Crno jezero i kanjon Nevidio - relaksacija i avantura

Ako ste željni prave avanture otisnite se u drobnjačko-uskočki kraj i uživajte u divljim slapovima kanjona Nevidio, ali i mirnoj i tajanstvenoj vodi Crnog jezera

9355 pregleda 44 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crno Jezero

Na tri kilometra jugozapadno od Žabljaka, sa kojim je povezano asfaltnim putem, smješteno je Crno jezero, najveće i najpoznatije jezero Durmitora i drugo po površini među planinskin jezerima Crne Gore. Crno jezero je najprepoznatljiviji elemant cijelog žabljačkog kraja, a ujedno i jedna od najpoznatijih prirodnih ljepota Crne Gore. Smešteno je ispod Međeda, kao čuvara i zaštitnika, i zaodjenuto gustim četinarima, koji se zajedno sa Međedom ogledaju u njegovim modro zelenim dubinama.

Kada snijeg počne da se topi ispod njega izbija snažno vrelo Čelina, bučno se stropoštavajući bijelim slapovima u jezero sastavljeno je od dvije vodene površine. Malo i Veliko jezero, koja su odvojena uskom površinom kopna, zvanog “struga” čine Crno jezero smješteno na nadmorskoj visini od 1418. metara. Malo jezero je duboko 49,1, a veliko 24,5 metara. Temperatura vode ljeti prelazi 22 stepena, tako da je u toku vrelih ljetnjih mjeseci ovo jezero pravi raj za kupače.

Crno jezero, Žabljak
Crno jezero, Žabljakfoto: Shutterstock

Međutim, Crno jezero je izvanredan izbor i za prvomajske prznike, bilo da ste u porodičnom okruženju ili želite provesti prijatne trenutke sa voljenom osobom, tako da vam toplo preporučujemo opuštajuću šetnju oko jezera.

Sve što bi se moglo napisati o bajkovitoj ljepoti kanjona Nevidio malo je u poređenju sa doživljajem koji sve to pruža onima koji se upuste u avanturu.

Kanjon Nevidio

Najskriveniji dio crnogorske ljepote je kanjon Nevidio ili Neviđbog, kako ga nazivaju mještani. Nevidio je kanjon Komarnice koji svoje čari otrkiva samo onima koji su spremni nekoliko sati provesti u vodi temperature oko sedam stepeni Celzijusa, prelaziti preko klizavog kamenja, skakati sa stijena visokih nekoliko metara u virove ili se spuštati niz njih uz užad.

Sve što bi se moglo napisati o bajkovitoj ljepoti kanjona Nevidio, njegovoj tajnovitosti, o bistroj Komarnici, njenim brzacima, vodopadima, malo je u poređenju sa doživljajem koji sve to pruža onima koji se upuste u avanturu.

Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora, u Dobrom dolu. Ponirući prolazi između Boljskih greda 2091 mnv i Lojanika 2091 mnv da bi se ponovo pojavila u pitomoj rječnoj dolini kao stalna rijeka.

Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio. Praveći ga, Komarnica je u stijeni izdubila tri i po kilometra dugačak usjek, koji je dubok i do trista pedest metara. Na pojedinim mjestima širina kanjona je manja od pola metra.

Dugo vremena njegov nepristupačni teren potpuno ga je skrivao od ljudi i izazivao je pažnju i znatiželju.

Upkos tome što je posljednji osvojeni kanjon u Evropi, sada u Nevidio hrli većina željnih adrenalinskih avantura, a on čeka nepromijenjen.

Kanjon Nevidio
Kanjon Nevidiofoto: Shutterstock

Hladan, bez sunca, neodoljiv i opasan...

Moguće ga je proći jedino u julu i avgustu, u ostalim mjesecima ne preporučuje se čak ni najiskusnijima.

Da biste doživjeli nestvarnu ljepotu posljednjeg osvojenog kanjona u Evropi, na sebi morate imati kanjoning opremu - neopren čarape i odijelo ojačano suproteksom od 4,5 milimetara, kacigu, planinarsku obuću.

U kanjonu vas dočekuje kaskada vodopada i uskih prolaza među kamenim zidovima.

Na početku oko 60 metara dubok, na kraju dublji od 350.

Ponegdje je jedino moguće proći ispod, ili, čak, kroz stijene. Ljepotu mu nije moguće opisati, a prepreke se savladavaju veranjem, plivanjem, ronjenjem i provlačenjem i skokovima.

Kad se uđe u kanjon, nema nazad. Ne može se.

Svaki put od ljepote zastaje dah i uvijek se pojavi neki novi “najljepši dio” kanjona, koji prije niste primijetili, jer ste bili očarani nečim drugim i uvijek, kad se napravi posljednji skok pred izlaz, bude vam žao što se avantura bliži kraju.

Bonus video: