Tivat: Lutajuća stoka oštetila dvoje vozila

Ovo je inače, ko zna koji po redu incident koji krda lutajućih, poludivljih goveda prave na području Gradiošnice u Tivtu, odnosno obližnjeg Kavča u opštini Kotor.

22953 pregleda 124 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Poludivlja goveda koja lutaju istočnim dijelom opštine Tivat sinoć su ponovno pričinila veliku štetu u Gradiošnici.

Krave i bikovi oštetili su dva automobila Tivćanina Dragana Bulajića koja su bila parkirama ispred porodične kuće u ulici Markostan II u Gradiošnici.

Na "golfu VI" i "škodi fabiji" pričinjena je znatna šteta jer su djelovi karoserije ulubljeni ili iščupani.

Bulajići su pozvali Komunalnu policiju Opštine Tivat i policiju Odjeljenja bezbjednosti Tivat čiji su pripadnici obavili uviđaj i napravili zapisnike o štetu na demoliranim vozilima.

Ovo je inače, ko zna koji po redu incident koji krda lutajućih, poludivljih goveda prave na području Gradiošnice u Tivtu, odnosno obližnjeg Kavča u opštini Kotor.

lutajuća stoka
foto: Privatna arhiva

Krave i bikovi koje nesavjesni uzgajivači puštaju da slobodno lutaju ovim područjem, građanima upadaju u bašte i imanja, nanose štetu na maslinama, vinogradima, povrtnjacima i voćnjacima, oštećuju autimobile i javnu infrastrukturu, a povremeno ugrožavaju bezbjednost ljudi koji se kreću ovim i područjem izletišta Vrmac, te ugrožavaju bezbjednost saobraćaja na Jadranskoj magistrali u blizini tivatskog aerodroma.

Svi dosadašnji pokušaji Opštine Tivat da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede riješi ovaj problem bili su bez uspjeha.

lutajuća stoka
foto: Privatna arhiva

Organizacije za prava životinja i važeći propisi ne dozvoljavaju Opštini ali ni ugroženim građanima da odstrijele poludivlja grla koja bukvalno terorišu ovaj dio opštine.

Istovremeno, pojedini državni organi bukvalno opstruiraju svaki pokušaj da se problem sistemski riješi, pa je tako skupo plaćena akcija hvatanja goveda koja je priređena prije15-tak dana propala, jer ju je neko iz Ministarstva poljoprivrede neko preko medija dan ranije najavio i time upozorio nesavjesne uzgajivače da na vrijeme sklone stoku koju inače, nikada ne drže po štalama i oborima.

lutajuća stoka
foto: Privatna arhiva

U akciji je i reakcija policije OB Tivat na kojoj je insistiralo rukovodstvo grada bila vrlo "mlaka", zbog čega su i narasle sumnje u opravdanost nezvaničnih tvrdnji mještana Gradiošnice koji godinama govore o navodnom organizovanom nelegalnom biznisu uzgoja stoke na ovom području a u kome po njima, svoje lične finansijske interese imaju i pojedini pripadnici Uprave policije Crne Gore.

Bonus video: