„Plenum 083“ bolnici u Brezoviku donirao oko 400 knjiga

Podsjetio je da je „Plenum 083“ organizacija koja nema budžet i ne raspolaže nikakvim finansijskim sredstvima, pa samim tim nemaju ni mogućnost da bolnici doniraju medicinsku opremu i ljekove.

3842 pregleda 1 komentar(a)
Plenum 083, Foto: Plenum 083
Plenum 083, Foto: Plenum 083

Novo rukovodstvo Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, odlučilo je da obnovi bolničku biblioteku, a odmah su im u pomoć priskočili članovi „Plenuma 083“, grupa nezavisnih intelektualaca, i poklonili oko 400 knjiga iz raznih oblasti.

„Ako su biblioteke vitalni organ, a knjige ‘krvna zrnca’ u organizmu kulture, onda njihov darodavac postaje donor jednog dragocjenog dijela sebe koji drugim ljudima omogućava zdravlje i život. Znajući da knjige to zbilja jesu, članovi organizacije 'Plenum 083' proteklih dana su se sa velikim zadovoljstvom uključili u akciju prikupljanja knjiga za biblioteku bolnice u Brezoviku“, kazao je prilikom uručivanja knjiga, dr Dušan Krcunović.

Kako je naglasio, knjige su s ljubavlju prikupili, a sa radošću ih uručili, posebno u trenutku kada je, kako je kazao, na njenom čelu „uzorni Nikšićanin, čestiti čovjek i vrsni doktor Predrag Pejović“.

„Drago nam je što će se na policama biblioteke naći i naš mali legat sastavljen od raznovrsnih knjiga čije će stranice medicinskom osoblju i pacijentima upijati radoznalost, odnositi brigu, unositi nadu i vjeru, ali i prekraćivati vrijeme u često dugoj i teškoj borbi za zdravlje i život“, poručio je Krcunović.

Podsjetio je da je „Plenum 083“ organizacija koja nema budžet i ne raspolaže nikakvim finansijskim sredstvima, pa samim tim nemaju ni mogućnost da bolnici doniraju medicinsku opremu i ljekove.

„Zato smo se veoma obradovali kada je novo rukovodstvo ove ustanove najavilo obnovu bolničke biblioteke i odmah smo se angažovali oko prikupljanja knjiga. Posjetu smo iskoristili i da se, u razgovoru sa direktorom bolnice bliže upoznamo sa stanjem u ovoj ustanovi, sa njenim potrebama i budućim planovima rukovodstva za unapređenje uslova za rad i boravak u ovoj bolnici“, kazao je Krcunović.

Zahvalio sa izdavačkim kućama „CID“ i „Nova knjiga“ iz Podgorice, koje su se odazvale pozivu i podržale akciju, kao i duhovnom centru Svetog Isaije od Onogošta. Među doniranim knjigama našla su se brojna imena velikana domaće i svjetske književnosti, od Andrića, Crnjanskog, Lalića i Njegoša, preko Dostojevskog, Remarka, Flobera, Foknera i Vajlda, do Mišime, Le Klezija i Pamuka, kao i veliki broj naslova iz istorije, filozofije, psihologije, sociologije, prava, teorije književnosti...

„Ne sumnjamo da će se u ovoj kolekciji pronaći knjiga za svačiji ukus i opseg interesovanja. Nadamo se da će ova skromna donacija biti svojevrsna hrana za dušu svima koje slučaj dovede u Brezovik i radujemo se saradnji sa rukovodstvom bolnice na nekim budućim projektima“, poručio je Krcunović.

Bonus video: