Prosvjetni radnici iz Budve na stanove čekaju već četvrt vijeka

Plac je dobijen 1996. u Lazima, izgradnja stanova je počela nakon 17 godina, odnosno 2013, zgrade su ugrubo završene

14037 pregleda 129 reakcija 55 komentar(a)
zgrada za prosvjetare u Budvi, Foto: TV Vijesti
zgrada za prosvjetare u Budvi, Foto: TV Vijesti

Predstavnici pet obrazovno-vaspitnih ustanova Budve - Srednje škole “Danilo Kiš“, OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša“, Druge osnovne škole, predškolske ustanove “Ljubica Jovanović Maše“ i škole za osnovno muzičko obrazovanje uputili su urgentno pismo nadležnim državnim institucijama, da se što prije omogući završetak tri zgrade sa 147 satanova za prosvjetne radnike i time prekine agonija koja traje punih 25 godina.

Pismo su uputili premijeru Vlade Zdravku Krivokapiću, predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, ministru finansija Milojku Spajiću, ministarki prosvjete Vesni Bratić, gradonačelniku Budve Marku Careviću i v. d. predsjednici Sindikata prosvjete Crne Gore Slavki Bošković.

Zahtijevaju da im se odgovori do 1. maja, jer se nalaze u izuzetno teškoj situaciji.

Naveli su da se nadaju da će institucije imati sluha za njihove zahtjeve, te da neće morati radikalizovati protest da bi zaštitili svoja prava.

“Obraćamo Vam se u ime svih prosvjetnih radnika Budve uključenih u projekat rješavanja stambenih pitanja kolektivne gradnje 147 stanova u okviru Lamela 1, 2 i 3 u naselju Dubovica, a naročito u ime podstanara koji su prisiljeni da se preko sezone sele sa porodicama u druge gradove ili prihvataju razne sezonske poslove da bi platili enormno povećane kirije. Naše nade u rješenje stambenog pitanja traju od 1996. godine kada su prosvjetni radnici dobili plac u Lazima, a izgradnja stanova je počela nakon nevjerovatnih 17 godina, odnosno 2013. U ovom trenutku, dakle nakon osam godina od početka gradnje, kada je vrijednost radova od ugovorenih 8.660.000 eura dostigla cifru od 11.220.000 eura, mi i dalje ne znamo ništa - ni rok završetka radova, ni cijenu kvadrata, kamatnu stopu po kojoj bi nam se obračunali krediti, načine otplate, kao ni to na šta će se zapravo odnositi ‘povoljni uslovi otplate’, kad u startu minimum polovini korisnika, sasvim izvjesno, banke neće odobriti kredit“, navodi se u pismu dostavljenom “Vijestima“.

Najavljuju nova okupljanja: protest prosvjetara iz 2013. godine
Najavljuju nova okupljanja: protest prosvjetara iz 2013. godinefoto: Vuk Lajović

Kako se od početka radi o partnerskim odnosima SO Budva, SZPR “Solidarno“ i Sindikata prosvjete uz garancije Vlade koje ističu u maju, a s obzirom na to da SZ “Solidarno” i ostali subjekti u lancu odgovornosti ne reaguju, kako ističu, žele konačno konkretne odgovore i konkretna rješenja.

“Stoga, apelujemo na Vas da prihvatite težinu i urgetnost problema, da stupite u kontakt sa svim stranama u projektu i omogućite nam da Vam izložimo sve sa čime se suočavamo 25 godina i da kompletan projekat usmjerite prema zadovoljavajućem ishodu. Umjesto da investiraju u svoje stanove, prosvjetni radnici Budve plaćaju enormne kirije stanodavcima, čime su uvučeni u začarani krug čistog preživljavanja, a velikom broju radnika zbog godina starosti rate za stan su drastično porasle, te mnogi nijesu više solventni. Višegodišnjim probijanjem obećanog roka gradnje, ozbiljnim narušavanjem našeg zdravlja i kvaliteta života, degradacijom profesorsko-pedagoške profesije koja se ovakvim nomadskim životom upoređuje jedino sa socijalnim slučajevima, molimo Vas za urgentnu pomoć u iznalaženju brzog rješenja, ali i za razumijevanje da se cijena kvadrata za podstanare značajno umanji. Ovaj program je socijalne prirode i kao takvog ga treba i tretirati, poput elementarne nepogode. Oči 147 porodica budvanskih prosvjetnih radnika su uprte u Vas u nadi i uvjerenju da će se naša agonija što skorije okončati“, navode u pismu.

Radovi na gradnji tri stambene zgrade u Dubovici sa 147 stanova za prosvjetne radnike počela je 2013. i rok je bio 18 mjeseci da se usele.

Zgrade su ugrubo završene, ali do useljenja do danas nije došlo.

Bonus video: