Morsko dobro aminovalo divljanje na Kalardovu

Firma “Kalardovo plus” je izlila potpuno novu betonsku pontu preko ostataka stare nelegalne

26511 pregleda 189 reakcija 36 komentar(a)
Ulaz na nelegalno gradilište "Kalardovo plusa", Foto: Siniša Luković
Ulaz na nelegalno gradilište "Kalardovo plusa", Foto: Siniša Luković

Promjena vlasti u Crnoj Gori i postavljanje nove rukovodeće ekipe u Javnom preduzeću Morsko dobro (MD), po svemu sudeći, nije donijela nikakvu promjenu kada je u pitanju efikasniji odnos države prema nelegalnim graditeljima i divljanju “investitora“ kojima su dati u zakup djelovi obale Tivatskog zaliva.

Najnoviji primjer za to ovih je dana “nikao“ na Kalardovu gdje je investitor, kome je MD dalo u zakup kupalište označeno kao 9A u Atlasu plaža i kupališta na Crnogorskom primorju, uz saglasnost MD, u moru izlio betonsku pontu dužine oko 35 i širine oko tri metra.

Nova ponta izivena je preko ostataka stare, privremene koja je nelegalno napravljena prije nekoliko godina, a koju su činile metalne šine sa pokrovom od dasaka, postavljene na par manjih gomila kamena nagomilanih u plićaku.

“Vijesti“ su imale uvid u dokumentaciju MD koja potvrđuje da je investitor, kompanija “Kalardovo plus” iz Tivta u vlasništvu ruskog državljanina, 9. aprila dobila zvaničnu saglasnost te državne firme čiji je zadatak da upravlja obalom i štiti je, da izvrši “rekonstrukciju postojećeg mula na katastarskoj parceli 610 KO Đuraševići, shodno njegovoj namjeni i u okviru predviđenih gabarita prema urbanističko-tehničkim uslovima, a sve u cilju otklanjanja opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti korisnika predmetnog kupališta“.

U potpisu te saglasnosti su imena novog direktora MD Mladena Mikijelja (DF), rukovodioca Službe za ustupanje na korišćenje morskog dobra Andreja Purića i rukovodioca Službe za kontrolu morskog dobra Srđana Radića.

Na osnovu tog dokumenta, firma “Kalardovo plus” je u proteklih nekoliko dana izlila potpuno novu veliku armirano-beronsku pontu preko ostataka stare, nelegalne montažne ponte.

U katastru se ta parcela površine 5.312 metara kvadratnih koja je u vlasništvu države vodi kao “prirodno neplodno zemljište“ i na njoj nije evidentirano postojanje bilo kakvih objekata.

Međutim, firma kojoj je MD 2018. u zakup dalo kupalište dužine 210 metara i površine nešto prkeo 2.000 kvadratam sada je izgradila nelegalnu novu armirano-betonsku pontu, kao i prizemni objekat ugostiteljske namjene na kopnu.

Zanimljivo je da je MD “Kalardovu plus” dalo saglasnost da “izvrši rekonstrukciju postojećeg mula u cilju sprečavanja opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti korisnika kupališta“, iako stara nelegalna montažna ponta uopšte nije dio prostora koje pokriva “Kalardovu plus“ iznajmljeno kupalište 9A, već se ona nalazi na zapadnoj granici, ali izvan obuhvata tog kupališta što se može vidjeti i iz grafičkih prikaza tog objekta na sajtu MD.

Iz te državne firme juče do kraja radnog vremena nisu odgovorili na pitanja

“Vijesti“ u vezi sa odobravanjem izgradnje nove nelegalne betonske ponte, kao ni u vezi sa time što su preduzeli da svoje zakupce kojima su tu i u obližnjoj uvali Brdišta dali u zakup lokacije za privremene objekte u zoni morskog dobra, spriječe u vršenju nelegalnih građevinskih radova na probijanju novih kolskih pristupnih puteva i gradnji obekata u zaleđu izdatih im djelova morske obale.

“Vijesti“ su imale uvid i u službenu zabilješku koju su kontrolori MD sačinili 25. marta, dan nakon što su bili na spornoj lokaciji u Kalardovu kada je sa njima bio i službenik Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat Gvozden Balšić.

U zapisniku stoji da je izvršni direktor “Kalardovo plusa” Marat Marsutov tada informisao da je u toku izrada “glavnog prijekta kojim će korisnik kupališta nakon pribavljene potrebne dokumentacije započeti investiciona ulaganja u skladu sa projektom“ i da se početak tih radova očekuje nakon završetka predstojeće turističke sezone. Kontrolori Morskog dobra su u zapisniku uz fotografije stare ponte konstatovali da su “na terenu prisutna znatna oštećenja kupališta te da je ugrožena bezbjednost korisnika kupališta“.

U zapisniku stoji da je “ponta potpuno devastirana i oštećena i ista nije bezbjedna za kupače“, iako ona uopšte i nije u zahvatu kupališta 9A.

Firma kojoj je Morsko dobro 9. aprila dalo saglasnost za sanaciju nelegalne ponte, šest dana prije toga je izvodeći nelegalne radove na probijanju puta i širenju platoa za parkiranje vozila u zaleđu kupališta kojeg je zakupila, oštetila javnu infrastrukturu zbog čega su potrošači u tom dijelu opštine bili više sati bez vode.

Investitor “Kalardovo plus” kod Kalardova je oštetio vodovodnu cijev kojom se snabdijevaju potrošači na Brdištima i Ostrvu cvijeća.

Radovi su izvođeni bez potrebne dokumentacije. Ekipa Vodovoda i kanalizacije radila je na otklanjanju nastale štete, a Komunalna policija je konstatovala da će investitor Vodovodu, kako je tada saopšteno iz tivatskog Sekretarijat za komunalni i inspekcijski nadzor, izmiriti štetu koja je nastala.

Komnenović: Investitori i MD da zaborave na ovakve dilove

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (NP) rekao je juče “Vijestima” da je ogorčen onim što se trenutno dešava na Kalardovu, ali i u zaleđu i samoj uvali Brdišta.

On je podsjetio na oštećenja gradske inftastrukture koje je početkom mjeseca prouzrokovalo nelegalno izvođenje radova na prilazu zakupljenom kupalištu firme “Kalardovo plus”, izrazivši duboko razočarenje indolentnošću državne Građevinske inspekcije da spriječi ponovno uznapredovalu bespravnu gradnju na državnom zemljištu u pojasu MD.

“‘Kalardovo plus’ sigurno zbog svega ovoga neće dobiti saglasnost našeg preduzeća Vodovod i kanalizacija na projekat koji namjeravaju da realizuju na Kalardovu niti saglasnost za priključak na vodovodnu mrežu, a bez toga ne mogu dobiti ni UTU za izradu tog projekta. Pozivam i novi menadžment MD da ne nastavlja pogrešnu praksu svojih prethodnika iz DPS-a koji su pojedinom povlašćenim investitorima omogućavali da rade bukvalno što im je volja na bilo kojem dijelu naše obale koji im je zapao za oko. Opština će se svim raspoloživim kapacitetima i na svaki mogući način suprostaviti nastavku takve prakse, a naći ćemo načina da poznaniju prava privedemo i sve te takozvane investitore koji rade ovakve stvari”, rekao je Komnenović.

Bonus video: