Pljevaljska "Čistoća" podigla cijene bez saglasnosti Skupštine opštine

Odbor direktora “Čistoće” 16. decembra prošle godine usvojio je novi cjenovnik sakupljanja, transporta i odlaganja otpada i dostavio ga Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode koji nije imao primjedbi na predložene cijene.

9440 pregleda 46 reakcija 1 komentar(a)
skuplji odvoz smeća, Foto: Goran Malidzan
skuplji odvoz smeća, Foto: Goran Malidzan

Pljevaljsko preduzeće “Čistoća” od 1. aprila počelo je sa obračunavanjem usluga po novim cijenama iako Skupština opštine o tome nije odlučivala i nije dala saglasnost na predloženi cjenovnik.

U tom preduzeću tvrde da im to omogućava Zakon o komunalnim djelatnostima.

Odbor direktora “Čistoće” 16. decembra prošle godine usvojio je novi cjenovnik sakupljanja, transporta i odlaganja otpada i dostavio ga Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode koji nije imao primjedbi na predložene cijene.

Na sjednici održanoj 4. i 5. januara ove godine tačka koja se ticala usvajanja novog cjenovnika je skinuta sa dnevnog reda glasovima većine odbornika.

“Članom 55 stav 5 Zakona o komunalnim djelatnostima propisano je da je Skupština jedinice lokalne samouprave dužna da odluči o zahtjevu za utvrđivanje visine, odnosno promjenu cijene iz stave 1 ovog člana u roku koji ne može biti duži od 90 dana od dana podnošenja zahtjeva. Istim članom u stavu šest je propisano da ako skupština jedinica lokalne samouprave ne odluči o davanju saglasnosti u roku iz stave 5 ovog člana, smatraće se da je saglasost data osim u slučaju raspuštanja skupštine. Kako Skupština opštine Pljevlja u zakonskonom predviđenom prekluzivnom roku od 90 dana nije odlučila o zahtjevu dostavljenom skupštini 18.12. 2020. te činjenice da u navedenom period Skupština opštine Pljevlja nije bila raspuštena, to se protokom navedenog roka smatra da je data saglasnost na cjenovnik usluga prikupljanja, transporta i odlaganja komunalnog otpada”, navodi se u obrazloženju odluke o početku primjene novih cijena komunalnih usluga koju je potpisao direktor “Čistoće” Saša Ječmenica.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Pljevlja Predrag Cvijović ranije je tražio je od opštinskog preduzeća “Čistoća” da u ovoj godini smanji cijenu usluga za oko 70 odsto kako bi pomogli građanima i privredi u prevazilaženju krize u kojoj se nalaze zbog epidemije. On je kazao da su cijene koje je “Čistoća” usvojila ubjedljivo najveće u Crnoj Gori.

Direktor “Čistoće” Saša Ječmenica demantovao je te tvrdnje.

Cvijović, koji je poznati pljevaljski ugostitelj, “Vijestima” je juče kazao da će narednih dana odlučiti da li će organizovati proteste zbog usvajanja novog cjenovnika, na koji saglasnost nije dala SO.

Po novom cjenovniku, vlasnici stambenih prostora većih od 80 metara kvadratnih u maju će dobiti račune na kojima će biti obračunata veća cijena usluge odvoza komunalnog otpada za 14,71 odsto ili jedan cent po metru kvadratnom stambenog prostora.

Prema novom cjenovniku, vlasnici stambenih prostora uslugu odvoza smeća plaćaće 7,8 centi po metru kvadratnom, cent više nego do sada. Jedino će vlasnici stanova manjih od 50 kvadratnih metara plaćati nešto manju cijenu odvoza smeća.

Bolnice, Domovi zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i Dom starih plaćaće uslugu odvoza smeća 0,40 eura i obrazovne ustanove, a privatne zdravstvene ustanove, stomatološke ordinacije, apoteke veterinarske ambulante i apoteke 0,50 eura po metru kvadratnom. Istu cijenu plaćaće i državni organi i organi lokalne samouprave.

Privredna društva iz oblasti rudarstva, distribucije i prenosa električne energije plaćaće 0,65 eura po metru kvadratnom prostora, a privredna društva iz oblasti energetike, drvoprerade i skladišta građevinskog materijala 0,50 eura po metru kvadratnom. Uslugu odvoza smeća mljekare će plaćati po 0,40 eura po metru kvadratnom kao i privredna društva koja se bave preradom metala kao i nevladin sektor. Privredna društva iz oblasti građevinarstva plaćaće 0,60 eura kao i trgovine, ugostiteljstvo, zanatske radionice, advokati, notari, javni izvršitelji i knjigovodstvene agencije.

Najveću cijenu čistarine od 0,78 eura po metru kvadratnom plaćaće benzinske stanice, banke i osiguravajuća društva, objekti telekomunikacija, PTT usluga, mobilne i fiksne telefonije, placevi za prodaju automobila, perionice i auto škole, kiosci i objekti igara na sreću. Hoteli, moteli, odmarališta, pansioni i ostali turistički objekti sa smještajem odvoz smeća plaćaće 0,25 eura po metru kvadratnom a sportske dvorane, teretane, fitnes centri, igraonice 0,30 eura. Cijene iskazane u cjenovniku su bez obačuatog PDV-a.

Cjenovnik usluge odvoza komunalnog otpada, preduzeće “Čistoća” nije mijenjalo od 2009. godine. U “Čistoći” trenutno radi 165 radnika, 34 više nego 2009, kada su posljednji put korigovane cijene.

Bonus video: