Biotehnički fakultet dobio tehničku podršku kroz MIDAS 2 program

Ovim je Ogledno imanje BTF-a opremljeno kompletnom linijom poljoprivredne mehanizacije, a za vinopodrum nabavljen je vinifikator sa čilerom za kontrolisanu fermentaciju vina, sistem za filtraciju i flaširanje rakije i poluautomatska etiketirka

1662 pregleda 1 komentar(a)
Stijović i Marković, Foto: Mps.gov.me
Stijović i Marković, Foto: Mps.gov.me

Na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta obavljena je primopredaja poljoprivredne mehanizacije i opreme za vinopodrum, čija je nabavka finansirana iz sredstava MIDAS 2 programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je zajedno sa dekankom Božidarkom Marković potpisao sertifikat o primopredaji opreme, koju je predao Fakultetu na dalje korišćenje.

"Ovim je Ogledno imanje BTF-a opremljeno kompletnom linijom poljoprivredne mehanizacije (voćarsko-vinogradarski traktor sa prikolicom, voćarsko-vinogradarski plug za unutarrednu obradu, međuredni vibrokultivator, malčer, atomizer nošeni, uređaj za tretiranje korova), a za vinopodrum nabavljen je vinifikator sa čilerom za kontrolisanu fermentaciju vina, sistem za filtraciju i flaširanje rakije i poluautomatska etiketirka. Ukupna vrijednost dobijene mehanizacije i opreme je 47.500 eura", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Marković je, kako se dodaje, upoznala Stijovića o raspoloživim resursima i značaju koji je Ogledno imanje imalo u razvoju crnogorskog vinogradarstva i vinarstva tokom njegovog skoro 70 godišnjeg postojanja, u naučno-istraživačkom radu, a danas i u nastavno-obrazovnom procesu, transferu znanja prema proizvođačima i sl., kao i o trenutnim aktivnostima i budućim planovima.

O zastupljenom sortimentu vinove loze i proizvoda, tehnologiji proizvodnje vina i rakije na Oglednom imanju informacije je saopštila Radmije Pajović Šćepanović.

Primopredaji opreme prisustvovali su predstavnici MIDAS projekta, kao i kompanija Agroauto i Enovitis koji su isporučili i stavili u funkciju opremu.

Bonus video: