Da možete, šta biste danas vratili na fabričko podešavanje?

Brend koji je asocijacija na prijateljstvo, Nikšićko Pivo i Pivara „Trebjesa“ zato danas šalju poruku da našu planetu treba da slavimo svaki dan u godini.

45725 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pivara Trebjesa
Foto: Pivara Trebjesa

Koliko puta poželite da u životu, a ne samo na telefonu ili računaru, pritisnete dugme “vratiti na fabričko podešavanje”? Nekada se to odnosi na privatnu relaciju, nekada na poslovnu odluku, nekada možda na šansu koju nijeste iskoristili. Da postoji jedna odluka koju biste danas vratili, koja bi to bila? Razmislite malo.

Ako vam kažemo da postoji jedna koje možda nijeste svjesni, a imala bi uticaj na vaše, ali i dobro svih ljudi koje poznajete, da li biste tada pritisnuli dugme? U pitanju je dugme za našu planetu Zemlju, čiji se dan obilježava širom svijeta svakog 22. aprila.

Ove godine moto je: #RestoreOurEarth. Jasno je i zašto. Svjedoci smo da je priroda svake godine sve više ugrožena, najviše nemarom svih nas, njenih stanovnika. Često nemamo vremena za ekologiju ili ne razmišljamo o tome, jer imamo bitnijeg posla. A da li zaista imamo?

Mi smo neodvojivi dio prirode, zavisimo od nje. Prečesto, kao da toga nijesmo svjesni. Zato vam danas, na Dan planete Zemlje, navodimo nekoliko lakih aktivnosti koje možemo svaki dan uraditi za našu životnu sredinu, i to bez imalo muke.

1. Smanjimo količinu otpada koji stvaramo – počnimo od toga da u nabavku pođemo sa platnenim cegerom, umjesto što gomilamo stalno plastične kese. Iskoristimo ambalažu nekada više puta.

2. Smanjimo potrošnju električne energije – kad izlazimo iz kuće ili kancelarije, isključimo nepotrebna svjetla i računare iz upotrebe. Iznenadili biste se kolike se uštede mogu postići!

3. Smanjimo upotrebu vode – smanjimo vrijeme tokom kojeg voda teče iz slavine, dok mi radimo nešto drugo. Razmišljajmo o svakoj kapi!

4. Štampajmo samo neophodno – u vremenu tableta i mobilnih telefona, sigurno nam ne treba sve i na papiru. Ako i štampate, sjetite se da postoji opcija dvostrane štampe i da se tako troši dvostruko manje papira, a čuva drveće.

5. I najlakše – proširimo ekološku svijest. Pričajmo sa svojim prijateljima i porodicom, objasnimo im zašto je važno da svi damo mali doprinos. Lakše prihvatamo poruke koje dolaze od onih kojima vjerujemo i vidimo ih kao prijatelje.

Male, ali svakodnevne akcije, imaće veliki uticaj. Naravno, ne očekuje se samo od pojedinaca da daju doprinos. Veliku odgovornost imaju i kompanije, a posebno u dijelu širenja važnih poruka.

Brend koji je asocijacija na prijateljstvo, Nikšićko Pivo i Pivara „Trebjesa“ zato danas šalju poruku da našu planetu treba da slavimo svaki dan u godini. Svi možemo dati doprinos. Pivara „Trebjesa“ to čini već godinama, i to ne samo kroz brojne edukativne kampanje kao što je Rock & Recycle ili saradnju sa NVO sektorom u rješavanju ekoloških izazova.

Ova kompanija politiku zaštite životne sredine prvenstveno sprovodi u svom „dvorištu“. Pivara „Trebjesa“ reciklira čak oko 50 odsto otpada koji nastaje kroz proizvodne procese, konstantno smanjuje potrošnju vode po litru proizvedenog piva, kao i emisiju CO2 gasova. Kompanija posjeduje sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a uz stalne inovacije odlučni su u namjeri da postignu i veće uštede u svim parametrima, svjesni da je to dobro za poslovanje, ali i zajednicu čiji su dio.