Hajdinaga: Prostrane plaže prednost Ulcinja uoči sezone

Iz Turističke organizacije kažu da će turisti za odmor birati sigurne destinacije, što Ulcinj visko pozicionira na svim listama i da očekuju posjetu na nivou od 50 do 60 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu

31954 pregleda 143 reakcija 11 komentar(a)
Velika plaža u Ulcinju, Foto: Ulcinjska rivijera
Velika plaža u Ulcinju, Foto: Ulcinjska rivijera

Direktor Turističke organizacije Ulcinj Gzim Hajdinaga kazao je da su očekivanja od nastupajuće sezone pozitivna i da je uvjeren da ona može biti na nivou 50 do 60 odsto u odnosu na rekordnu 2019.

Razloge za blagi optimizam crpi iz činjenice da je u zemlji i gradu počela vakcinacija i iz istraživanja prema kojima će turisti birati isključivo sigurne destinacije što Ulcinj, kako je naveo, prije svega zbog prostranstva plaža i čistoće na njima, visoko pozicionira na svim listama.

“Jeste da je situacija sada drugačija jer je tradicija uvijek bila da kapije za prve goste, budu otvorene početkom proljeća. Znamo i da će od sada putovanja biti malo drugačija, da će turisti tražiti mir, željeti čistoću, kvalitetan smještaj, tradicionalnu hranu, pristupačne cijene i iznad svega, prostrane plaže a Ulcinj sve to nudi“, kazao je Hajdinaga “Vijestima”.

Podsjetio je da su Ulcinjani u posljednjih godinu pokazali da mogu da rade, da udruže snage i da poštuju mjere, kako bi se građani, privrednici i svi gosti koji dolaze, u gradu osjećali sigurnim.

Hajdinaga je naveo da je TO davno počela pripreme promotivnim kampanjama, sastancima i online marketingom i poručio turističkim poslenicima da ako već nijesu, što prije krenu sa svojim prezentacijama.

“Svjesni smo da će borba kako bi privukli što veće interesovanje gostiju, biti teška. Nadu nam podgrijava i činjenica da je u zemlji počela vakcinacija i istraživanja prema kojima će potencijani turisti birati sigurne destinacije. Zato nam je sada vrlo važno da Ulcinj brendiramo kao takvu destinaciju“, kazao je Hajdinaga.

Ocijenio je da je prednost što su granice za zemlje regiona otvorene i što nije obavezan PCR test.

Hajdinaga
Hajdinagafoto: Savo Prelević

“Moramo da usmjerimo snage na poštovanje svih mjera, kako bismo i mi kao TO ali i privrednici, koji su lokomotiva razvoja turizma našeg grada, bili zadovoljni. Mi ne gubimo nadu, nastavljamo sa našim planovima i aktivnostima i zvanično otvaramo ljetnju turističku sezonu za prvomajske praznike, dočekom novinara iz regiona koji će biti naši gosti tri dana“, najavio je Hajdinaga, koji se nedavno boravio u zvaničnoj osmodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

On je razgovarao sa predsjednicima Opština Peć, Prizren, Đakovica, Gnjilane, Skoplje-Čair, Tetovo, Gostivar, sa ministrom ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnikom Bektešijem, ministrom trgovine i turizma Kosova Rozetom Hajdari, direktorima raznih institucija i sa predsjednikom Skupštine Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem. Hajdinaga je kazao da je potpisao protokol saradnje između TO Ulcinj i Turističkog udruženja Kosova i da će uskoro isti akt zaključiti i sa Hotelijerskom i komorom gastronomije.

“Zemlje regiona su naša najvažnija tržišta i u ovom trenutku, uprkos našim željama da kampanje proširimo i u države istočne Evrope, sve naše snage usmjerili smo upravo na region. Možda je nazahvalno i nerealno u ovoj situaciji razgovarati o brojkama, ali svakako da očekujemo da ćemo imati dobru posjetu i možda ostvariti 50 do 60 odsto od rekordne 2019. godine“, kazao je Hajdinaga.

Naveo je i da su istraživanja pokazala da će se veliki procenat ljudi nakon prestanka epidemije, odlučiti na turistička putovanja.

“O putovanjima se u ovo vrijeme govori sa čežnjom, a sigurni smo da će za goste iz regiona, Crna Gora i Ulcinj biti upravo destinacije koje će izabrati za ljetnji odmor“, zaključio je on.

Podsjetio je da su procedure i čekanje na granicama tokom ljetnjih mjeseci i dalje veliki problem i izrazio nadu da će u saradnji sa nadležnim institucijama pozitivno riješiti i to pitanje.

Najavio je da TO Ulcinj, u saradnji sa NTO i kolegama iz lokalnih turističkih organizacija, planira da u okviru Road show kampanje uradi brojne prezentacije i zajedno nastupi u nekoliko zemalja regiona - Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sloveniji i Kosovu.

Hajdinaga vjeruje da ove sezone neće biti potrebno plaćanje osiguranja za vozila, što je na granicama prethodnih godina dovodilo do velikih gužvi.

“Na Kosovu sam imao sastanak sa direktorom Biroa osiguranja Sami Mazrekuom u vezi ukidanja taksi na graničnim prelazima. I direktor Nacionalnog Biroa osiguravača Crne Gore Boris Šaban pokazao je spremnost preuzimanja konkretnih mjera da se ova taksa više ne naplaćuje“, kazao je Hajdinaga.

Crnogorski se odomaćio u Albaniji

Predsjednik zakupaca ulcinjskih kupališta Prelja Škrelja kazao je da je sezona neizvjesna ali da se svi moraju pripremiti za nju kao da će biti rekordna.

“Buking je minimalan, nemamo konkretnih ugovora, samo upise. Prošle sezone skoro da i nije bilo a uoči ove nemamo subvencija osim što nam je Morsko dobro za 50 odsto spustilo cijenu zakupa“, kazao je Škrelja Vijestima.

Ocijenio je da je to veliki problem za sve turističke radnike jer pripreme moraju obaviti sami iako prihodi od turizma prosječno čine oko 25 odsto državnog budžeta.

“Robu od dobavljača moramo da platimo. Isto tako i radnike, niko neće da čeka u ovo vrijeme. Uz to, ni banke nijesu previše raspoložene da svima izađu u susret“, kazao je Škrelja i dodao da dodatno opterećenje za poslovanje predstavljaju povećanje cijena osnovnih životnih namirnica za oko 30 odsto.

To, kako je naveo, znači i da im prihodi, uz cijene koje će ostati iste kao i lani, moraju biti veći za makar toliko.

“To isto znači da mi moramo da se pripremimo i da čekamo a možda od svega da bude ništa“, kazao je Škrelja.

Ukazao je i da Albanija postaje sve konkurentnija.

“Gosti iz Podgorice i drugih crnogorskih gradova, koji su ranijih godina vikendom dolazili u Ulcinj, sada biraju Albaniju. Po ulicama i restoranima sve više se čuju crnogorski jezik jer su ti gosti odabrali susjeda zbog povoljnijih cijena i tanjeg kućnog budžeta“, kazao je Škrelja navodeći da su cijene u Albaniji niže zbog dobavljača. Istakao je hronične probleme zakupaca sa strujom i divljim deponijama u zaleđu.

“Tražićemo od Morskog dobra da 70 odsto kupališta bude popunjeno moblijarom, a da 30 odsto ostane slobodno, umjesto pola-pola, kako je sada“, najavio je Škrelja.

Bonus video: