"Umjetnost reciklaže" pobjednik konkursa nikšićke Pivare

Na šesti godišnji konkurs Pivare „Trebjesa“ pristiglo je 14 predloga
192 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2017. 18:21h

NVO TNT iz Podgorice pobjednik je konkursa koji je nikšićka Pivara raspisala za finansiranje najboljeg ekološkog projekta. Za realizaciju projekta “Umjetnost reciklaže”, koji ima za cilj podizanje svijesti i odgovornosti građana o potrebi aktivnog uključivanja u zaštitu i unaprjeđenje životne sredine, TNT je od Pivare dobio deset hiljada eura.

“Nikšić smo izabrali zbog evidentnog problema odlaganja otpada, ali i zbog toga što ovaj grad baštini zanimljivu i dugu umjetničku, ali i ekološku tradiciju. Kao posebnu komponentu projekta izdvojili bismo upotrebu novih tehnologija u očuvanju životne sredine Snimanjem divljih deponija i crnih tačaka i pretvaranjem u snimke koji se mogu gledati kao VR (virtuelna realnost) dao bi se lični doživljaj posmatračima i time problem deponija učinio vidljivijim”, kazao je Bojan Tešić, predstavnik TNT-a.

Prema njegovim riječima u toku projekta, koji će biti realizovan u prvoj polovini naredne godine, planirana je izgradnja „reciklažnog kutka“ koji će se najvjerovatnije nalaziti na Filozofskom fakultetu i biće rezultat umjetničke obrade reciklažnog materijala. U sklopu pomenutog kutka, gdje će biti održana i tribina na kojoj će govoriti zanimljiva eko-aktivistička imena, biće predstavljene i skulpture samoukog umjetnika iz Kolašina Mladena Karišika, nastale skupljanjem drveta iz korita rijeka i njegovim kombinovanjem u fantastične oblike koji podsjećaju na neka mitska bića ili čuvare same prirode. Tešić je kazao da će u sklopu projekta angažovati i belgijske muzičare i eko aktiviste, sastav “Trashbeatz”, koji promovišu održivo upravljanje otpadom kroz interaktivna predavanja i muziciranje na ručno izrađenim instrumentima od odbačenih predmeta.

„Ovim i mnogim drugim aktivnostima poput filmske projekcije četiri ostvarenja na temu otpada i izradu internet aplikacije kojom bi se vizuelno predstavio problem otpada, potrudićemo se da animiramo što veći broj ljudi i da zajednički ukažemo da otpad moramo posmatrati kao vrijedan resurs “, poručio je Tešić.

Na šesti godišnji konkurs Pivare „Trebjesa“ pristiglo je 14 predloga.

“Tokom šest godina realizacije dobili smo ukupno 82 predloga projekta od naših partnera iz nevladinog sektora iz skoro svih crnogorskih opština. Vjerujemo da ćemo kroz projekat ‘Umjetnost reciklaže’ na zanimljiv i drugačiji način, uz umjetnički aktivizam i upotrebu modernih tehnologija, uticati na građane Nikšića da se odgovornije odnose prema otpadu “, kazala je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“.

Podsjetila je da je i Pivara pokazala da otpad može biti resurs i da su od 30 hiljada čaša sakupljenih u okviru kampanje Rock & Recycle na ovogodišnjem Lake Fest-u napravila skulpturu u obliku vidre koja je izazvala veoma pozitivne reakcije javnosti.

Dosadašnji pobjednici pivarinog konkursa, koji je pokrenut 2011.godine, su ekološki pokret “Ozon”, Društvo mlasih ekologa Nikšić (koji su dva puta pobijedili), “Alfa centar” i Biciklo.me.

Galerija

Bonus video: