Kupe stan od države pa ga prodaju, traže pare za renoviranje iste godine kad kupuju auto...

Ćalović Marković je pojasnila da je zakonom bilo propisano da se sudijama i tužiocima nisu mogli dijeliti stanovi od Vlade. Riječ je, kako je istakla, o dodjeli stanova i kredita koja se dešavala na tajan način, bez ikakvih rang lista

106920 pregleda 1145 reakcija 286 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2021. 13:00h

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je da država specijalnoj tužiteljki Miri Samardžić 2004. godine stan pod Malim brdom od 80 metara kvadratnih za 3.291 eura, odnosno 41 euro po metru kvadratnom.

Samardžić
Samardžićfoto: Savo Prelević

"Devet godina kasnije, na njen zahtjev je utvrđeno da je stan koji je otkupila od države veći, pa je zaključila Aneks ugovora i kupila dodatnih 14 metara kvadratnih za 1.428 eura, odnosno 102 eura po metru kvadratnom," navodi se u prezentaciji Ćalović Marković.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić traži zatim 2018. godine od Vladine Komisije za stambena pitanja da joj odobri kredit navodeći, između ostalog, „ukoliko Država na ovaj način u potpunosti riješi stambeno pitanje ovog tužioca sigurno bio podstrek za njeno dalje profesionalno angažovanje".

Vladina komisija joj daje kredit od 10.000 eura sa obavezom da vrati 2.000.

Ćalović Marković je navela da je u godini kada je dobila kredit od države, Samardžić bila vlasnik stana od 94 metra kvadratna koji je dobila od države, a suprug vlasnik kuće od 170 i stana od 120 metara kvadratnih.

"Mjesečno su zarađivali oko 2.800 eura i živjeli su sami," istakla je ona.

Ona je istakla primjer i Sonje Bošković, tužiteljke u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Nacionalni savjet pres
foto: Luka Zeković

Bošković se lično obraća Vladinoj Komisiji ne navodeći iznos kredita koji traži, već „određeni novčani iznos“.

Bošković
Boškovićfoto: Boris Pejović

"U tom periodu je bila član Komisije za praćenje kodeksa tužilačke etike Tužilačkog savjeta", navela je Ćalović Marković, dodajući da je ona sigurno trebalo da zna da je dodjela stambene pomoći suprotna zakonu.

Nejasno je, dodala je čelnica MANS-a, na osnovu čega joj Vladina Komisija daje kredit od 30.000 eura sa obavezom da vrati 6.000. Rata za kredit iznosi 30,3 eura.

"U godini kad je dobila kredit po povoljnim uslovima, bila je vlasnik stanova od 121 i 40 m2, poslovnog prostora od 25 m2 i oko 125.000 m2 zemljišta", navodi se u prezentaciji.

Navela je da je Vladina Komisija Budimiru Šćepanoviću, sudiji Ustavnog suda, dodijelila stan od 90 metara kvadratnih.

On je taj stan dobio za malo više od 13.000 eura.

Ne valja ni prizemlje ni treći sprat

Sudija Vrhovnog suda Vesna Begović traži pomoć od države 2017. godine. Stan od 52metara kvdratnih u kome živi sama je davno dobila od Vlade, i treba mu rekonstrukcija a navodi i da pošto je na prizemlju provalnici joj kradu stvari sa balkona i ugrožavaju bezbijednost.

Begović
Begovićfoto: Savo Prelević

„Takođe napominjem, da se iz hobija bavim slikarstvom, ali zbog pozicije stana koji se nalazi na prizemlju, i nemogućnosti provjetravanja istog, moje zdravstveno stanje je ugroženo, obzirom da uljane bolje koje koristim za rad imaju štetno dejstvo za zdravlje ukoliko se prostorije redovno ne provjetravaju," navodi se u dokumentu koji je danas predstavljen.

Vladina Komisija joj nudi stan od 75 metara kvadratnih na trećem spratu, u Univerzitetskom centru, ali ih 2017. obavještava da odustaje. „Međutim, ostajem pri zahtjevu za dodjelu novčanog kredita u iznosu od 40.000 eura. Na prednje sam prinuđena zbog traženja meni pogodnije lokacije, a zbog porodičnih razloga... kao i zbog mojih zdravstvenih problema.“

Komisija joj 2017. dodjeljuje kredit za poboljšanje ulova stanovanja od 40.000 eura, iako je odlukom propisano da on, kako navodi Ćalović Mrković, može iznositi do 15.000 eura.

“Funkcionerima se može dodijeliti za poboljšanje uslova stanovanja do 15.000", kazala je Ćalović Marković, navodeci da je time prekršena odluka.

nacionalni savjet pres
foto: Luka Zeković

Ona je kazala da je Zakonom bilo propisano da se sudijama i tužiocima nisu mogli dijeliti stanovi od Vlade.

Riječ je, kako je istakla, o dodjeli stanova i kredita koja se dešavala na tajan način, bez ikakvih rang lista.

Na konferenciji su predstavljeni, kako se navodi, primjeri kršenja zakona i procedura u oblasti stambene politike Vlade.

Na prethodnoj konferenciji predstavljani su primjeri više tužilaca, sudija, ministara...

Nema para za adaptaciju, a ima za novo vozilo

Sudija Vrhovnog suda Dragica Milačić dobija 20.000 eura za adaptaciju stana, Ćalović Marković navodi da se u odluci navodi da ona ima izuzetne rezultate, ali se navode koji.

Milačić
Milačićfoto: Zoran Đurić

Ona je u tom periodu kupila automobil i imala stan od 108 metara kvadratnih.

Sudija Miraš Radović prijavljuje 2010. godine da je dobio 40.000, a dvije godine kasnije i stan od 109 za njegov stan od 85 metara kvadratnih. Ćerka u tom periodu dobija automobil.

Radović
Radovićfoto: Boris Pejović

Sudija Nevenka Popović dobila je stan od 64 kvadrata za 13.358 eura, Svetlana Radošević od 94 od 16.187 eura. Senka Danilović dobila je 40.000, a vraća oko 8.000 eura...

Specijalni tužilac Veljko Rutović dobio je stan od 90 metara kvadratnih, dok je tužilac Miloš Šoškić dobio stan od 75 metara kvadratnih.

Specijalna tužiteljka Vesna Jovićević dobila je 30.000 eura, a već su imali stan i stambeno-poslovni prostor.

Jovićević
Jovićevićfoto: Boris Pejović

Kupovali stan, pa ga prodavali

Kada su u pitanju poslanici, Suljo Mustafić dobio je stan od 128 metara kvadratnih. Nema obražlozenja zašto mu treba toliki stan.

Suljo Mustafić
foto: ZZZCG

Ćalović Marković napominje da je on prodao stan od 132.000, a državi ga je platio oko 22.000 eura.

Poslanica Sanja Pavićević zamijenila je stan na Zabjelu za stan u profesorskim zgradama od 89 kvadrata, za koji daje malo više od 6.000 eura.

Sanja Pavićević
foto: Boris Pejović

Poslanik Halil Duković traži novac da adaptira i proširi stan, dobija 40.000 eura a iste godine supruga kupuje stan od 36 metara kvadratnih.

Halil Duković
foto: DPS

Nada Drobnjak i Ervin Ibrahimović dobijaju po 40.000 eura.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić traži da proširi stan i dobija 40.000 eura.

Direktor Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović dobija kredit od 25.920 eura, od toga vraća petinu. U tom trenutku ima stan, kuću i poslovni prostor.

Mitar Bajčeta, direktor Komisije, dobija isto pomoć.

Ministar Osman Nurković dobija mogućnost da zamijeni stan na Starom aerodromu za stan u Univerzitetslom centru.

Ministar Kemal Purišić traži stan i dobija od 92 metra kvadratna. Na kraju godine kada je dobio stan dobio je nekretnine i ima ušteđevinu.

Ministar Andrija Lompar dobio stan od 66 metara kvadratnih u Tološima.

Direktor Blažo Šaranović dobio je stan od 62 metra kvadratnih, a već je imao stan, vikendicu i trećinu još jednog stana.

Blažo Šaranović
foto: Boris Pejović

Dva dana nakon što je zaključio aneks, on ga prodaje za 61.500, a kupio ga je za oko 6.300 eura.

Bivša generalna sekretarka Nataša Pešić prvo je dobila stan, pa kredit od 30.000 eura.

Preporuka Savjetu i Vladi da se odluka stavi van snage dok ne bude usaglašena sa zakonom, kazala je Vanja Ćalović Marković.

Abazović: Brojni nisu bili nikakvi socijalni slučajevi

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da građani maju pravo da znaju gdje ide njihov novac.

“Sada vam je jasno zašto je histerija manjinskih partija prema novoj Vladi, zašto ne zele da radi tužilaštvo i sudstvo,” kazao je Abazović.

Brojni primjeri nisu, dodao je, bili nikakvi socijalni slučajevi.

Bonus video: