U Tivtu održana obuka djece u slučaju da se izgube

Iz MUP-a su kazali da je potraga za nestalom djevojčicom Kjarom u Kotoru događaj koji je, kroz masovni odziv nadležnih službi, volontera i građana, ne samo pokrenuo sistem zaštite i spašavanja već i određena pitanja koja se tiču neophodnosti nabavljanja i treniranja potražnih pasa

2767 pregleda 5 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Područna jedinica Herceg Novi i stručni tim Knightsbridge škole iz Tivta održali su edukativno predavanje djeci od šest do 11 godina o tome kako da se ponašaju ako se izgube.

Kako je saopšteno iz MUP-a, predavanje je održano nakon nedavnog nestanka i uspješno okončane portage za osmogodišnjom djevojčicom Kjarom u Kotoru.

Iz MUP-a su kazali da je tema predavanje bila "Šta dijete može uraditi i kako se ponašati ako se izgubi ili odvoji od roditelja/pratioca".

Navodi se da je, pored vatrogasaca/spasilaca, u edukaciji učestvovao i belgijski ovčar Rex - pas tragač Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi.

obuka u Tivtu
foto: MUP Crne Gore

"Poslije održane prezentacije koja je bila propraćena brojnim pitanjima, kako na navedene teme tako i o tome kako se trenira i koristi pas tragač u akcijama potrage i spašavanja, Rex je, na veliku radost djece, na praktičnom primjeru pokazao svoje vještine", kaže se u saopštenju.

obuka u Tivtu
foto: MUP Crne Gore

Iz MUP-a su kazali da je potraga za nestalom djevojčicom događaj koji je, kroz masovni odziv nadležnih službi, volontera i građana, ne samo pokrenuo sistem zaštite i spašavanja već i određena pitanja koja se tiču neophodnosti nabavljanja i treniranja potražnih pasa.

"Kako bi Crna Gora jednog dana imala četu vodiča sa obučenim psima za pretraživanje terena i pronalaženje nestalih i lica pod ruševinama", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: