Sputnjik V stiže naredne sedmice

Boljević je “Vijestima” kazao da je plan da bude isporučeno 20 ili 30 hiljada doza i još 200.000 tokom maja i juna. San Marino vakciniše kompletno stanovništvo ruskom vakcinom, Njemačka ozbiljno pregovara o nabavci, tvrdi Boljević

53881 pregleda 428 reakcija 24 komentar(a)
Vakcinacija zdravstvenih radnika Sputnjik V vakcinom u KC, Foto: BORIS PEJOVIC
Vakcinacija zdravstvenih radnika Sputnjik V vakcinom u KC, Foto: BORIS PEJOVIC

Nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V trebalo bi da stigne u Crnu Goru iz Rusije tokom naredne sedmice.

To je “Vijestima” kazao član pregovaračkog tima za nabavku te vakcine Sergej Boljević. On je rekao da će u kontingentu biti više od 10.000 doza, vjerovatno 20.000 ili 30.000 hiljada.

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine, a Boljević je kazao da isporuka kasni zbog tehničkih pitanja.

Govoreći o početku proizvodnje Sputnjik V u susjednoj Srbiji, član pregovaračkog tima kazao je da bi bilo daleko pametnije u narednom periodu nabavljati vakcine direktno od Instituta za virusologiju, serume i vakcine “Torlak”, te da će u tom slučaju i cijena biti niža.

“Trenutno ‘Torlak’ dobija supstance iz Rusije, ali bi do kraja godine trebalo da bude predata čitava tehnologija”, rekao je Boljević, dodajući da je zahvalan crnogorskoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović što se tokom posjete Srbiji dogovorila o saradnji u vezi sa nabavkom vakcina sa zdravstvenim vlastima.

Boljević je rekao i da potvrda o imunizaciji ruskom vakcinom Sputnjik V ne bi trebalo da bude prepreka za putovanje u zemlje Evropske unije. Istakao je da je vakcina registrovana u Mađarskoj i da je Ruski fond za direktne investicije, proizvodač Sputnjik V, u ozbiljnim pregovorima sa Njemačkom. Pojasnio je da se planira proizvodnja vakcine i u Italiji.

14 hiljada doza vakcine Sputnjik V stiglo je u prethodna dva mjeseca u Crnu Goru, od kojih je 4.000 donirala Srbija

“Država San Marino naručila je 50.000 doza kako bi vakcinisala 30.000 građana. Italijani su zainteresovani za vakcinaciju, ali je prioritet da prvo vakcinišu kompletno svoje stanovništvo”, rekao je Boljević.

Ponovio je da je plan da dodatnih 200.000 doza u Crnu Goru bude isporučeno tokom naredna dva mjeseca.

Masovna vakcinacija u Crnoj Gori još nije počela, jer kasni isporuka kontingenta kineskih vakcina. Iz kineske ambasade i Ministarstva zdravlja saopšteno je da će naredne sedmice, odnosno do kraja mjeseca, stići kontingent od preko 200.000 Sinofarm vakcine i da će masovna vakcinacija početi nekoliko dana nakon datuma isporuke. Borovinić Bojović rekla je i da nove doze Astra Zeneke, preko Kovaks inicijative, stižu u prvoj sedmici maja.

Nadležni su prošle sedmice poručili da je zdravstveni sistem spreman za masovnu imunizaciju i da će se vakcinacija obavljati na 138 punktova, u dvije smjene. Pojasnili su da je spremno i 10 mobilnih timova, koji će pomagati zdravstvenom kadru u opštinama gdje za to bude postojala potreba.

Svi vakcinalni punktovi biće izmješteni iz domova zdravlja, a na svakih četiri sata Krizni štab praviće presjek stanja vakcinacije.

Iz Vlade je ranije saopšteno da je obezbijeđeno 600.000 doza vakcina, koje bi trebalo da budu isporučene do kraja juna. Međutim, do sada je stiglo 68.000.

Prvu dozu vakcine protiv kovida-19 do juče popodne primilo je 39.281 osoba, dok je 19.450 revakcinisano.

Od posljedica infekcije kovida-19 juče je preminulo sedam osoba, zabilježeno je 139 novih slučajeva koronavirusa, dok je na bolničkom liječenju 384 pacijenata.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je analizirano 1.207 uzoraka. Kazali su da je iz Podgorice 37 novopozitivnih, Nikšića 17, Pljevalja 16, Bara 12, Danilovgrada osam, Bijelog Polja i Rožaja po šest, Cetinja i Berana po pet, Budve četiri, Herceg Novog, Andrijevice i Kolašina po tri, Mojkovca, Plava, Petnjice i Šavnika po dva i Kotora, Tuzi, Plužina i Žabljaka po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19, i to kod dva pacijenta iz Podgorice i po jednog iz Berana, Nikšića, Bara,Budve i Kolašina. Najmlađi je imao 47, a najstariji 87 godina”, saopšteno je iz IJZ.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi, Kliničkom centru (KC), juče se na liječenju nalazilo 108 pacijenata, od kojih su 53 životno ugrožena.

Bonus video: