nvo 35mm:

Jasavić, zviždač godine, nagrade u okviru kampanje "Čuj se!" dobili i Organizacija KOD i MUP

Iz NVO 35mm saopštili su da su pokrenuli kampanju sa ciljem da ohrabre pojedince, organizacije i grupe građana da razotkriju primjere malverzacije, korupcije, korporativnih prevara, zloupotreba službenog položaja.

6459 pregleda 71 reakcija 3 komentar(a)
Foto: NVO 35mm
Foto: NVO 35mm

Ganija Jasavić iz Plava, Organizacija KOD iz Podgorice i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dobitnici su nagrada u okviru kampanje „Čuj se!“, koju je povodom mjeseca zviždača pokrenula nevladina organizacija (NVO) 35mm.

Iz NVO 35mm saopštili su da su pokrenuli kampanju sa ciljem da ohrabre pojedince, organizacije i grupe građana da razotkriju primjere malverzacije, korupcije, korporativnih prevara, zloupotreba službenog položaja.

Kako su naveli iz te NVO, za zviždača godine proglašen je Jasavić, koji je bivši šef Područne jedinice Uprave za šume u Plavu.

“U toj kategoriji bili su nominovani i Elvis Beriša, Vasilije Miličković, Boris Raičković, Nenad Pižurica i Kristijan Dukaj”, kaže se u saopštenju.

Iz NVO 35 mm rekli su da će u kategoriji Institucija koja je pokazala najtransparentniji rad, priznanje biti uručeno MUP-u, za koje su oni koji su ga nominovali istakli da ta institucija uredno odgovara na novinarska pitanja i zahtjeve za slobodan pristup informacijama.

“Dodali su i da službenici tog državnog organa u izjavama za medije govore istinu i ne skrivaju činjenice, te da su otvoreni prema sugestijama NVO sektora, što ranije nije bio slučaj”, naveli su iz NVO 35 mm.

Kako je saopšteno, organizacija koja je najviše doprinijela slobodi govora je, prema ocjenama članova komisije, Organizacija KOD iz Podgorice.

Navodi se da su u istoj kategoriji nominovani i MANS, Centar za afirmaciju RE populacije, KANA / ko ako ne arhitekt, NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore i Centar za demokratiju i ljudska prava.

“„Zlatni flaster“ ide Upravi za nekretnine jer je pokazala najmanje transparentan rad. Pored pomenute institucije, u ovoj kategoriji bili su nominovani još i Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo prosvjete”, rekli su iz NVO 35 mm.

NVO 35 mm je kampanju “Čuj se!” pokrenula u saradnji sa The Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection, European Center for Whistleblower Rights i Whistleblowing International.

“Nagrade će biti dodijeljene na, zbog aktuelne epidemiološke situacije, zatvorenoj za javnost i medije svečanoj ceremoniji u Podgorici, u četvrtak, koja će imati direktan prenos putem društvenih mreža”, navodi se u saopštenju.