Vlada nabavila i instalirala dio opreme

Ambasada SAD: Podržali nabavku ometača signala za mobilne telefone

“Ova saradnja je rezultat potrebe da se riješe bezbjednosni izazovi povezani sa krijumčarenjem mobilnih telefona od strane zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija”

4508 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, podržala je kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu.

Iz Ambasade su kazali da je Vlada nabavila i instalirala dio opreme, a program Ambasade za vladavinu prava je finansirao kupovinu softvera i opreme koja omogućava, sa velikom preciznošću, ometanje signala mobilnih telefona.

“Ova saradnja je rezultat potrebe da se riješe bezbjednosni izazovi povezani sa krijumčarenjem mobilnih telefona od strane zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će tehnologija koja je sada u funkciji omogućiti viši nivo bezbjednosti čuvara, smanjenjem potrebe za kontrolom pokušaja unošenja telefona, što će takođe smanjiti rizik kako od transmisije COVID-19 tako i od bezbjednosnih incidenata.

Iz Ambasade su kazali da američki Stejt dipartment pruža dugoročnu podršku Vladi u implementaciji nacionalne Strategije o informaciono-komunikacionoj tehnologiji.

Podsjeća se da je program vladavine prava Ambasade SAD ranije finansirao opremu za izvršenje kazne zatvora u kućnim uslovima, uključujući servere, softver i opremu za praćenje, takozvane nanogice.

“Kao i kupovinu i instalaciju opreme za uspostavljanje WLAN mrežne infrastrukture u svim sudovima u Crnoj Gori, kao i velikog broja donacija informatičke opreme za sudove i državna tužilaštva”, navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade su kazali da očekuju od Vlade da preduzme konkretne korake koje će ubrzati reforme u toj oblasti, koje su, kako su naveli, ključni uslov za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Preporučujemo za Vas