Uklanjali otpad sa obale Slanog jezera

"Karakteristično je da preovladava plastični i metalni otpad od konzervirane hrane i povrća, čime se može izvesti zaključak da su zapravo građani koji dolaze i borave na jezero iz različitih razloga najveći zagađivači", kazao je Karadžić

5594 pregleda 30 reakcija 4 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je povodom Dana planete Zemlje organizovalo akciju uklanjanja otpada i korova sa obale Slanog jezera i tom prilikom je preko 60 volontera sakupilo 70 kesa otpada i veliku količina korova.

"Karakteristično je da preovladava plastični i metalni otpad od konzervirane hrane i povrća, čime se može izvesti zaključak da su zapravo građani koji dolaze i borave na jezero iz različitih razloga najveći zagađivači. Slano jezero je izolovano i smješteno je u prirodnom ambijentu, ali neodgovorni pojedinci, bilo ribolovci ili izletnici, svojim prisustvom uzurpiraju ovaj dragulj koji ima ogroman potencijal“, kazao je Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

Podsjetio je da su nikšićki ekolozi, koji u kontinuitetu posjećuju Slano jezero, kako zbog različitih akcija vezanih za zaštitu životne sredine, tako i zbog promocije pomenutog lokaliteta, i prije dvije godine organizovali akciju uklanjanja otpada.

„Da je bila održiva prošla akcija sada bi mogli nasipati puteve, praviti vidikovce i mobilijar. Samim tim bi išli i korak naprijed u uređivanju ovog prostora, a za dobro svih. Tako nedgovorne pojedince koji ostavljaju otpad molimo da za dobro svih promijene svoje navike i ponesu otpad sa sobom“, poručio je Karadžić.

Akciju su, udruženim snagama, sa ekolozima realizovali Servis za zaštitu voda, Omladinski klub Crvenog krsta, Svijet ribolova, Sportsko ribolovni klub Nikšić, SO Nikšić, Samostalna izviđačka četa „Tibor“, grupa građana „Eko bonton“, restoran Kastel.

Bonus video: