Cilj ministarstva i Unicefa da škole budu otvorene tokom pandemije

Ministarstvo i UNICEF će nastaviti konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, kako bi se djeci obezbijedio pristup boljem kvalitetu obrazovanja

2592 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zajednički cilj Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i UNICEF-a je da škole budu otvorene tokom pandemije, saopšteno je na sastanku resorne ministarke Vesne Bratić i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huana Santandera.

Ministarstvo i UNICEF će, kako je saopšteno iz te međunarodne organizacije, nastaviti konsultacije sa svim zainteresovanim stranama – zdravstvenim institucijama, nastavnicima, roditeljima, učenicima, lokalnim vlastima, civilnim i privatnim sektorom – kako bi se svoj djeci obezbijedio pristup boljem kvalitetu obrazovanja.

Santander je rekao da je nedavna globalna studija UNICEF-a i UNESCO-a, sa podacima iz 191 države svijeta, pokazala da otvorene škole u kojima se poštuju epidemiološke mjere ne doprinose širenju koronavirusa.

On je istakao i da se zatvaranjem škola ne rješava problem nepoštovanja mjera 'DistancaRukeMaska oko školskih zgrada, jer se, kako je naveo, iste stvari dešavaju u lokalnoj zajednici kada su škole zatvorene.

To je, kako je saopšteno, pitanje koje svaka lokalna zajednica mora da rješava kroz kontinuiranu kampanju podizanja svijesti koja će apelovati na svakog pojedinca da poštuje mjere da bi djeca bezbjedno mogla da idu u škole, a odrasli na posao.

Santander je kazao da je UNICEF spreman da podrži studiju o širenju koronavirusa u crnogorskim školama.

“Podaci iz jedne takve studije bi nam pomogli da bolje organizujemo nastavu i da omogućimo školama da budu otvorene do kraja pandemije. Ključno je da svi ujedinimo napore – nacionalne i lokalne vlasti, civilni i privatni sektor – da bi djeci Crne Gore pružili kvalitetno, inkluzivno obrazovanje tokom pandemije”, poručio je Santander.

Bratić i Santander su se, kako je saopšteno, dogovorili da u saradnji s privatnim sektorom rade na obezbjeđivanju adekvatne opreme za onlajn nastavu školama i porodicama, kao i da zajedno rade na ubrzavanju digitalizacije obrazovanja u Crnoj Gori.

Bonus video: