Traže veće učešće nastavnika u školskim i upravnim odborima

Upućena inicijativa za izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri

3382 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Izvršni odbor Gradskog odbora Sindikata prosvjete u Podgorici, koji predstavlja oko četvrtinu zaposlenih u crnogorskoj prosvjeti, uputio je inicijativu za izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri.

"Predložena izmjena člana 80 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju u stavovima 5, 6 i 7 su polovična rješenja. Predloženim rješenjem nije garantovano veće učešće nastavnika u organima odlučivanja - školskim, odnosno upravnim odborima. Naš predlog je da predstavnik reprezentativnog sindikata ustanova bude direktan član školskog, odnosno upravnog odbora ustanova, nezavisno od predstavnika koje bira nastavničko vijeće. Na ovaj način želimo da poboljšamo obaviještenost zaposlenih i mogućnost uticaja na odlučivanje u organima ustanova. Predlažemo takođe i izmjenu i dopunu člana 89 stav 1 tačka 10 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koji bi glasio: 'daje predlog školskom, odnosno upravnom odboru za izbor direktora po raspisanom konkursu'," navodi se u saopštenju.

Na ovaj način bi se, kako ističu, nastavničkom vijeću ustanove omogućilo da u sklopu svoje nadležnosti daje predlog za izbor budućeg direktora, a po raspisanom konkursu.

Iz Izvršnog odbora Gradskog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore ističu da podržavaju inicijativu Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta podnesenu po ovom pitanju u februaru 2021. godine Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, kao i svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore.

"Inicijativu smo predali kao konstruktivni prilog poboljšanju vaspitno-obrazovnog sistema i položaja prosvjetnih radnika", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: