Nebrušeni dijamant u srcu jedne od posljednjih evropskih prašuma

Biogradsko jezero jedna je od najpoznatijih i najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori koja pri svakom novom susretu jednako oduzima dah svojim posjetiocima

28985 pregleda 296 reakcija 15 komentar(a)
Biogradsko jezero, Kolašin, Foto: Shutterstock
Biogradsko jezero, Kolašin, Foto: Shutterstock

Tradicionalno, i ove godine, 1. maja počeće ljetnja turistička sezona na Biogradskom jezeru, omiljenom izletištu domaćih gostiju, ali i atrakciji za strane turiste, ljeti. Otvaranje sezone, obično, obilježi i najmasovnija posjeta tom biseru prirode.

Biogradsko jezero je najveće i najpoznatije od sedam planinskih jezera na Bjelasici. Na nadmorskoj je visini od 1.094 metra, a vodom ga napajaju Biogradske rijeke i potoka Bendovac.

Okruženo prašumom Biogradska gora, zbog čega je taj prirodni rezervat 1952. godine proglašen nacionalnim parkom. Mnogo prije toga, još 1878. godine knjaz Nikola odlučio je da se jezero i prostor oko njega zbog svoje jedinstvene ljepote, najstrože štiti. Tako je najljepši dio Bjelasice postao “knjažev zabran” – područje je pod zaštitom države.

Pored toga što je svojevrsna naučna laboratorija, Biogradsko jezero i prašuma koja ga okružuje izuzetno su primamljivi za rekreativce i idaleni za aktivan porodični odmor. Jezero je dugačko 1.100, a široko 410 metara, sa prosječnom dubinom od 4,5 metra, što ga čini pogodnim za vožnju čamcima.

Široka pješačka staza, dužine 3,4 km, počinje sa parkinga i prolazi nestvarno lijepim terenom oko jezera. Opremljena je interaktivnim mobilijarom sa šest punktova koji pružaju informacije o flori i fauni tog područja.

Duž staze su brojna odmorišta, vidikovci, kameni zid kao i drveni most na mjestu preliva vode iz jezera i nastanka rijeke Jezerštice. Atrakcija tog dijela je drveni mostovi preko delte Biogradske rijeke, koja se uliva u jezero.

Na tom izletišu postoje restoran, bungalovi i kamping prostor. Centar za posjetioce, na obali jezera, opremljen je interaktivnom prezentacijom i eksponatima koji predstavljaju prirodne i kulturne vrijednosti parka.

U NP Biogradska gora je preko 26 biljnih zajednica sa oko 2.000 vrsta i podvrsta. Evidentirano je više od 200 vrsta ptica, među kojima i orao krstaš. Faunu čine jeleni, srne, divokoze, vukovi, divlje svinje, lisice, zečevi, a prostor NP je stanište za više od 350 vrsta insekata. Od prije nekoliko godinana tom prostoru relizuje se i projekat posmatranja mrkog medvjeda, pomoću kamara zamki postavljenih na više hranilišta.

Bonus video: