Dobri signali i "parking od milijardu eura"

Posjeta premašila očekivanja, na Adi i “visokoplatežna” klijentela ako je suditi po voznom parku

44932 pregleda 815 reakcija 51 komentar(a)
Gužva na Pristanu kao u špicu sezone, Foto: Facebook/Cano Karamanaga
Gužva na Pristanu kao u špicu sezone, Foto: Facebook/Cano Karamanaga

Između 10 i 15 hiljada gostiju boravilo je u Ulcinju tokom proteklog vikenda, što je podsjetilo na sjajna vremena kada se u restoranima i kafićima ili na parkinzima tražilo mjesto više.

Direktor lokalne Turističke organizacije Gzim Hajdinaga ocijenio je da su to dobri signali uoči sezone.

Samo preko graničnog prelaza Sukobin, u petak i subotu ušlo je skoro 10 hiljada turista, mahom sa Kosova, ali i iz Albanije i Sjeverne Makedonije.

Vlasnik najstarijeg restorana na Adi Bojani “Miško“, Miško Leković, kazao je da je osim dobre posjete, ovog puta stigla i visokoplatežna klijentela.

“U jednom momentu, činilo mi se da imamo parking vrijedan milijardu eura. Toliko skupocjenih automobila na tako malom prostoru, odavno nijesam vidio“, kazao je Leković.

Korzom na Pristanu bilo je teško mimoići se, okolni restorani i terase bili su krcati, a slično je bilo i u drugim djelovima grada.

Na Adi Bojani veselile su se hiljade mladih...

Hajdinaga je kazao je da nije očekivao toliku posjetu, ali da je očigledno da je rezultate dala negova nedavna zvanična posjeta zemljama regiona.

“Nijesmo očekivali toliko posjetilaca, sa prelaza su mi rekli da je dvodnevna frekvencija na nivou 2019. To su dobri signali uoči glavne sezone, ali moram reći da nas je i bog malo pogledao pa nijesmo imali kišu kao ranijih godina“, kazao je Hajdinaga. Njegovi gosti tokom vikenda bili su i novinari sa Kosova i iz Albanije i Sjeverne Makedonije, njih 50.

“Obišli su brojna mjesta u gradu i okolini, probali našu jedinstvenu kuhinju i upoznali se hiljadu i po godina starom tradicijom i istorijom ovog naroda. Vjerujem da će potencijalni turisti u tim zemljama prepoznati da je Ulcinj mjesto koje treba da vide i osjete“.

Detalj sa Ade Bojane
Detalj sa Ade Bojanefoto: Privatna arhiva

Pojasnio je da na Sukobinu za mlade ispod 18 godina pasoš nije obavezan.

“Dovoljan je izvod ili bilo kakav dokument sa fotografijom“, naveo je Hajdinaga.

Najavio je da će početkom juna biti ukinuta i sada obavezna taksa za osiguranje koja iznosi 15 eura.

Mještanin Cano Karamanaga ističe zadovoljstvo posjetom u njegovom hotelu “Plaza&Spa Conference” na Pristanu, gdje su gužve bile kao ranijih godina u špicu sezone.

“Zadovoljni smo posjetom, trudili smo se da se poštuje distanca, maska... Šteta je što će ovo biti samo dva ili tri dana. U svakom slučaju, mislim da je dobra uvertira za sezonu“, kazao je Karamanaga.

Leković ističe da su gosti u restoranju bili sa Kosova, iz Albanije, Srbije, Makedonije, “i naravno, naši domaći“.

Zahvalio se svima koji su doprinijeli da praznici proteknu korektno i koliko-toliko mirno.

“Bilo je malo glasnije muzike, ali to je uobičajeno za Prvi maj. Mislim da se većina na obalama rijeke ipak trudila da poštuje tihu zonu“, kazao je Leković.

Gosti odlaze zbog decibela na Adi, biće i novčanih kazni

Trebalo je da prođe nepunih deset mjeseci, od kada je ulcinjska Skupština usvojila odluku o akustičnim zonama na teritoriji opštine, prema kojoj je Ada Bojana svrstana u kategoriju “tihe zone u prirodi“, pa da vlasnici kućica opet nemaju mira ni sna.

Nekoliko njih požalilo se “Vijestima” da se na pojedinim lokacijama na obalama Bojane slavilo do ranih jutarnjih sati uz konstantno preglasnu muziku.

“Osim nepoštovanja odluke o Tihoj zoni, na tersama tih kućica nijesu poštovane ni mjere za sprečavanje širenja virusa. Da ne govorimo o tome da vlasnici tih kućica nemaju dozvole za izdavanje“, kazao je jedan od njih.

Neki od njih, umjesto cijeli vikend, na Adi Bojani proveli su samo petak veče, kada nijesu mogli da spavaju od glasne muzike.

“Vraćamo se kući. Ovdje smo došli da tražimo mir rijeke a ne da trpimo torturu“.

Zbog glasne muzike, u subotu je procesuirano devet osoba.

“Svi oni biće novčano kažnjeni nakon praznika“, kazao je “Vijestima” načelnik ulcinjske komunalne policije Milazim Mustafa.

Naveo je da je sa pet ljudi nemoguće kontrolisati cijelu opštinu.

“Zbog postupka pred sudom, ne smijemo da zapošljavamo nove ljude. U petak je na Adi bila jedna patrola, u subotu dvije... Ne možemo na sve strane“.

“O sprovođenju mjera zaštite od buke, u skladu sa zakonom i odlukom, staraće se Sekretarijati za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, prostorno planiranje i održivi razvoj, privredu i ekonomski razvoj i komunalna policija“, piše u usvojenoj odluci SO.

Kazne su, prema istoj odluci, rigorozne i iznose i do 10.000 eura. Uprava pomorske sigurnosti takođe je bila aktivna tokom vikenda na Adi Bojani - procesuirano je osam osoba zbog nepridržavanja mjera sigurnosti plovidbe.

Kaldrmisanje ulica ugrožava egzistenciju Starograđana

Karamanaga ističe da hotel u Starom gradu nije otvoren jer nijesu završeni radovi na postavljanju kaldrme.

“Sedamdeset ili osamdeset kuća zavisi od tih puteva. Neobjašnjivo se kasni i nanosi šteta svima nama“.

Istog mišljenja je i vlasnik “Palate Venecija” Gani Resulbegović, koji je kazao da izvođači radova ugrožavaju egzistenciju Starograđana.

Bonus video: