Stižu nove količine Astra Zeneke

Punktovi za vakcinaciju radiće redovno i u danima praznika, kazali iz IJZ

34347 pregleda 122 reakcija 38 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC
Ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC

Davanje druge doze vakcine Astra Zeneka počinje danas, a iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) tvrde da raspolažu dovoljnim količinama vakcine britansko-švedskog proizvođača. Kazali su i da vakcinacija drugom dozom može da počne prema redosljedu kojim je ranije zakazana, te da građani, bez zakazivanja i najave, drugu dozu mogu da prime bilo kada u intervalu četiri do 12 sedmica od primanja prve doze. Kazali su i da je najavljeno da će nove količine stići krajem aprila. Nisu, međutim, naveli i da li imaju potvrdu da će ta najava biti ispoštovana.

Do prošlog petka, od 24.000 doze vakcine Astra Zeneka koje su u prvom kontingentu stigle u Crnu Goru, prvom dozom imunizovano je 17.647 građana.

Punktovi za vakcinaciju radiće redovno i u danima praznika, kazali iz IJZ.

“IJZ obavještava javnost da u ovom trenutku raspolaže dovoljnom količinom Astra Zeneka vakcine koja je neophodna za početak davanja druge doze. To znači da vakcinacija građana drugom dozom može da počne po redoslijedu kojim je ranije zakazana. Nove količine Astra Zeneka vakcine koje su predviđene za revakcinaciju, stići će u Crnu Goru preko Kovaks (COVAX) mehanizma. Termin koji smo dobili od Koviks mehanizma bio je kraj aprila. Odmah po pristizanju novog kontingenta, za sve građane Crne Gore za koje je druga doza vakcine najavljena u drugoj i trećoj nedjelji maja, ista će biti organizovana bez zakazivanja i bez čekanja u svojim opštinama na najbližem vakcinalnom punktu”, saopštili su juče iz Instituta.

Imunizacija Astra Zenekom počela je 1. aprila, nakon što je 28. marta u Crnu Goru stigao kontingent od 24.000 doza, koje je Ministarstvo zdravlja obezbijedilo u okviru Kovaks mehanizma. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru Kovaks mehanizma odobrene su od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Kao potvrda da je bezbjedna i efikasna, Astra Zeneka vakcinu 1. aprila među prvima je primio i potpredsjedik Vlade Dritan Abazović. Toga dana počela je i imunizacija zaposlenih u medijima, prosvjeti i kulturi.

Građanima koji su primili prvu dozu, zakazano je da drugu dozu prime kroz četiri sedmice, što je najkraći preporučeni period proizvođača za revakcinu Astra Zenekom. Iz IJZ su tada kazali da je preporučeni razmak između doza Astra Zeneka vakcine četiri do 12 sedmica, a da je državama ostavljena sloboda da odrede kojeg će se razmaka pridržavati. Da skrate vrijeme za primanje druge doze, kako su ranije pojasnili, u IJZ su se odlučili kako bi smanjili rizike da osoba koja nije kompletno vakcinisana bude izložena virusu. Ujedno, kako su dodali, tako bi brže dostigli i veći broj kompletno vakcinisanih lica i izbjegli da zaposleni u nekim profesijama, u susret turističkoj sezoni, ne budu pokriveni vakcinom. Ranije su kazali i da trenutno dostupni naučni dokazi ukazuju da je u kliničkim ispitivanjima vakcina proizvođača Astra Zeneka imala bolji imunološki odgovor, ako je data u većim razmacima, te da su takvi rezultati primijećeni i kod ostalih vakcina.

“Druga doza vakcine Astra Zeneka prima se u razmaku od četiri do 12 nedjelje. U bilo kom vremenskom intervalu između četvrte i 12 nedjelje, druga doza vakcine je jednako učinkovita”, saopšteno je juče iz Instituta, na čijem je čelu Igor Galić.

Da je vakcinacija “jednako bezbjedna u cijelom tom intervalu” i da “nema nikakve razlike da li ćete se revakcinisati poslije četiri ili poslije pet... nedjelja”, kazala je nedavno i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Kada su u pitanju druge vakcine koje su trenutno dostupne u Crnoj Gori, iz IJZ su ranije kazali da je preporuka proizvođača za davanje druge doze tri sedmice za Sputnjik V, odnosno tri ili četiri sedmice za inaktivisanu vakcinu proizvođača Sinofarm. U Crnoj Gori, za obje, revakcina je organizovana na 21 dan.

“Zbog logističkih razloga i učinkovitije organizacije procesa revakcinacije i za Sinofarmovu vakcinu je odlučeno da razmak između doza bude tri sedmice, čime se organizaciono proces revakcinacije sa ove dvije vakcine suštinski ne razlikuje”, rekli su ranije iz Instituta.

Ministarka zdravlja ranije je najavila da bi masovna imunizacija trebalo da krene oko 20. aprila.

Pored Dritana Abazovića, Borovinić Bojović je među rijetkim najvišim državnim funkcionerima koja je primila vakcinu protiv kovida-19. Ona je vakcinisana 23. februara, kada je u Crnu Goru stigla Sputnjik V vakcina.

Predsjednik države Milo Đukanović nedavno je kazao da snažno podržava vakcinaciju, ali i da on nije primio vakcinu jer ima velik broj antitijela.

“Ja sam kontrolom kod ljekara došao do rezultata da imam veliki broj antitijela, iako nijednom tokom trajanja pandemije nikad nisam imao pozitivan test tokom tridesetak testiranja. Ali, očigledno da sam uspio da zaradim virus i iznesem na način na koji sam ga iznio. Preporuka je ljekara da se sa tolikim brojem antitijela ne treba sada vakcinisati nego sačekati da prođe određeno vrijeme. Kada to vrijeme prođe, svakako ću se vakcinisati”, rekao je Đukanović.

Vakcinu do danas nije primio ni premijer Zdravko Krivokapić, kao ni predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Od početka imunizacije, prema podacima vebsajta covidodgovor.me, do 27. aprila, prvu dozu vakcine primilo je 25.516 osoba, dok je i drugu dozu vakcine primilo njih 20.597.

Zainteresovani se za vakcinaciju mogu zakazati pozivom na broj 1717, radnim danima od 8.00 do 20.00, i subotom od 8.00 do 15.00 sati. Poziv je besplatan.

Bonus video: