Najbolji biciklista Crne Gore za "Vijesti": Mjesta za medalje i pehare odavno fali

Kako je ponestalo polica za više od 200 medalja, po neku pokloni djeci koja mu dođu u posjetu...
194 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2017. 19:04h

Peti put zaredom Bjelopoljac Demir Mulić najbolji je biciklista Crne Gore, a njegova porodična kuća odavno je ‘zatrpana’‚ medaljama, peharima, pohvalama...

Kako je odnedavno ‘ponestalo’ polica za više od 200 medalja, kaže da po neku pokloni djeci koja mu dođu u posjetu.

Dvadesetčetvorogodišnji crnogorski reprezentativac tri puta uzastopno bio je i najbolji sportista Bijelog Polja, a u zadnjih deset godina, koliko se profesionalnom bavi biciklizmom, nastupio je na blizu tri stotine raznih domaćih i međunarodnih takmičenja.

Samo u 2017. godini osvojio je šest prvih, dva druga i jedno treće mjesto na više domaćih i međunarodnih takmičenja.

Mladi Bjelopoljac jedini je u tom sportu predstavljao Crnu Goru na evropskoj Olimpijadi - Igrama malih zemalja Evrope (IMZE) u San Marinu, gdje je među 50 takmičara zauzeo 9. mjesto, dok se na šampionatu Evrope takmičio u sve tri discipline u brskom biciklizmu i ostvario zapažene rezultate.

Demir je u početku, slijedeći očeve gene, trenirao karate, ali su ubrzo počeli da ga privlače ekstremni sportovi, da bi se na kraju pronašao u biciklizmu.

Za biciklizam ga, rekao je, veže i ljubav prema prirodi.

“Na ovim prostorima je bicliklizam potpuno zapostavljena olimpijska disciplina, iako naši takmičari imaju velike šanse da se plasiraju na olimpijske igre, koje su ujedno najveći san svakog sportiste. Mnogi ne znaju ali biciklizam je izuzetno skup sport - takmičarski bicikl košta oko 6.000 eura, a skupo je i njegovo održavanje”.

Rekao je da je imao sreće što je posredstvom sponzora matičnog tima „ MFR -Tempo“ iz Podgorice, obezbijeđen vrhunski takmičarski bicikl sa pratećom opremom.

Karijeru bicikliste započeo je u Bijelom Polju u klubu Ciklomont u hoby kategoriji, ali je ubrzo prešao u u juniorsku, a potom i u kategoriju mlađih seniora.

Prije pet godina Demir je prešao u mlađe seniore i od početka dominirao, tako da je u Crnoj Gori i regionu u planinskom biciklizmu godinama broj jedan.

Od prošle godine je član MFR - Tempo, koji je već u prvoj godini postojanja postao najuspješniji biciklistički klub u Crnoj Gori.

Tvrdi da Bijelo Polje i Crna Gora imaju veliki broj izuzetno talentovane djece, koja taj sport vide kao aktivni rekreativni vid zabave u prirodi, kroz koji bi mogli da se pripreme za nastupe na ozbiljnim takmičenjima u okruženju ali i u svijetu.

Kaže da je Bijelo Polje prepuno staza koje su pogodne za planinski biciklizam, kao i da posljednjih godina raste broj brdskih staza širom Crne Gore koje imaju povoljne karakteristike za organizaciju takmičenja visoke klase.

Demir objašnjava da je život profesionalnog bicikliste izuzetno zahtjevan.

“Bavljenje ovim sportom zahtijeva konstantan rad na sebi, a pored vožnje bicikla u trenažnom procesu se uključuje vježbanje u teretani, trčanje kao i rad na mentalnom fokusu, kako bi tokom takmičenja sam ishod bio na vrhunskom nivou. Kada padne snijeg, dobro dođu izlasci na obližnji Obrov”.

Dodaje da se puna pažnja mora posvetiti i ishrani.

“Sada sam van sezone i sebe mogu da ‘častim’ jednom picom nedjeljno, dok u sezoni takmičenja moram da vodim računa o svakom i najmanjem detalju u ishrani. U pripremnom periodu od januara ili februara ima dana kada sam od jutra do mraka na biciklu, kako bi sakupio što ‘više kilometara u nogama’ , da bih u sezoni uspio da izdržim napore. U ovo vrijeme odmaram i treniram 'samo' po tri sata i trudim se da uživam u svakoj sekundi provedenoj na biciklu, dok u pripremnom periodu i sezoni nema prostora za uživanja”.

Biciklizam, priča on, zahtijeva ekstremnu izdržljivost cijelog organizma i profesionalni takmičar mora da bude izuzetno spreman i mentalno, kako bi izdržao sve napore.

“Na jakom takmičenju prosječan puls iznosi od 180 do 195 otkucaja u sekundi tokom dva sata takmičenja, što za nespremnog takmičara može da bude veoma stresno i bolno”, kaže Demir.

Godinama je broj jedan u planinskom biciklizmu

Osim bronze na šampionatu Balkana i sedam kruna nacionalnog šampiona, kaže da mu je posebnu draga pobjeda na prvenstvu centralne Njemačke, gdje je, bez podrške tima i reprezentacije, pobijedio u kategoriji mlađih seniora.

Prije pet godina prešao je u mlađe seniore i od početka dominirao, tako da je u Crnoj Gori i regionu u planinskom biciklizmu godinama broj jedan.

Prvo veće takmičenje na kojem je učestvovao bila je Olimpijada malih zemalja u Luksemburgu, prije šest godina.

Sljedeći dugoročni cilj je plasman na Olimpijske igre, koje će se za tri godine održati u Tokiju.

Rekao je da je zahvalan predsjedniku Opštine Bijelo Polje Aleksandru Žuriću - koji mu je kupio prvi profesionalni bicikl, a dobijao je i više novčanih nagrada.

Objašnjava da su finansijski problemi razlog zašto u ovom sportu ima sve manje takmičara.

“Dosadašnje funkcionisanje BS CG nije bilo na tako zavidnom nivou, naročito na planu omasovljenja sporta. Promjenom kompletne uprave saveza već su učinjenji veliki koraci ka napretku... Olimpijski savez Crne Gore po pitanju biciklizma i dalje ne pruža onoliku podršku koliko ovaj sport zaslužuje u našoj zemlji, ali se nadam da će po osnivanju Ministarstva sporta, biciklizam doživjetu ekspanziju kakvu zaslužuje”, kazao je.

Kolašin domaćin za više od 150 takmičara iz cijelog svijeta

Biciklistički savez Crne Gore uveliko se priprema za organizaciju međunarodne UCI trke, koja će se održati u Kolašinu. On je rekao da je njegov klub organizator tog događaja, na kojem će nastupiti više od 150 takmičara iz Evrope i svijeta.

“Takmičenje je od izuzetnog značaja, jer će se na trci sakupljati UCI bodovi potrebni za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Pored toga radi se na formiranju Lige Crne Gore u planinskom biciklizmu i drumu koji će privući veći broj takmičara iz okruženja”, rekao je.

Upornost, disciplina, preciznost i predanost

Mulić kaže da je od ekstremnog sporta naučio da bude uporan, disciplinovan, precizan i predan, što se, kako je rekao veoma lako može prenijeti i na ostala polja života.

Zbog toga možda i ne čudi što je prije dvije godine sa desetkom završio osnovne studije politehnike na Univerzitetu Donja Gorica, dok postdiplomske studije želi da nastavi u inostranstvu.

Danas radi kao arhitekta i svaki njegov dan ima veoma gust raspored.

Sve to, kako kaže, ne bi postigao bez ogromne podrške koju mu bezrezervno pružaju majka Jasminka, otac Emin, brat Mirza i djevojka Sabina.

“Bez njih ne bih bio to što jesam”, rekao je Mulić.

Galerija

Bonus video: