DPNCG: Zamjenom teza se novinari žrtve pretvaraju u napadače

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju potvrdilo da je protiv Seada Sadikovića podnijeta krivična prijava i da ga je već saslušao državni tužilac

5915 pregleda 0 komentar(a)

U slučajevima napada na novinara TV Vijesti Seada Sadikovića i urednika "Monitora" Esada Kočana pokušavaju se zamijeniti teze, kako bi se novinari od žrtava pretvorili u napadače, saopšteno je iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

Na to, kako su naveli, ukazuju informacije i potezi pojedinaca, za koje "postoji sumnja da iza njih stoje djelovi bivše vlasti", odnosno oni koji su bili "na liniji kriminalno obavještajnih krugova".

"Ipak, da li je tako ostavljamo Državnom tužilaštvu da istraži, a mi ćemo insistirati da se to otkrije - bez obzira što dosadašnje iskustvo ukazuje da ne postoji dobra praksa za taj optimizam", dodaju iz DPNCG.

Ističu da je, i poslije mjesec dana od prebijanja novinara Sadikovića nakon “patriotskog” skupa u Bijelom Polju, izviđaj na samom početku. Paralelno je, dodaju, otvoren postupak i protiv novinara koga sumnjiče za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, povredu ugleda Crne Gore i nasilničko ponašanje.

"Prijavu protiv njega podnijela je NVO Montenegro International, kako bi se zastrašio Sadiković, koji je na satiričan način kritikovao devijacije u državi, istraživao ratne zločine, korupciju i kriminal", smatraju u DPNCG.

Navode da im je iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju potvrđeno da je protiv Sadikovića podnijeta krivična prijava i da ga je već saslušao državni tužilac Hasan Lukač.

"Nismo, međutim, dobili odgovor šta je sa grupom napadača na njega. Nakon što su identifikovana dvojica osumnjičenih Edin Dizdarević (18) i Nerminu Omerović (21), ne znamo šta je sa ostalima."

“Obavještavam vas da je i dalje postupak izviđaja, te da je nakon izuzetih video materijala i DVR uređaja naredbom postupajućeg tužioca, naloženo vještačenje vještaku informacione tehničke struke. Nakon okončanja istog, ovaj tužilac će u naznačenom predmetu donijeti konačnu odluku, o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni”, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju DPNCG, kako je saopšteno iz tog udruženja novinara.

Smatraju da se i u ovom slučaju, poput slučaja urednika "Monitora" Esada Kočana, radi o zamjeni teza te se pokušava skrenuti pažnja javnosti na način što se novinar poistovjećuje sa napadačima i pripisuje mu se odgovornost za napad.

Iz DPNCG navode da u ponedjeljak ističe pritvor Dragutinu Šukoviću (55) koji se sumnjiči da je Kočanu prijetio i napao ga ispred zgrade u kojoj stanuje.

"U izjavi Osnovnom tužilaštvu pripadnik kriminalnog miljea tvrdio je da je on ustvari bio žrtva. S obzriom da se radi o višestruko osuđivanom licu, advokatica DPNCG koja zastupa Kočana, Maja Živković, tražila je od Uprave policije i Komisije za istrage napada na novinare procijenu bezbjednosti novinara", dodaju iz DPNCG.

Pozvali su nadležne organe da ažurno i posvećeno postupaju u ovim i ostalim slučajevima, te da rasvijetle napad i o tome blagovremeno obavijeste javnost.

"Ne dozvolimo da novinare targetiraju kao napadače, jer se radi o klasičnoj zamjeni teza onih koji su podizanjem tenzija u društvu i provocirali ove napade. Očekujemo da se što prije otkriju motivi napada na Sadikovića i Kočana. Kolege koje učestvuju u hajci i montiranju činjenica ponovo podsjećamo na Etički kodeks novinara/novinarki koji nas obavezuje na solidarnost", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: