Joanikije: Skupština donijela zakon koji uspostavlja slobodu svih vjera

"Ništa drugo da nisu učinili, nego to, onda je to veliko. A učiniće, ako Bog da, još dosta“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki

9976 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić prisustvovao je vaskršnjoj liturgiji u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, koju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

„Mi temeljno treba dalje da gradimo smisao našeg života i naše radosti i našega zajedništva, kao i da vaskrsenje Hristovo i njegova pobjeda nad smrću obnovi našu prirodu, obnovi naše srce, naše misli i naše zajedništvo“, kazao je Joanikije.

Posebno zadovoljstvo je, kako je saopšteno iz Skupštine, iskazao zbog činjenice što su u Beranama danas bili prisutni najviši predstavnici vlasti, na čelu sa predsjednikom Skupštine, kome je odao „posebno priznanje i zahvalnost što je imao toliko veliki udio u izmjenama onog nakaznog zakona i svega onoga što je bilo štetno u Zakonu o slobodi vjeroispovjesti koji je donijela ranija vlast“.

„Skupština Crne Gore sa svim poslanicima, na čijem je čelu gospodin Aleksa Bečić, sve je to očistila i uskladila sa Ustavom Crne Gore i donijela jedan civilizovani zakon koji uspostavlja ravnopravnost i slobodu svih vjera u Crnoj Gori. Ništa drugo da nisu učinili, nego to, onda je to veliko. A učiniće, ako Bog da, još dosta“, rekao je Joanikije.

Joanikije, Aleksa Bečić
foto: Skupština Crne Gore

Iz parlamenta dodaju da je episkop budimljansko-nikšićki "svima čestitao praznik, uz želju da ovu radost osjete u svojim srcima, da je unesu u svoje domove, u svoje porodice, da svi zajedno dobijemo snagu da radimo po dobru, da širimo bratsku ljubav, da izgrađujemo našu otadžbinu, da čuvamo naše svetinje, da poštujemo naše korijene, da idemo uvijek naprijed."

Bečić je ranije, kako podsjećaju iz Skupštine, u vaskršnjoj čestitki sveštenstvu, monaštvu, vjernicima, svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti i svima koji Vaskrs proslavljaju po Julijanskom kalendaru poželio da Vaskrs proslave u dobrom zdravlju, ispunjeni unutrašnjim mirom, prihvaćenim molitvama i nadom u bolje sjutra za sve građane.

„Distanca je jedna od riječi koje smo najčešće slušali tokom cijele prethodne godine. No, vjerujem da je to podsticaj svakome od nas za promišljanje o dubljem smislu onog što predstavlja njena suprotnost, a to je potreba za uzajamnošću i bliskošću sa ljudima. Poziv na zbližavanje i prevazilaženje podjela ovaj praznik bi nam upućivao i u redovnim okolnostima, ali, u ovakvim, to je poziv na solidarnost, na 'čuvanje sebe od drugog i drugoga od sebe'. U dubokom i trajnom uvjerenju da će Crkva istrajavati u svojoj misiji afirmisanja biblijskih poruka o ljubavi, poput onih iz Poslanice Korinćanima o tome kako ljubav sve snosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi i ne prestaje nikada, i sa željom da nam upravo takva ljubav da snage da otrpimo i izazove sadašnjice sa kojima se suočavamo, još jednom vam, srdačno, želim srećan Vaskrs. Hristos voskrese”, stoji u čestitki predsjednika Skupštine Crne Gore.

Bonus video: