Čitalačka dilema: Kako se odbraniti od lažnih vijesti?

Vijest koja je pravovremena, objektivna i istinita ima svoju vrijednost. Zahtijeva vrijeme i napore koje će novinari i urednici uložiti u istaživanja, kako bi čitaocima obezbijedili nepristrasne analize i naoružali ih relevantnim činjenicama

21397 pregleda 44 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Uslijed krize u 2020. godini, koja je dovela do velikog pada prodaje štampanog izdanja i prihoda od oglašavanja, novinski izdavači u regionu prinuđeni su da svoje poslovne modele prilagode digitalnim tokovima, piše Privredni.hr.

Svjetski zvaničnici upozoravaju da je pandemija dezinfomacija izmakla kontroli. Sve je veća hiperprodukcija naslova i besplatno dostupnih vijesti na društvenim mrežama. Ovakve vrste sadržaja bivaju objavljene bez provjere kredibilnosti izvora , tačnosti podataka i drugih koraka koje profesionalni novinarski pristup podrazumijeva.

Lažne vijesti se šire mnogo brže od istinitih, što navodi čitaoce da se češće odluče da pruže podršku nezavisnim i objektivnim i medijima kojima vjeruju, kroz pretplatu na sadržaj tog izdavača. U posljednjih 12 mjeseci u SAD-u je zabilježen porast pretplate na online vijesti za 20%, a u Norveškoj za 42%. Osim toga, značajni porasti zabilježeni su u Portugalu, Holandiji i Argentini navodi se u Reuters Institute Digital News Report 2020.

Što se tiče regiona, izdavači u Hrvatskoj i Sloveniji su saglasni da je, usljed velikog pada prodaje novina, pandemije i drugih problema sa kojima se mediji susreću, uvođenje novih poslovnih modela poput digitalne pretplate neminovno, ukoliko se nezavisni mediji žele izboriti za opstanak, prenosi privredni.hr. Kako bi bili u mogućnosti da i dalje plasiraju kvalitetan i aktuelan sadržaj, iako svjesni rizika koje donosi digitalna pretplata, izdavači moraju preći na nove načine održivog poslovanja.

Vijest koja je pravovremena, objektivna i istinita ima svoju vrijednost. Zahtijeva vrijeme i napore koje će novinari i urednici uložiti u istaživanja, kako bi čitaocima obezbijedili nepristrasne analize i naoružali ih relevantnim činjenicama. Trendovi ukazuju da je digitalna pretplata jedini put ka očuvanju nezavisnih i objektivnih medija, koji štite javno mijenje i stub su svakog demokratskog društva.

Bonus video: