa postolja iz kruga “Vektre Optel”, nekadašnje vojne fabrike “1. decembar” u Pljevljima.

To je “Vijestima” potvrđeno u policiji, koja je protiv dvojice Pljevljaka podnijela krivične prijave Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima.

Bista je pronađena na jednom stovarištu otpada.

Rafael Batini jedan je od više stotina partizanskih boraca, simpatizera i saradnika koje su italijanski fašisti strijeljali od jula 1941. do 20. novembra 1944. godine u uvali između dva brda u mjestu Senjak u Pljevljima. U znak sjećanja i poštovanja prema mladiću, Pljevljaci su mu podigli bistu nekoliko metara dalje od spomenika podignutom svim strijeljanim na tom mjestu.

Na bisti su ispisana dva imena - Rafael Batini i Mišo Cvetković, a oba pripadaju istom čovjeku. Prvo je dobio na rođenju, a drugo je koristio tokom Drugog svjetskog rata.

Dugogodišnji predsjednik Organizacije boraca u Pljevljima Vidoje Despotović kaže da je ime Mišo Cvetković Batini koristio kako Njemci, ukoliko bi ga zarobili, ne bi otkrili njegovo jevrejsko porijeklo. Despotović je “Vijestima” kazao da će bista Batiniju biti postavljena na novoj lokaciji, najvjerovatnije u parku kod fontane u centru grada.

“Batini je rođen 1910. u Bitolju i po porijeklu je Jevrej. Bio je član Komunističke partije Meksika. Tamo je završio fakultet nakon čega se vratio u Bitolj. Prije rata osuđen je na tri godine robije, a 1941. uspio je da pobjegne iz zatvora i da se prebaci u Sandžak. U Novoj Varoši je bio sekretar partije, a onda je izabran za organizacionog sekretara Oblasnog komiteta KPJ za Sandžak. Njega su 8. jula 1942. godine u rejonu sela Meljak uhvatili meljački četnici koji su ga predali Italijanima u Pljevljima i on je 12. juna 1941. godine sa ostalim rodoljubima strijeljan na Senjaku“, rekao je Despotović.

U znak zahvalnosti za doprinos koji je dao u borbi protiv njemačko-italijanskih okupatora, jedna ulica u pljevaljskom naselju Moćevac nosi njegovo partizansko ime.

Bonus video: