Obilježeno 47 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore

“Da bi mijenjali stanje oko nas, najprije moramo da se suočimo sa sobom, da ispravimo neke greške, a obnovimo ono dobro što smo zapostavili. Vjerujem da će UCG u narednom periodu biti veliko gradilište”, istakao je Božović

1935 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Ucg.ac.me
Foto: Ucg.ac.me

Univerzitet Crne Gore (UCG), sa skoro pola vijeka postojanja, predstavlja vodeću naučnoistraživačku, umjetničku i obrazovnu ustanovu koja je obrazovala generacije i dala nemjerljiv i neizbrisiv doprinos razvoju crnogorskog društva, poručio je vršilac dužnosti rektora Vladimir Božović.

“Univerzitet će tu svoju osnovnu misiju i dalje posvećeno i požrtvovano ispunjavati”, poručio je Božović na svečanosti na kojoj je obilježeno 47 godina od osnivanja te institucije.

On je kazao da društvo sa pravom očekuje da UCG bude budniji, prisutniji, da ponudi odgovarajuća rješenja kako bi se izborili sa krupnim izazovima sa kojima su suočeni, danas više nego ikada.

“Da bi mijenjali stanje oko nas, najprije moramo da se suočimo sa sobom, da ispravimo neke greške, a obnovimo ono dobro što smo zapostavili. Vjerujem da će UCG u narednom periodu biti veliko gradilište”, istakao je Božović.

Kako je dodao, uložiće ozbiljan napor u cilju jačanja naučne i obrazovne baze, ali i pokrenuti rješavanje krupnih infrastrukturnih problema.

“U tom smislu, računamo na podršku i pomoć svih, a posebno vas čiji uspjeh danas ističemo“, kazao je Božović.

On je kazao da UCG posebno ističe i svoje zaslužne akademske radnike, koji su svoj radni vijek posvetili razvoju Univerziteta i da ove godine priznanje profesor emeritus dodjeljuju Milanu Vukčeviću.

Prema riječima Božovića, titula profesora emeritusa dodjeljuje se samo posebnima, pojedincima koji su sav svoj naučni i profesionalni život stavili u službu razvoja svoje matične jedinice i svog Univerziteta, koji su svojim akademskim radom podizali nivo nauke i ugleda u zemlji i inostranstvu.

“Dodjelom ovog priznanja želimo i da Vam saopštimo da i za Vas imamo očekivanja - da svoje bogato iskustvo i dalje sa nama dijelite, Vaša podrška i Vaši savjeti su očekivani i dobrodošli“, rekao je Božović.

Vukčević je rekao da je doprinos mlađim naraštajima bila i biće vodilja u njegovoj akademskoj i životnoj filozofiji.

"Naravno, ova nagrada mi znači formalizaciju takvih mogućnosti. Najintrigantniji parametar mog profesionalnog i ličnog života je vrijeme. Rekao bih na kraju da su, na ovoj svečanosti, glavni događaj ovi mladi i brilijantni ljudi“, istakao je Vukčević.

Na današnjoj svečanosti promovisano je 30 doktora nauka.

Rektor je u zvanje doktora nauka promovisao Nikolu Bašu, Petra Božovića, Miloša Brajovića, Luku Filipovića, Jovana Gardaševića, Besima Halilaja, Katarinu Mirković, Besnik Morinu, Ljiljanu Pjerotić, Samija Sermadžaja, Ivana Vasiljevića, Armenda Imerija, Željku Beljkaš, Jelisavetu Blagojević, Oliveru Blagojević, Stojana Božovića.

Zvanje doktora nauka stekli su i Vladimir Đurišić, Ena Grbović, Nataša Kopitović Vuković, Biljana Milošević, Ivan Radević, Milena Radonjić, Miloš Rajković, Maja Sekulović, Isidora Stanković, Marina Vukotić, Slavica Tomović, Aladin Crnkić i Milica Jelić.

Božović je rekao da njihov uspjeh predstavlja svjetionik za one koji dolaze.

„Oni će, uz našu svesrdnu pomoć, uporno i posvećeno tražiti put do vrhova koje ste im osvijetlili“, istakao je rektor.

Na svečanosti su uručene plakete za studente koji su osnovne studije u akademskoj 2020/2021. završili sa najboljim uspjehom.

Među nagrađenima su Bosiljka Bakočević, Boban Banjac, Snežana Kašćelan, Nikola Milić i Andrijana Paljušević.

Bakočević, koja je obrazovanje stekla na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, rekla je da joj nagrada mnogo znači.

„Znači mi jer daje vjetar u leđa, budući da sam na početku stvaralaštva. Ipak, želim da istaknem da nagrada, sama po sebi, nije cilj, iako laska našem egu kad dođe“, poručila je Bakočević.

Bonus video: