Ministarka odbrane posjetila Tivat, nagovijestila veća ulaganja u Mornaricu i smjene na komandnom nivou

Inače, gradnja stambeno-poslovnog kompleksa na Lukovića barakama u kojem bi krovove nad glavom dobile i porodice sedamdesetak radnika bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal i mnoga profesionalna vojna lica, je nešto što su prethodne DPS-om predvođene uprave grada i Ministarstva odbrane preuzele kao obavezu prilikom zatvaranja Arsenala u ljeto 2007., ponavljale u mnogim izbiornim kampanjama, ali nikad nisu realizovale

8136 pregleda 6 komentar(a)
Injac i Komnenović, Foto: Siniša Luković
Injac i Komnenović, Foto: Siniša Luković

Realizacija projekta izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Lukovića barake, sudbina nekadašnjeg Arsenalovog pogona Opativoo i vojnog kompleksa Lepetane te pitanje deminiranje nekih lokacija u zalivu Boke bile su teme razgovora ministarske odbrane dr Olivere Injac sa predsjednikom Opštine Tivat Željkom Komnenovićem i njegovim saradnicima.

Injac je danas boravila u radnoj posjeti Tivtu – prvoj opštini koju je obišla od kada je preuzela upravljanje resorom odbrane u decembru prošle godine, a osim razgovora sa čelnicima grada, ministarka je obišla i pogon Opatovo, bivšu kasarnu i kompleks vojnih skladišta Lepetane, te još uvijek aktivni vojni objekat Pristan.

Gradonačelnik Komnenović je kazao da su već na prvom sastanku sa ministarkom odbrane nađena neka konkretna riješenja za pitanja koja se tiču odnosa Opštine Tivat i Vojske Crne Gore, pa će tako prema njegovim riječima, školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“ koji je zvanični pobratim grada Tivta sa kojim je taj brod sudbinski vezan već decenijama, uskoro iz Bara biti vraćen na svoj stalni vez na gradskoj rivi Pine.

„Zajedno sa predstavnicima NVO „Arsenal“ koji su prisustvovali tom dijelu sastanka, dogovoreno je da se vezano za Lukovića barake, napravi novi radni tim između Ministarstva odbrane (MO) i te NVO, sagleda idejni projekat tog kompleksa i razmotre mogućnostu realizacije te investicije po modelu zajedničkog ulaganja između bivših radnika Arsenala, Opštine i MO. Razgovarali smo i o valorizaciji pogona Opatovo i kasarne Lepetane i ti predlozi će uskoro ići prema Savjetu za privatizaciju Vlade Crne Gore. Zajednički nam je cilj otvaranje novih radnih mjesta u Tivtu i valorizacija tih potencijala koje je vojska sačuvala u prethodnom periodu.“- kazao je Komnenović, dodajući da je sa ministarkom odbrane razgovarao i o mogućnosti otvaranja Vojnopomorskog muzeja u Tivtu kojima ima bogatu i dužu od jednog vijeka tradiciju mornaričke baze.

Inače, gradnja stambeno-poslovnog kompleksa na Lukovića barakama u kojem bi krovove nad glavom dobile i porodice sedamdesetak radnika bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal i mnoga profesionalna vojna lica, je nešto što su prethodne DPS-om predvođene uprave grada i Ministarstva odbrane preuzele kao obavezu prilikom zatvaranja Arsenala u ljeto 2007., ponavljale u mnogim izbiornim kampanjama, ali nikad nisu realizovale.

Injac je kazala da bogata vojna istorija Tivta i Boke treba da se adekvatno prezentira široj javnosti i naglasila da to može biti jedan od niza zajedničkih projekata MO i lokalne samouprave koje dvije strane namjeravaju realizovati „u cilju opšteg i interesa cijele društvene zajednice, a ne nikako od interesa samo onih privilegovanih.“

„Dobre ideje su danas proistekle na ovom vrlo konstruktivnom sastanku i mnogo toga je već danas dogovoreno da se ide u nekim kratkim vremenskim periodima sa nekim vrlo konkretnim projektima i dogovorima naših timova. Trudićemo se da u tom smislu, budemo vrlo operativni.“- kazala je Injac dodajući da MO i Opština Tivat „gledaju u istom pravcu“ i da će dobro sarađivati.

Rekla je da je u toku analiza potrebe za zadržavanjem u sistemu odbrane, određenih lokacija i objekata koje je Vojska širom Crne Gore, prethodno decenijama koristila i da su među njima i Lepetane i Opatovo, te da će „vrlo brzo izaći sa predlogom prema Vladi šta sa njima konkretno raditi“.

Injac je istakla da je za vrijeme njenih prethodnika na mjestu ministara odbrane, najmanje novca iz vojnog budžeta uloženo u kapacitete Mornarice VCG i da će se to sada pod hitno ispravljati.

„Mornarica je zaista bila najviše zapostavljena i najviše sam bila, kada sam preuzela ovu funkciju, zatečena time koliko je malo ulagano u Mornaricu VCG. Jedan od ključnih prioriteta mog rada biće Mornarica i ulaganje u taj vid oružanih snaga jer smo svi svjesni koliko tu ima naslijeđenih problema iz prethodnog perioda i koliko se hitno moraju napraviti liste prioriteta šta su najurgentnije tačke u MVCG u kojima se mora djelovati. Prikupila sam već dosta informacija na tu temu i sa saradnicima ću se sada detaljno posvetiti pitanju modernizacije i povećanja operativne sposobnosti Mornarice“- istakla je Injac koja na pitanje „Vijesti“ da li to podrazumijeva i smjenu aktuelnog vrha Mornarice, istakla da će „biti promjena“.

„Moram izraziti zadovoljstvo što je prošle nedjelje konačno, imenovan novi načelnik Generalštaba VCG. Kratko je vrijeme, ali sigurno će biti daljih promjena i u Generalštabu i u jedinicama VCG, i sigurno čete biti brzo obaviješteni o tome.“- istakla je ministarska odbrane.

Injac je krajem decembra prošle godine, poslala u penziju dotadašnjeg načelnika GŠ VCG, general-majora Dragutina Dakića koji je bio kadar bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića (DPS), a prošle nedjelje je Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore na predlog Injac, unapredio u čin brigadnog generala dotadašnjeg pukovnika Milutina Đurovića i postavio ga na dužnost novog načelnika GŠ.

Na dužnosti komandanta Mornarice VCG od avgusta prošle godine je kapetan fregate Goran Đurković koga je na to mjesto postavio bivši ministar odbrane Predrag Bošković. Đurkovića su pojedini pripadnici MVCG optužili da je na njih navodno pokušao da vrši neprimjereni uticaj vezano za njihov izlazak na glasanje na parlamentarnim izborima 30.avgusta prošle godine, a što je on negirao. Za vrijeme njegvog mandata na čelu Mornarice, njeni efektivi su se sveli na tek jedan poluispravan brod koji je koliko-toliko, u stanju da izađe na more i obavi neki prostiji zadatak.

Bonus video: