Građani i lokalna vlast u Herceg Novom nezadovoljni naplatom putarine na dionici Meljine Petijevići

“Da su se odmah po raspisivanju tendera znali svi uslovi, javilo bi se najmanje još deset firmi", kaže jedan od tadašnjih opozicionih odbornika
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2017. 12:02h

Putarina na saobraćajnici Meljine Petijevići za mještane pograničnih opština Herceg Novi u Crnoj Gori i Trebinje u Republici Srpskoj trebalo bi da bude jedan euro, izjavio je potpredsjednik opštine Herceg Novi Miloš Konjević. On je kazao da je o tome razgovarao sa predstavnicima Trebinja i da predstoji razgovor sa koncesionarom puta Univerzal Monte o modelima kako to postići.

A predsjednik Opštine Stevan Katić nedavno je kazao da su voljni i da Opština Herceg Novi otkupi postojeći ugovor, odnosno da država, umjesto gradnje novog graničnog prelaza sa BiH, postojeće objekte na naplatnoj rampi adaptira za te potrebe.

Podsjećamo dionica puta Herceg Novi-Trebinje, od Meljina do Petijevića u dužini od 12,5 kilometara izgrađena je polovinom 2008. godine. Put koji je do tada imao lokalni karakter, dobio je medjunarodni značaj i standard magistralnog puta, ali to crnogorsko ministarstvo saobraćaja nije i službeno verifikovalo. Zato su mnogi i naplatu putarine smatrali nezakonitom. Izgradjen je kao javno i privatno partnerstvo, po BOT sistemu izmedju opštine Herceg Novi i beogradske firme Univerzal Holdingu čiji je vlasnik srpski biznismen Vuk Hamović, odnosno preduzeća Univerzal Monte iz Herceg Novog.

Cijela investicija je koštala 20 miliona eura, ali je u tadašnjoj lokalnoj opoziciji, ali i dijelu stručne javnosti, ocjenjivano da je cijeli aranžman po opštinu bio izuzetno nepovoljan. Put je na osnovu ugovora, ustupljen investitoru na 20 godina , nakon čega prelazi u vlasništvo opštine. Uz to, opština je Univerzal holdingu dala 107 000 kvadrata zemljišta na lokaciji Kotobilj, na kome je zabranjena sječa šume koja je zaštićeni park prirode. Ugovor predviđa da sa obje strane puta u pojasu od 100 metara, pravo gradnje ima isključivo koncesinar. On je najavljivao izgradnju dvije benzinske pumpe, restorane, parking, tržni centar, ali ništa nije realizovao.Uslovi ugovora su nekoliko puta mijenjani.

“Da su se odmah po raspisivanju tendera znali svi uslovi, javilo bi se najmanje još deset firmi", kaže jedan od tadašnjih opozicionih odbornika, podsjećajući da se za posao interesovao i njemački Strabarg.

Prema nekim procjenama koncesinar je do danas od naplate putarine zaradio više od 10 miliona eura, jer je rema nezvaničnim podacima od 2008 godine granicu izmedju dvije države prešlo preko 1,7 miliona vozila.

Cijena putarine je od tri do 18 eura u zavisnosti od kategorije vozila. Za putničke automobile je tri eura, a ukoliko se plaćanje obavlja elektronskim putem pomoću specijalnog uređaja, cijena za ovu kategoriju vozila iznosi 1, 5 euro.

Koncesionar je tu isplativu investiciju ipak bio voljan da proda. Prije dvije godine predstavnik tadašnje lokalne vlasti , je kazao da je postignut “dogovor sa Vukom Hamovićem”. Tražili su pet miliona eura da Opštini Herceg Novi ustupe koncesiju koja tada nije imala novac. Ali bila je voljna da umjesto novca ustupi dio zemljiša na Luštici. Promjenom vlasti u junu ove godine, razgovori nisu nastavljeni.

Katić: Na naplatnoj rampi otvoriti granični prelaz

Katić je nedavno kazao da su predstavnicima države predložili da ona preuzme naplatnu rampu na putu Meljine Petijevići i da tu otvori novi granični prelaz između Crne Gore i BiH . Prema njihovoj ocjeni objekti na naplatnoj rampi imaju više uslova da budu granični prelaz od onog na Sitnici.

“Imamo ekipu pravnika koji sagledavaju postojeći koncesioni ugovor, obaveze i potraživanja obje strane. Preispitaćemo zbog čega koncesionar nije napravio tržne centre, dvije benzinske pumpe, restoran – na toj dionici puta. Takođe ćemo utvrditi iznos koji bi mogli da kompenzujemo", kazao je Katić.

Galerija

Bonus video: