Lokacija za SEEIIST institut do kraja godine

Iz Vlade su kazali da komisija sačinjena od eksternih eksperata, van zemalja Jugoistočne Evrope, radi na definisanju detaljnih tehničkih uslova i potreba, to jeste osnovnih kriterijuma za odabir lokacije

4020 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Saša Matić
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Saša Matić

Crna Gora posjeduje kapacitete da obezbijedi lokaciju za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), što bi imalo nemjerljiv značaj za državu, ali i za kompletan region, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji inicijative za izgradnju SEEIIST na teritoriji Crne Gore.

U Informaciji se navodi da naredni korak u realizaciji tog važnog projekta predstavlja izbor lokacije SEEIIST instituta, koja bi trebalo da bude poznata do kraja godine.

Iz Vlade su kazali da komisija sačinjena od eksternih eksperata, van zemalja Jugoistočne Evrope, radi na definisanju detaljnih tehničkih uslova i potreba, to jeste osnovnih kriterijuma za odabir lokacije.

Konstatovano je da Crna Gora posjeduje kapacitete da obezbijedi lokaciju za izgradnju SEEIIST instituta, što bi imalo nemjerljiv značaj za državu, ali i za kompletan region.

"Kako je krajnji cilj projekta liječenje pacijenata na najsavremeniji način, SEEIIST zapravo ima višestruku misiju u regionu, a to je pospješivanje tehnološkog razvoja i istraživanja iz oblasti biomedicine“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, takva krupna naučnoistraživačka infrastruktura će pokrenuti naučnu izvrsnost, spriječiti odliv talenata, podstaći inovacije, mobilnost, internacionalizaciju i transfer znanja, kao i razvoj ostalih komplementarnih tehnologija, naročito u digitalizaciji i korišćenju zelene infrastrukture.

Navodi se da je zaduženo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da u saradnji sa Kabinetom predsjednika Vlade formira interresorno radno tijelo koje će biti zaduženo za realizaciju inicijative za izgradnju instituta SEEIIST na teritoriji Crne Gore.

Vlada je usvojila Informaciju o izradi Nacionalne strategije borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

U diskusiji je navedeno da je nepokolebljiva, sistemski utemeljena, organizovana borba protiv organizovanog kriminala jedan od ključnih ciljeva koje je Vlada sebi zadala, zarad opšteg prosperiteta crnogorskog društva.

"Nacionalna strategija za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u Crnoj Gori trebalo bi da služi kao sveobuhvatna strategija koja se odnosi na sinergiju rada svih službi bezbjednosti i drugih organa i institucija uključenih u borbu protiv organizovanog kriminala“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na sjednici je istaknuto da samo uz istinsku posvećenost i napor cjelokupnog državnog aparata, uz tijesnu saradnju i koordinaciju sa civilnim društvom, nevladinim organizacijama i međunarodnim partnerima, opredjeljenje političke volje Vlade da energično radi na suzbijanju do istrebljenja transnacionalnih kriminalnih organizacija, garantuje uspjeh.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo je da obrazuje međuresornu radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kojom će koordinirati resorni ministar.

Vlada je usvojila Informaciju koja se tiče postupka prodaje automobila „MERCEDES BENZ”, model „MAYBACH S 650”.

Kako je saopšteno, prihvaćen je Izvještaj o procjeni tržišne vrijednosti vozila koju je izradila „ANZAS AGENCIJA” iz Podgorice i tekst Ugovora o kupoprodaji.

"Time se omogućava sprovođenje zakonom propisane procedure koja podrazumijeva i formiranje komisije za prodaju vozila i objavljivanje međunarodnog Javnog poziva za učešće na javnom nadmetanju za prodaju“, pojašnjava se u saopštenju.

Usvojen je Izvještaj o sprovođenju Plana realizacije Strategije razvoja sporta u Crnoj Gori za period 2018–2021. godina, za prošlu godinu.

Vlada je za neku od narednih sjednica odgodila odlučivanje o predlozima izmjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakona o sudovima.

Bonus video: