Dozvoljava se živa muzika u baštama, posjete u zatvorima, ulazak iz Rusije, Bjelorusije...

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti

108011 pregleda 391 reakcija 42 komentar(a)
Raičević, Foto: Vlada Crne Gore
Raičević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.04.2021. 20:03h

Dozvoljava se živa muzika u baštama ugostiteljskih objekata, saopšteno je danas na pres konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore (KCCG) i Institut za javno zdravlje (IJZ) organizuju danas u IJZ, redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom koronavirusa i predstavljene nove epidemiološke mjere.

Dozvoljena su samo sjedeća mjesta u lokalima, a živa muzika je dozvoljena u periodu od 18 do 21 sat.

Prije 18 i poslije 21 sat ne može da ide nikakva vrsta muzike.

Epidemiološkinja u IJZ Radica Raičević je kazala da je napomena da ostaje zabrana emitovanje muzike korištenjem elektro-akustične opreme, pojačala zvučnika, osim tokom nastupa bendova ili pjevača s pratnjom, kao i zabrana igranja i plesa.

"Dozvoljava se posjeta bračnog druga u zatvorima, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Dozvoljava se ulazak crnogorskim državljanim i strancima iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Sjeverne Makedonije bez testa na koronavirus, pozitivnog seroološkog testa ili dokazom da su najmanje sedam dana prije ulasaka u Crnu Goru vakcinisani drugom dozom vakcine protiv koronavirusa", rekla je Raičević.

Pojašnjeno je da je dozvoljena i posjeta djece zatvorenicima.

Ona je kazala da se u Nikšiću, Beranama, Mojkovcu i Kolašinu i u gradovima gdje je kumulativna incidencija zaraženih na 100 hiljada stanovnika ispod 800, dozvoljava pohađanje nastave u obrazovnim ustanovama.

"Dozvoljava se rad dječijih igraonica od sedam do 20 časova, a rad fitnes centara i teretana dozvoljava se od pet do 22 časova. Kladionicama se dozvoljava rad od sedam do 22. Ugostiteljski objekti mogu da rade i vani i unutra od sedam do 23 časa, a živa muzika od 18 do 21 sat. Tržni centri i štandovi mogu da rade od sedam do 22 sata. U ovim gradovima sada je dozvoljen međugradski saobraćaj", kazala je Raičević.

Aktuelne mjere ostaju u opštinama Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, s obzirom na to da je kumulativa incidencija zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800.

Ona je rekla da se AstraZeneka vakcinom do 21. aprila vakcinisalo 17. 647 građana.

"Prvu komponentu Sputnjik V vakcine je primilo 6.781 osoba, a drugu 6.342. Sinofarm, kineskom vakcinom do sada se vakcinisalo 27.375 građana. Ukupno imamo 58.145 datih doza vakcine", kazala je Raičević.

Ljiljana Radulović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je rekla da se u toj ustanovi nalazi 110 pacijenata pozitivnih na koronavirus, što znači da po prvi put imaju popunjenost od samo 60 odsto kovid kapaciteta.

Od 110 pacijenata, po njenim riječima, sedam je na invazivnoj, a 11 na neinvazivnoj ventilaciji, dok je 55 životno ugroženo.

"Ovo je najbolje stanje koje smo imali u prethodnom periodu", kazala je Radulović.

V.D. Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani je kazao da treba da se popuštaju mjere zbog pada oboljelih.

"Međutim, takođe smo konstatovali da ako popuštamo sa mjerama, moramo pojačati nadzor nad mjerama. Uprava će pojačati nadzor, pogotovo što se tiče predstojećih praznika, Uskrsa i Prvog maja. Stvorili smo mobilne ekipe koje će činiti inspektori iz drugih gradova. Fokus će biti na primorju i Podgorici, jer se tu očekuje najviše ljudi i turista iz regiona. Kopntrola će se sprovoditi sa pripadnicima Uprave policije i vojske. Komunalna inspekcija i policija je takođe nadležna što se tiče javnih površina", rekao je Harasani.

On je kazao i da postoji kol centar na koji građani mogu prijaviti kršenje mjera.

Raičević je kazala da će građanima biti obezbijeđena druga doza AstraZeneka vakcine.

Ona je odgovarajući na pitanje da li se plaše indijskog soja koronavirusa, rekla da se u zadnje vrijeme javilo više mutiranih sojeva.

"Nemamo mogućnost da u IJZ radimo sekvencionisanje virusa, imamo mogućnost da dokažemo da li ima dominantnog soja. Za britanski soj smo slali uzorke za Berlin pa smo na taj način dobili potvrdu da se u našoj lokalnoj transmisiji nalazi britanski soj", kazala je Raičević.

Ona je rekla da je revakcinisano 3,5 posto građana.

Raičević je rekla da što se tiče posjete zatvorima, Ministarstvo zdravlja je dobilo peticiju od 150 zatvorenika da više od godinu dana nisu imali posjete svojih najbližih.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti.

Bonus video: