Kontingent Sinofarm vakcina stigao u Crnu Goru

"Sve kineske pomoći i dugoročna saradnja sa Crnom Gorom su iskrene i sa dubokim prijateljstvom, zasnovane na jednakosti, uzajamnom poštovanju i razumijevanju", kazao je Liu Đin

62504 pregleda 1807 reakcija 161 komentar(a)
Liu Đin i Borovinić Bojović, Foto: Ambasada Kine
Liu Đin i Borovinić Bojović, Foto: Ambasada Kine

Kontingent od 201.200 doza kineskih vakcina Sinofarm stigao je jutros u Crnu Goru.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu dočekali ambasador Kine Liu Đin i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, generalni direktor direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić i Kajden Lian iz predstavništva Sinofarma.

"Obavještavam crnogorsku javnost da je danas u Crnu Goru stigao do sada najveći kontingent vakcina. 201.200 Sinofarm vakcina upravo je stiglo na crnogorski aerodrom, čime su se apsolutno stekli uslovi za započinjanje masovne vakcinacije. Koristim ovu priliku da pozovem sve građane i građanke Crne Gore da se odazovu na vakcinaciju i da budu apsolutno sigurni da je vakcina bezbjedna, efikasna i kvalitetna", naglasila je Borovinić Bojović.

Ona se u svoje i u ime Vlade ambasadoru i državi Kini koji su na ovaj način omogućili započinjanje masovne vakcinacije u ovako važnom trenutku.

"Ovaj događaj još jedna je potvrda tradicionalno dobrih, prijateljskih i iskrenih odnosa između država Kine i Crne Gore", kazala je dr Borovinić Bojović i podsjetila da je Crna Gora u prethodnom periodu od Kine dobila donaciju od 30 000 vakcina.

Borovinić Bojović je istakla da je poštovanje epidemioloških mjera preduslov kvalitetne i dobre vakcinacije i da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme, te zamolila građane da ispoštuju taj period i posebno obrate pažnju na epidemiološke mjere u vulnerabilnom, osjetljivom periodu vakcinacije.

Ambasador Kine kazao je da je zadatak prevencije i suzbijanja Kovida-19 u Crnoj Gori i dalje naporan i da svi daju sve od sebe u borbi protiv pandemije.

"Istovremeno, uskoro dolazi i turistička sezona, koja je veoma važna za ekonomski oporavak Crne Gore. Nadamo se da će današnje vakcine biti Crnoj Gori od velike koristi. Radujemo se da vidimo i apelujemo na sve druge strane da što ranije pružaju pomoći Cnoj Gori", kazao je Liu Đin.

Istakao je da međunarodna zajednica dijeli zajedničku budućnost, te da bez međunarodne saradnje, nećemo pobjediti u borbi protiv pandemije.

"Želio bih da iskoristim ovu priliku, da istaknem da su sve kineske pomoćii dugoročna saradnja sa Crnom Gorom iskrene i sa dubokim prijateljstvom, i ne predstavljaju bilo koji vid optuženih malignih praksi. Kroz ove pomoći i saradnju, kineska strana se nada da će Cma Gora prevazići poteškoce na razvojnom putu", dodao je ambasador.

Kako navodi, pomoć i saradnja su zasnovane na jednakosti, üzajamnom poštovanju i razumjevanju, i nikad nijesu upiranje prstima, stavljenje neselektivne etikete ili neodgovome primjedbe.

"Uvjeren sam da ce narod Crne Gore sigurno pobjediti u borbi protiv pandemije", zaključio je Liu Đin.

Bonus video: