Spičani proslavili jubilej: 140 godina od oslobođenja od Turaka

Predstavljajući ratne operacije u Spičanskom kraju 1877. u kojima je učestvovalo 20 bataljona crnogorske vojske, profesor Milan Šćekić je kazao da je druga faza Veljeg rata započela aprila te godine i okončala teritorijalnim proširenjem države prema Hercegovini i Albaniji - osvojeni su Bar, Spič, Ulcinj, Nikšić
711 pregleda 5 komentar(a)
Skup "140-godišnjica oslobođenja Spiča od Osmanlija", Foto: Radomir Petrić
Skup "140-godišnjica oslobođenja Spiča od Osmanlija", Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.12.2017. 15:45h

U sklopu svog ovogodišnjeg "Kulturnog kalendara Sutomora", udruženje Novo i ljepše Sutomore je sa barskim ogrankom Matice crnogorske održalo tribinu "140-godišnjica oslobođenja Spiča od Osmanlija".

Na skupu u restoranu "Izvor", iz više uglova je sagledan ovaj "jubilej posebnog karaktera" uz isticanje da je tada realizovan strateški pravac nekadašnje crnogorske knjaževske politike - da se Crna Gora vrati na svoje more, a skrenuta je pažnja na zapuštenost spičanskih kukturno-istorijskih spomenika "koji su tada bili vojna utvrđenja".

Predstavljajući ratne operacije u Spičanskom kraju 1877. u kojima je učestvovalo 20 bataljona crnogorske vojske, profesor Milan Šćekić je kazao da je druga faza Veljeg rata započela aprila te godine i okončala teritorijalnim proširenjem države prema Hercegovini i Albaniji - osvojeni su Bar, Spič, Ulcinj, Nikšić.

"U Veljem ratu Crna Gora se umnogome oslanjala na podršku Rusije, no, ti vojni uspjesi nisu u potpunosti valorizovani jer je na Berlinskom kongresu 1878. odlučeno da Crna Gora na primorju može zadržati samo Bar od rijeke Željeznice do zaliva Kruče, dok se Ulcinj morao vratiti Osmanskom carstvu, a Spič sa okolinom ustupiti Austro-Ugarskoj, koja se plašila da izlaskom Crne Gore na more ona ne postane pomorska baza Rusije. Nezadovoljne ovim odlukama, crnogorske vlasti su 11. maja 1879. predale Spič Austro-Ugarskoj. Tako je nakon godinu i po okončana crnogorska uprava ovim krajem, ali ne i privrženost njegovog stanovništva Crnoj Gori", rekao je profesor Šćekić.

Predsjednik barskog ogranka Matice crnogorske, mr Ivan Jovović kazao je da "ovakve tribine javno iskazuju pijetet prema pregnućima i žrtvama naših predaka, a ujedno i dekonstruišu romantičarskih interpretacija naše prošlosti - pseudoistorije koje nažalost žilavo opstaju u narodnoj svijesti i unutar nekih ustanova nauke".

"Kultura sjećanja je jedna od osnovnih odrednica djelovanja Matice crnogorske koja preko ovakvih programskih sadržaja afirmiše vrijednosti na kojima se temelji crnogorsko društvo", dodao je Jovović.

Profesor Nikola Stanišić ukazao je da je sve donedavno u domaćoj istoriografiji malo pisano o Spiču, ističući na tom polju doprinos sveštenika Rada Novakovića i publiciste Vladimira Lukšića.

Na tribini je promovisana replika spičanske plemenske zastave "izgubljene 1904", koju je na osnovu sjećanja opštinskog službenika Mila Lukića dizajnirala vajarka Maja Čakalović.

Vladimir Lukšić je rekao da je barjak "dio samobitnosti ovog kraja” na kojem se vide imena svih spičanska sela-plemena "i simboli mač, krst i luna".

Predsjednica "Novog i ljepšeg Sutomora", Slobodanka Hrvatin rekla je da je obnova tvrđave Tabija programski cilj ove NVO, te da su volonteri udruženja i privrednici Sutomora u svoje aktivnosti donirali preko 60.000 eura.

Učesnike i posjetioce tribine pozdravio je domaćin večeri Aleksandar Petrović, a nastupile su profesorice klavira Jelena Dobrković i Ana Vukazić, a voditeljka je bila Tijana Vukčević.

Bonus video: