Dr spec. infektologije Ana Bubanja, poliklinika Moj Lab

Mikroorganizmi su još jednom našli načina da preskoče prepreke koje je čovjek stvorio

23897 pregleda 63 reakcija 0 komentar(a)
Bubanja, Foto: Moj Lab
Bubanja, Foto: Moj Lab

Razvoj nauke i tehnologije, otkriće antibiotika, drugih hemioterapeutika i vakcina dovela je do previše optimistickih shvatanja da će infektivne bolesti ostati u prošlosti.

Međutim, zadnjih decenija otkriće novih uzročnika, ponovni povratak nekih starih infektivnih bolesti, stvaranje rezistencije na hemioterapeutike, povezanost svih dijelova svijeta, a od decembra 2019. godine pojava novog korona virusa SARS CoV 2, doveli su do toga da su infektivne bolesti ponovo postale aktuelan problem, glavni uzrok oboljevanja i umiranja ljudi.

Za sve infektivne bolesti karakterističan je infektivni sindrom, skup nespecifičnih simptoma (povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, zglobovima), koji se može javiti i kod nekih neinfektivnih reumatoloških, hematoloških bolesti i maligniteta. Stoga dijagnostika infektivnih bolesti predstavlja pravi izazov za infektologa.

Dijagnoza infektivnih bolesti se nekad može postaviti samo na osnovu anamneze i fizikalnog pregleda, a nekada je potrebna dodatna dijagnostika (laboratorijske, mikrobiološke, radiološke – RTG pluća, eho abdomena i druge pretrage).

Moj Lab
foto: Moj Lab

Trenutno, najčešće oboljenje zbog kog se pacijenti javljaju u Moj Lab infektološkoj ambulanti je infekcija novim korona virusom, što je i za očekivati. Drugi razlozi su respiratorne infekcije, upala ždrijela i krajnika, upale pluća različite etiologije (virusi, bakterije…), crijevne infekcije i intoksikacije koje se manifestuju najčešće učestalim tečnim stolicama, povraćanjem i povišenom tjelesnom temperaturom.

Između ostalih, izdvojila bih i enterocolitis uzrokovan Costridium difficile koji predstavlja sve češći zdravstveni problem. Takođe, česta patologija su osipne virusne groznice npr. ovčije boginje, herpes zoster, infektivna mononukleoza, herpes simplex virusne infekcije, CMV i druge virusne infekcije, febrilonost nejasnog porijekla, gljivična i parazitarna oboljenja (ehinokokoza, enterobiaza…).

Vrlo aktuelne su akutne i hronične bolesti jetre uzrokovane primarno i sekundarno hepatotropnim virusima, HIV infekcija i bolesti koje se prenose sa životinja na čovjeka (zoonoze) kao što je lajmska bolest.

Najnovija dešavanja su još jednom potvrdila da infektivne bolesti predstavljaju ozbiljnu prijetnju i opomenu za budućnost čovječanstva. Mikroorganizmi su još jednom preuzeli vođstvo, našli načina da preskoče sve prepreke koje je čovjek stvorio.

Ostaje nam još jednom da se u borbi sa novom pošasti oslonimo na vakcinu koja se kroz istoriju pokazala kao jedini siguran način u borbi protiv pandemija uzrokovanih infektivnim bolestima.

Moj Lab
foto: Moj Lab

"Posvećenost, predanost, iskustvo u dugogodišnjem radu sa pacijentima oboljelim od infektivnih bolesti i sva potrebna dijagnostika su na raspolaganju u Moj Lab poiklinici pacijentima sa sumnjom na infektivne bolesti. Pravovremeno javljanje ljekaru i brzo postavljanje dijagnoze su ključ uspješnog izlječenja i preveniranja mnogobrojnih komplikacija. Ni u jednoj grani medicine se ne mogu tako brzo vidjeti rezultati terapije kao u većini infektivnih bolesti. Svaki osmjeh na licu izliječenog bolesnika, za nas ljekare su dar, izvor iz kojih se crpi nova energija."

Dr spec. infektologije Ana Bubanja je rođena u Bijelom Polju. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Podgorici 2010. godine. Nakon pripravničkog staža obavljenog u Domu zdravlja Danilovgrad, 2012. godine, nastavlja svoj staž kao klinički doktor na Klinici za infektivne bolesti u Kliničkom centru Crne Gore.

Specijalizirala je infektologiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu sa najvećom ocjenom. Nakon specijalističkih studija, ordinIra na klinici za infektivne bolesti. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih kongresa i simpozijuma, član Udruženja infektologa Crne Gore kao i Komisije za zaštitu stanovništva od Covid 19.

Moj Lab
foto: Moj Lab