"jačanje međunarodne pozicije kroz nova istraživanja"

Četiri fakulteta UCG testiraće model dualnog obrazovanja

"Dualno obrazovanje predstavlja najbolji način za obezbjeđivanje funkcionalnog znanja i razvoj vještina mladih tokom studiranja, čime se doprinosi kvalitetu kadrova za tržište rada, zbog čega ne čudi rasprostranjenost koju u svijetu ima ovakav koncept obrazovanja"

1227 pregleda 3 komentar(a)
Obilježen početak projekta, Foto: Univerzitet Crne Gore
Obilježen početak projekta, Foto: Univerzitet Crne Gore

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore dvodnevnim programom je svečano obilježen početak Erasmus+ strukturnog projekta „Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju Crne Gore – DUALMON“, saopšteno je sa ovog fakulteta.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović je istakao da je "ovaj projekat od velikog značaja za nastavak unapređenja kvaliteta nastavnog procesa i jačanje međunarodne pozicije kroz nova istraživanja i projekte".

"Dualno obrazovanje predstavlja najbolji način za obezbjeđivanje funkcionalnog znanja i razvoj vještina mladih tokom studiranja, čime se doprinosi kvalitetu kadrova za tržište rada, zbog čega ne čudi rasprostranjenost koju u svijetu ima ovakav koncept obrazovanja. Kroz dualno obrazovanje svi dobijaju: studenti adekvatna znanja i vještine, a poslodavci bolji pristup kvalitetnim kadrovima, još dok su studenti, uz mogućnost da najboljima ponude posao", istakao je Milović.

Sa Ekonomskog fakulteta su saopštili da je "projekat pokrenut sa ciljem da se unaprijede kompetencije diplomiranih studenata u Crnoj Gori", kroz kako kažu, "razvoj generičkog modela dualnog obrazovanja i zakonskog okvira za uvođenje ovog vida obrazovanja uz podršku različitih potreba i interesa studenata, kompanija i visokoobrazovnih ustanova".

Prodekan za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta prof. dr Boban Melović, koji je takođe i rukovodilac projekta DUALMON je kazao da projekat uključuje benčmarking analizu sa primjerima najbolje prakse iz onih zemalja gdje su ovakvi ili slični projekti realizovani ili su u procesu realizacije.

"U saradnji sa ekspertima sa Univerziteta iz Srbije, Austrije i Slovenije razviće se generički model dualnog obrazovanja za Crnu Goru po uzoru na vodeće modele u svijetu. Ovaj prilot model testiraće četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore iz različitih oblasti: Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Pomorski fakultet Kotor", kazao je Melović.

Koordinator ovog međunarodnog projekta je Univerzitet u Novom Sadu, a izbor partnera u projektu, ocijenio je profesor Melović, bio je jednostavan.

"Kvalifikovali su ih njihovi rezultati. Naime, dualno obrazovanje u Austriji i Sloveniji, smatra se vrlo uspješnim, a austrijski model je među najboljima u svijetu, što potvrđuje i činjenica da je stopa zaposlenosti nakon diplomiranja onih studenata koji su prošli kroz program dualnog obrazovanja na partnerskim institucijama vrlo visoka i kreće se čak od 90 do 100%. Ove zemlje imaju nekoliko dualnih obrazovnih programa iz područja informacionih i komunikacionih tehnologija, inženjerstva i inženjerskog menadžmenta, te proizvodnje i prerade, dok je Univerzitet u Novom Sadu učestvovao u projektu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji i ima iskusno nastavno osoblje u primjeni dualnog obrazovanja i razvoju pravnog okvira u visokom obrazovanju", istakao je Melović .

Predstavnik koordinatora projekta, Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Mirko Savić, kazao je da je Crna Gora treća zemlja u regionu koja je dobila ovaj Erasmus+ projekat i kojoj će koristiti iskustvo susjednih država i pomoć partnera. Projekat DUALMON je uspješno realizovan u Srbiji, dok je u toku njegova realizacija u Bosni i Hercegovini.

Oni su saopštili da su na svečanom obilježavanju početka ovog trogodišnjeg projekta, na kojem je Univerzitet Crne Gore jedan od partnera, prisusustvovali i vršilac funkcije rektora prof. dr Vladimir Božović, prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković, dekani partnerskih fakulteta, predstavnik partnera na projektu iz državnog i privrednog sektora, kao i nacionalne Erasmus+ kancelarije.

U toku dvodnevnog rada izlaganja su imali i predstavnici članica konzorcijuma: Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta Crne Gore, FH Joanneum Gesellschaft M.B.H iz Austrije, Akademije Maribor, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Privredne Komore Crne Gore, Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, te kompanija Voli Trade d.o.o., Hotels Group Montenegro Stars, Crnogorska plovidba AD Kotor i Crnogorski Telekom-a AD Podgorica.