Kolašin nema nikakve koristi od Biznis zone

Nadležni u Opštini nisu se previše ni trudili da zemljište, ukupne površine 131.648 kvadrata, učine primamljivim potencijalnim investitorima. Nijedna odluka o podsticajnim mjerama nije sprovedena u praksi

4195 pregleda 5 komentar(a)
Biznis zona i dalje prazna, Foto: Dragana Šćepanović
Biznis zona i dalje prazna, Foto: Dragana Šćepanović

Za razliku od nekih drugih sjevernih opština, u Kolašinu još nisu imali nikakve koristi od prostora namijenjenog za Biznis zonu.

Nadležni se nisu previše ni trudili da to zemljište, ukupne površine 131.648 kvadrata, učine primamljivim potencijalnim investitorima.

Prema informacijama, koje su “Vijesti” dobile iz Sekretarijata za finansije, kolašinska Biznis zona praktično još nije ni uspostavljena.

“Lokacija buduće biznis zone u Bakovićima analizi se u zahvatu DUP-a Industrijska zona i predstavlja relativno neuređenu i infrastrukturno neopremljenu površinu. Nalazi na četiri kilometra udaljenosti od centra grada, neposredno uz regionalni put Beograd-Bar. Postoji mogućnost priključenje na elektromrežu, vodovodna mreže je u blizini, dok kanalizacije nema“, kaže sekretar za finansije Dragan Bulatović.

On objašnjava da je pred Opštinom Kolašin u narednom periodu važan i kompleksan zadatak uspostavljanja biznis zone. To podrazumijeva, kaže, “različite aktivnosti, od donošenja odgovarajućih propisa, izrade razvojnog plana, preko infrastrukturnog opremanja do konačnog otvaranja“.

Bulatović podsjeća da je SO Kolašin 2012. godine donijela Odluku o proglašenju lokaliteta “Bakovići” - biznis zonom otvorenom za ulaganja. Pored te odluke, lokalni parlament donio je, od 2012. do 2015. godine, još nekoliko odluka koje se odnose na podsticajne mjere i davanje zemljišta u zakup u Biznis zoni. Nijedna od tih odluka, kaže Bulatović, nije sprovedena u praksi.

“U međuvremenu je došlo do promjene zakonskih propisa pa je neophodno donijeti novu odluku o osnivanju biznis zone u skladu sa Uredbom Vlade iz 2016. godine. U skladu sa kriterijumima iz Uredbe o biznis zonama, u Kolašinu je moguće osnovati biznis zonu od lokalnog značaja. Lokalna samouprava, uz saglasnost Ministarstva, određuje lokaciju na kojoj će se osnovati biznis zona i donosi odluku o osnivanju. U planu je da SO Kolašin donese odluku o osnivanju Biznis zone ‘Bakovići’ tokom 2021. godine“, najavljuje Bulatović.

On podsjeća da ta odluka treba da sadrži podatke o lokaciji, podatke o drugom osnivaču ako jedinica lokalne samouprave osniva biznis zonu sa drugim osnivačem, način upravljanja, finansiranja infrastrukturnog opremanja lokacije, djelatnosti koje se mogu obavljati, olakšice za investitore.

“Uređenje biznis zone obuhvata izradu razvojnog plana i infrastrukturno opremanje. Infrastrukturno opremanje biznis zone obuhvata izgradnju saobraćajne, vodovodne, kanalizacione, energetske i telekomunikacione infrastrukture u okviru lokacije biznis zone u skladu sa prostorno - planskim dokumentima i razvojnim planom. Osnivač biznis zone, dužan je da u roku od dvije godine od dana donošenja odluke o osnivanju da obezbijedi uređenje biznis zone u skladu sa odredbama Uredbe i donese odluku o proglašenju biznis zone otvorenom za ulaganja“, kazao je Bulatović.

Bonus video: