DPNCG: Da se disciplinski sankcionišu oni koji nijesu ispoštovali nalog u predmetu Otaševića

"Očekujemo od ODT Podgorica da što hitnije okonča istragu o prijetnji Otaševiću od strane brata premijera Duška Markovića"
147 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Otašević, Foto: Privatna arhiva
Vlado Otašević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.12.2017. 12:33h

Savjet za građansku kontrolu rada policije prihvatio je pritužbu Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) zbog postupanja policije u predmetu kolege Vladimira Otaševića, saopšteno je danas iz DPNCG.

Savjet, na čijem je čelu Dražen Cerović, je "utvrdio da je postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju bilo neprofesionalno iz razloga što policija nije postupala po nalogu tužioca".

"Postupanje policije izvan naloga nadležnog državnog tužioca predstavlja podrivanje vladavine prava", zaključio je Savjet na sjednici koja je održana 1.decembra ove godine.

U saopštenju DPNCG se dodaje da je za zaštitu novinara ovo važna poruka Upravi policije, bez obzira što Savjet nije utvrdio kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ustava u smislu zaštite novinarskih izvora.

DPNCG je neformalno objašnjeno da oni za to nemaju zakonska ovlašćenja.

"Savjet je konstatovao kršenje Zakona o krivičnom postupku, koji obavezuje policiju da slijedi naloge tužioca. U ovom slučaju, ODT Bijelo Polje je naložio 29.9 2017. OB Mojkovac da se sa već uzetog telefona od novinara izuzme snimak u njegovom prisustvu. ODT BP je tražilo da ga policija obavjesti da li je to sprovela i ako nije da ga obavjesti. Sve to nakon što je DPNCG 27.septembra iniciralo postupak pred Savjetom, zatim uputilo pismo VDT i predsjendiku Tužilačkog savjeta Ivici Stankoviću i ambasadama, i obavjestilo javnost da su policija i tužioci povrijedili pravo novinara. Jer, novinaru je već ranije, još 14.septembra oduzet telefon SIM kartica i do danas nisu vraćeni. Tužilaštvo je time naknadno pokušalo da ispravi grešku", navodi se u saopštenju DPNCG.

DPNCG traži od ministra unutrašnjih poslova Mevlduna Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da pošalju svoje službenike na edukativne seminare, a mnogi od njih su već bezbroj pohađali, kako bi naučili ZKP i na koji način treba da se odnose prema novinarima.

"Takođe i da se disciplinski sankcionišu službenici i odgovorni koji nijesu ispoštovali nalog OD Bijelo Polje u ovom predmetu kolege Otaševića. Očekujemo od ODT Podgorica da što hitnije okonča istragu o prijetnji Otaševiću od strane brata premijera Duška Markovića. Pozivamo kolege da nam se obrate za besplatne pravne savjete i ne dozvole policiji, ili tužiocima, da krše njihova prava tokom krivičnih postupaka zloupotrebljavajući činjenicu da je većina nas pravno neuka stranka", poručili su iz DPNCG .

Detalje odluke Savjeta za građansku kontrolu rada policije možete pogledati ovdje.

Bonus video: