TREBA LI ŠIRITI LISTU KORISNIKA?

Na računu fondacije Budi human nalazi se 395.000 eura

Otvaraju profile i za djecu kojima je posljednja šansa za izlječenje u klinici Liv, dvoje mališana počeli liječenje
0 komentar(a)
Teleton, Foto: Filip Roganović
Teleton, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Na posebnom računu fondacije Budi human nalazi se 395.000  eura za liječenje djece oboljele od karcinoma, ali ta sredstva trenutno nijesu potrebna najmlađim pacijentima i ne mogu se iskoristiti za druga oboljenja.

Iz Fondacije je “Vijestima” saopšteno da se u velikoj mjeri smanjila mogućnost da se novac prikupljen na Teletonu održanom prije više od devet mjeseci iskoristi za djecu oboljelu od kancera.

Fond za zdravstveno osiguranje je  u oktobru   saopštio da će pacijenti sa malignim bolestima ubuduće moći da se liječe o  trošku države, u klinikama pet  država. 

Tako će djeca oboljela od leukemije, neuroblastoma, osteosarkoma i limfoma moći o trošku Fonda da se osim u Beogradu i Istanbulu, liječe i u Frankfurtu, Đenovi i Bolonji.

Iz Fondacije su kazali da su se ugovorom sa šest televizija (RTCG, TV Vijesti, Prva TV, Pink, 777 i Atlas TV) obavezali da će se prikupljeni novac sa Teletona isključivo iskoristiti za djecu koja su oboljela od karcinoma, a koja za liječenje nijesu dobila sredstva od Fonda zdravstva.

Kazali su da će, u dogovoru sa televizijama, da razmotre mogućnost da se novcem prikupljenom na Teletonu na drugi način pomogne djeci koja su oboljela od karcinoma, a potrebna su im novčana sredstva za putne troškove, ishranu, boravak u inostranstvu tokom liječenja... Građani u posljednje vrijeme sve češće upućuju apel za pomoć, kako bi se prikupio novac za liječenje u klinici Liv u Turskoj. U toj klinici sprovode se tretmani matičnih ćelija za oboljele, ali  Fond zdravstva ne pokriva troškove, jer je riječ o eksperimentalnim liječenjima. 

Iz Fondacije su Vijestima kazali da  ”otvaraju profile i za djecu kojima je posljednja šansa za izlječenje u turskoj klinici Liv”.  Naglasili su da su dva korisnika Fondacije već započela liječenje u turskoj klinici Liv. 

“U pitanju su Kristijan Radulović i Tihana Prelević, a za njihovo liječenje do sada je utrošeno oko 37.000 eura”, saopštili su. 

Iz Fondacije su kazali da pokušavaju da pomognu i ostaloj djeci. Na sajtu Fondacije su objavljeni profili osam mališana,  koji uglavnom boluju od cerebralne paralize. 

“Svi imaju svoje profile i korisničke račune i sve donacije su transparentne, kao i način na koji se prikupljena sredstva troše, što se i može provjeriti na našem portalu”, naglasili su.  Iz Fondacije, čiji je osnivač Goran Jovanović, su odgovorili da je  za osmoro djece do sada prikupljeno preko 93.000 eura, od čega 50.000 eura  za Anđelu Petrović, koja je pobijedila kancer, i da će novac da bude iskorišten za kontrole i prevenciju u narednom periodu. 

Teleton je pokrenut kada je nakon informacije da je djevojčica Selena Mandić bolesna od teškog oblika kancera. Za njeno  liječenje koje traje u SAD prikupljeno je 120.000 eura. 

Zahtjeve pacijenata razmatraju Raspopović, Milašinović, Kavarić

Iz Fondacije su kazali da je za korisnike potrebno da se upoznaju sa pravilnikom, popune zahtjev i pošalju kompletnu dokumentaciju, koju administrator prosljeđuje ljekarskoj komisiji. Tročlanu komisiju čine medicinska direktorica Kliničkog centra Snežana Raspopović, direktorica Instituta za bolesti djece Sonja Milašinović i neonatolog Maja Kavarić. 

“Komisija prvo razmatra da li potencijalni korisnik zadovoljava kriterijume i nakon toga daje svoje stručno mišljenje o operativnom zahvatu, rehabilitaciji ili tretmanu kojem potencijalncijalni korisnik treba da se podvrgne. Nakon što ljekarska komisija da potvrdan odgovor, potpisuje se ugovor i otvara profil za korisnika”, objašnjavaju iz Fondacije.