Šta možete uraditi za manje od minut?

Crna Gora ima toliko lijepih izletišta za posjetiti, da je vaše samo da izaberete neko neistraženo mjesto u svom gradu i potpuno se prepustite uživanju u proljećnom suncu

32229 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pivara Trebjesa
Foto: Pivara Trebjesa

Prvi maj je tradicionalno datum kad započinjemo duže boravke u prirodi i na otvorenom, a najhrabriji i sezonu kupanja u moru. Ako ste odlučili da se baš danas uputite na neki manji izlet u prirodu, evo nekoliko stvari o kojima treba da vodite računa u aktuelnoj situaciji pandemije.

Prvo i najvažnije – odaberite društvo, ali vodite računa o tome da ispoštujete važeće mjere u pogledu broja ljudi.

Izaberite lokaciju – neka to budu mjesta gdje ne očekujete veću koncentraciju ljudi i na kojim možete napraviti dovoljno fizičke distance u odnosu na ostale. Crna Gora ima toliko lijepih izletišta za posjetiti, da je vaše samo da izaberete neko neistraženo mjesto u svom gradu i potpuno se prepustite uživanju u proljećnom suncu.

Šta da spakujete? Prije svega, mislite na zdravlje i spakujte zaštitnu masku i sredstva za čišćenje ruku koja su na bazi alkohola. Obavezno je i neko ćebence ili podloga, biće vam udobnije.

Kad je hrana u pitanju, neka to bude vaš mali zajednički zadatak, da svako pripremi po nešto. Idealan izbor za piknik su, na primjer, sirevi, pršut, masline i orašasti plodovi. Ako u ekipi imate majstora za roštilj, onda se prepustite čarima ukusnih zalogaja mesa, uz koje, zna se, idealno ide dobro ohlađeno Nikšićko Pivo. Šta više poželjeti od dana u kojem ste sa dobrom ekipom i uživate uz Nikšićko? Uskoro nam baš od ovog piva stiže i još jedan razlog zašto ga volimo – Nikšićko Pivo nam priprema veliku „zelenu“ kampanju, u kojoj ćemo se svi zajedno podsjetiti zašto je važno da brinemo o prirodi.

Osmislite neku zajedničku aktivnost – bilo da je to igra sa loptom, svima omiljene karaoke ili jednostavno uživanje uz dobru muziku.

I za sam kraj, najvažnija aktivnost - pokupite sav otpad iza sebe. Kažemo najvažnija, jer svaki nepropisno bačen otpad utiče na prirodu. Kako, pitate se? Šta god da bacimo u prirodu, bilo da je to papirić, opušak, plastična boca..., ima u sebi određene hemijske supstance, koje se razgradnjom ispuštaju u zemljište, dalje u vode, a jedan dio se emituje u vazduh. To su naravno male količine, ali pomislite šta bi se desilo kada bismo svi bili neodgovorni i otpad bacali gdje stignemo? Dodatno, papiru treba nekoliko sedmica da se razgradi, aluminijumskoj limenki i do 200 godina, plastičnoj boci do 500 godina, a staklu nekoliko miliona godina!

Zato vas pozivamo da razmislite prije nego ostavite otpad bilo gdje i da mijenjate ekološke navike. Sigurni smo da će svi koji vole da uživaju u prirodi od danas odlučiti da budu odgovorni i prema otpadu koji stvaraju i baciti ga tamo gdje treba. Deset komada otpada možete da skupite za manje od minut! Vas ne košta ništa, a prirodi znači mnogo.