Vlada ne bi o povlasticama za građevinski biznis

Ministarstvo finansija nije saglasno sa namjerama tivatske vlasti da ukine privilegije za investitore

6123 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Tivat nije, ni nakon pet mjeseci nakon što je ona formulisana, dobila formalnu saglasnost Vlade na svoju Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Ta naknada jedan je od glavnih izvora prihoda lokalne uprave, a novac koji Opština prikupi naplatom te takse od investitora koji grade nove ili rekonstruišu postojeće objekte na njenoj teritoriji, strogo je namjenski opredijeljen za unapređenje postojeće ili izgradnju nove javne i komunalne infrastrukture.

Administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod pobjeđuje) još u decembru prošle godine pripremila je novu odluku o komunalijama kojom se taj lokalni propis uskađuje sa odredbama nedavno izmijenjenog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Iako su i tivatskim i čelnicima Vlade puna usta priče o navodnoj odličnoj saradnji Opštine i centralne vlasti, to demantuje dosadašnji razvoj situacije sa novom Odlukom o komunalijama o kojoj se Vlada ni do danas nije o njoj izjasnila. Zbog toga je tivatska uprava došla u situaciju da predlog Odluke skida sa dnevnog reda sjednice lokalnog parlamenta održane 29. januara jer tada nisu dobili očekivano “zeleno svjetlo“ iz Podgorice.

Kako “Vijesti“ nezvanično saznaju, uzrok tome je činjenica da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja izrazilo rezerve prema namjerama nove tivatske lokalne uprave izraženim kroz predlog Odluke, da se spriječi zloupotreba koju je prethodna DPS-SD-HGI vlast Tivta omogućila investitorima objekata površine do 500 kvadrata da na njih dobijaju značajna umanjenja te takse, iako nije riječ ogradnji objekata kojima investitori riješavaju svoje stambeno pitanje.

Po zakonskoj proceduri, tivatska Opština je predlog Odluke uputila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je zaduženo za proceduru pripreme materijala za odlučivanje na sjednici Vlade. Ministarstvu ekologije kojeg vodi Ratko Mitrović, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja na čijem je čelu Milojko Spajić tek je 1. aprila dostavilo svoj stav o novoj Odluci o komunalijama.

“U mišljenju je konstatovano predloženo povećanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za objekte površine do 500 kvadrata, za oko 67 odsto. Iskazana je nesaglasnost sa ovakvim povećanjem naknada, uzimajući u obzir da će, prije svega, uticati na građane, te mikro i male privrednike, koji žele da realizuju izgradnju objekata za lično stanovanje ili mali biznis. Prilikom ove ocjene, posebno se imala u vidu aktuelna politika Vlade u vezi sa mjerama podrške privredi i građanima i opredjeljenje za unapređenje poslovnog ambijenta, naročito u uslovima negativnih efekata pandemije. Dodatno, sugestija je na liniji obavezujućih preporuka Evropske komisije koje se tiču unapređenja regulatornog ambijenta, u dijelu uspostavljanja novih i povećanja postojećih fiskaliteta i parafiskaliteta, posebno na lokalnom nivou. Takođe, druge lokalne samouprave, koje su u međuvremenu donijele svoje odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, nijesu povećale njihov iznos“, rečeno je “Vijestima“ u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, na pitanje koji su razlozi zašto taj resor ne daje zeleno svjetlo na predlog koji je formulisala lokalna vlast Tivta i koji će se primjenjivati samo na teritoriji te Opštine.

Iz lokalne vlasti ranije su objasnili da novom Odlukom o komunalijama, pored ostalog, ukidaju popust od 40 odsto koji je za nove stambene, poslovne i stambeno-poslovne objekte površine do 500 kvadrata predviđen još važećom odlukom koju je prije tri godine donijela tadašnja tivatska DPS-SD-HGI uprava. Aktuelna uprava je novom odlukom predvidjela i da u najekskulzivniju zonu, gdje su komunalije najskuplje, uvrsti i područje koje pokrivaju izmjene i dopune DSL “Dio Sektora 22 – Arsenal” po kome se gradi elitni nautičko-turistički centar Porto Montenegro.

Administarcija Komnenovića je ukidanjem popusta za objekte do 500 kvadrata odlučila da destimuliše posljednjih godina vrlo izraženu izgradnju novih stambeno-poslovnih zgrada manjeg gabarita sa stanovima za prodaju na tržištu, čime žele i da sačuvaju već dobrano načet i preizgrađen prostor, pogotovo u centru grada i nekim od prigradskih naselja Tivta.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja nisu komentarisali pitanje “Vijesti“ da li ovakvo njihovo i ponašanje Vlade, predstavlja neprimjereno miješanje centralne vlasti u pitanja koja su u suverenoj nadležnosti lokalne samouprave i od kapitalnog su značaja za njeno finansiranje.

“Svakako, mišljenje Ministarstva finansija i socijalnog staranja, u ovom postupku, nije obavezujuće za resorno ministarstvo (ekologije i prostornog planiranja – prim.aut.) i Vladu. Mišljenje ima za cilj da ukaže i na druge aspekte donošenja predmetne odluke, koji nisu u nadležnosti resornog ministarstva, kako bi se tom ministarstvu i Vladi omogućilo da donese odluku, sagledavajući više potencijalnih uticaja i posljedica“, istakli su u resoru ministra Spajića.

Ništa ne poskupljuje, samo nema više povlašćenih

Visina komunalija u Tivtu po novoj odluci na koju Vlada još nije dala saglasnost, nije mijenjana u odnosu na do sada važeću odluku. One će i dalje iznositi od 60 do 210 eura za kvadrat zavisno od zone u kojoj se novi objekat gradi. Određeni su, međutim, novi procenti za umanjenje ove dažbine kod pojedinih kategorija objekata.

Tako se komunalije za pola smanjuju za stambeni prostor do 150 kvadarata površine kojim investitor rješava svoje stambeno pitanje. Isti procenat umanjenja predviđen je za objekte koji se grade u biznis zoni, kao i za otvoreni prostor na parceli koji je predviđen za obavljenje djelatnosti.

Na povlastice sa smanjenjem iznosa komunalija koji može ići i do 50 odsto, mogu računati i investitori objekata koji imaju solarne kolektore za potrebe unapređenja energetske efikasnosti tih objekata, dok se stepen umanjenja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kreće i do 80 odsto za nove garaže, odnosno vjerske objekte. Isti procenat umanjenja ove naknade predviđen je i za rekonstrukciju objekata u kulturno-istorijskim cjelinama, odnosno objekata upisanih u registar kulturnih dobara.

Bonus video: