Mađarska će razmotriti slobodniji ulaz crnogorskih građana

Kako je saopšteno, Mađarska je veoma brzo po izbijanju pandemije poslala svoje stručnjake u Kinu i Rusiju da se uvjere u kvalitet izrade vakcina

5789 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Mađarska će uskoro razmotriti relaksiranje uslova za ulazak crnogorskih državljana u tu državu, saopšteno je iz Vlade.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, generalni sekretar Vlade Božo Milonjić i direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić borave u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, gdje su se danas sastali sa ministrom ljudskih resursa Miklošom Kašlerom.

Iz Vlade su naveli da će prvi konkretan rezultat posjete crnogorske delegacije biti veoma skoro razmatranje mađarske strane da relaksira načine ulaska putnika iz Crne Gore.

"Kako crnogorskih, tako i mađarskih državljana i putnika uopšte koji ulaze iz naše zemlje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je resor koji predvodi Kašler najobimniji u mađarskoj administraciji i obuhvata zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport i socijalno staranje.

Kako je saopšteno, tema sastanka delegacije dvije Vlade bila je prvenstveno pandemija koronavirusa i odgovor koji su Crna Gora i Mađarska pružile i pružaju na nju.

“Ministri su razmijenili iskustva i kao ljekari i kao čelni ljudi resora, razgovarali su o mjerama prevencije širenja virusa, protokolima liječenja COVID-a 19 i saznanjima o samom virusu i bolesti do kojih se do sada došlo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je značajna tema bila i vakcinacija, od samog postupka nabavke vakcine, preko načina određivanja prioritetnih grupa do sprovođenja samog procesa.

Borovinić Bojović je predstavila iskustva i trenutne izazove Crne Gore i zahvalila Kašleru na dosadašnjoj pomoći koju je Mađarska uputila Crnoj Gori u vidu PCR testova, u najavljenoj donaciji respiratora i na ostalim vidovima solidarnosti i podrške koji su ključni u aktuelnim vremenima.

Kašler je iznio mađarska iskustva u borbi sa virusom, ali i približio crnogorskoj delegaciji stav Mađarske prilikom nabavke vakcine.

Kako je saopšteno, Mađarska je veoma brzo po izbijanju pandemije poslala svoje stručnjake u Kinu i Rusiju da se uvjere u kvalitet izrade vakcina.

“I odmah po dobijanju određene relevantne dokumentacije, opredijelila se da, pored evropskih, poruči vakcine i iz te dvije zemlje, iako evropski partneri inicijalno nijesu blagonaklono gledali na taj korak”, navodi se u saopštenju.

Kašler je potvrdio da se takav potez ispostavio kao krajnje ispravan i da je izvjesno da će ga slijediti i druge evropske zemlje.

Borovinić Bojović i Kašler su se saglasili da je najbolja vakcina ona koja je najprije dostupna, a da je vakcinacija jedini izlaz iz pandemije koja po prirodi ne poznaje granice.

“Konačno, duboko uvjereni da će se svijet izboriti i sa ovim virusom, sagovornici su potvrdili da je neophodno nastaviti i dodatno ojačati saradnju i ostalim oblastima zdravstva, ali i generalno na drugim bilateralnim nivoima”, navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović je zahvalila Kašleru i mađarskoj Vladi na gostoprimstvu i podršci u vremenu pandemije.

Ona je kazala da je uvjerena da je ta posjeta crnogorske delegacije veliki i važan korak ka jačanju i unapređenju odnosa dvije države.

Bonus video: