Medenica ostala bez pratnje

Bivša predsjednica Vrhovnog suda nema više policijsku zaštitu

51366 pregleda 615 reakcija 98 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica prije deset dana ostala je bez policijske zaštite jer je najnovija procjena ANB-a i Uprave policije pokazala da joj bezbjednost nije ugrožena.

U Upravi policije potvrdili su “Vijestima” da Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata od 12. aprila više ne štiti dugogodišnju predsjednicu Vrhovnog suda, koja je ostala bez te privilegije koju je imala dok je godinama bila na funkciji u vrhu pravosuđa.

“Nadležni državni organ, Agencija za nacionalnu bezbjednost, sačinio je i dostavio Upravi policije bezbjednosnu procjenu stepena ugroženosti Vesne Medenice. Sektor policije posebne namjene od 12. 04. 2021. godine više ne preduzima mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na navedenu ličnost”, piše u odgovoru Uprave policije.

Vesna Medenica nakon 13 godina, koliko je provela na ključnoj poziciji u vrhu pravosuđa, zbog brojnih pritisaka jer je nezakonito trošila 3. mandat, pred kraj prošle godine podnijela je ostavku.

Prema Vladinoj Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, ona je nakon odlaska sa funkcije imala pravo na policijsku zaštitu još tri mjeseca.

To pravo je iskoristila, a nakon isteka roka, Uprava policije je tražila novu procjenu ANB-a kako bi znali da li će da nastave sa čuvanjem Medenice, ali je u dokumentu tajne službe navedeno da nema razloga da ona bude pod policijskom zaštitom.

Nadležni državni organ, Agencija za nacionalnu bezbjednost, sačinio je i dostavio Upravi policije bezbjednosnu procjenu stepena ugroženosti Vesne Medenice. Sektor policije posebne namjene od 12. 04. 2021. godine više ne preduzima mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na navedenu ličnost”, piše u odgovoru Uprave policije

Na spisku štićenih ličnosti su predsjednik države, predsjednik Skupštine, premijer, potpredsjednik Vlade, ministar pravde, ministar unutrašnjih poslova i ministar vanjskih poslova.

Policija je dužna da obezbjeđuje vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda i direktora Uprave policije.

Nova Vlada je krajem februara ove godine usvojila novu Odluku o obezbjeđivanju ličnosti i objekata i prostora gdje se napravila izmjena u odnosu na stari dokument, a gdje piše da Uprava policije može sama na osnovu zahtjeva i prijave prijetnji dodijeliti policijsku zaštitu i bez urađene procjene ANB-a.

U tim slučajevima zaštita se odmah daje, a tek se onda traži procjena Agencije za naconalnu bezbjednost na koju se može čakati i mjesecima...

Na osnovu prijavljenih prijetnji 24-časovnu policijsku zaštitu su na taj način dobile ministarka prosvjete nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i sekretar MUP-a Rade Milošević.

Ljekarka Borovinić Bojović nedavno je prijavila policiji da je na privatnu mejl adresu dobila poruke prijeteće sadržine i da se u istom, nepotpisanom mailu, pominju njena djeca i otac.

“Ti ćeš biti prva osoba koju ću posjetiti... moraćeš da platiš”, piše između ostalog u tom pismu.

Bonus video: