NVO "35mm": Napadima na novinarke i novinare obezvrijeđena demokratija

"Kada je pravo javnosti da zna ugroženo, crno se piše i svim ostalim građanskim pravima", poručuju iz nevladine organizacije

1697 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Napadima na novinarke i novinare u Crnoj Gori uvrijeđena je i obezvrijeđena demokratija i ozbiljno oštećen princip prava javnosti da zna i da pravovremeno i objektivno bude informisana, saopštili su iz nevladine organizacije "35mm" povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija.

Kazali su da je nosioce javne riječi, nakon kratkotrajnog udruživanja zarad javnog interesa u jeku pandemije koronavirusa, "kao šamar otriježnjenja posljednjih mjeseci" sačekao niz napada verbalnih i fizičkih, "najčešće motivisanih neslaganjem i često bezrazložnom mržnjom prema radu novinara/ki ili uređivačkoj politici kuće za koju radi."

"Kada je pravo javnosti da zna ugroženo, crno se piše i svim ostalim građanskim pravima. Ako sve učestalijim napadima na medijske radnike/ce i imovinu medija dodamo i 'pravila' kuća u kojima rade, autocenzure, pritiske zvaničnika i vlasnika, čini se da medijski radnici/e ovaj dan dočekuju ne samo poniženi i uplašeni, već i sa platama od kojih jedva mogu da 'izguraju' mjesec, jer su ispod državnog prosjeka", ističu iz NVO "35mm".

Ocjenjuju da je stanje slobode medija u Crnoj Gori posljednjih mjeseci na nivou najgorih godina iza nas, jer, kako su kazali, sve liči na vrijeme kada su se brojne novinarke i novinari suočili sa fizičkim i verbalnim napadima, prijetnjama, uvredama i ponižavanjima, najčešće zbog onoga što rade i za koga rade.

"Mržnja prema pojedinim novinarima/kama preselila se i na društvene mreže, pa su one često bile poligon za iznošenje niza uvreda na račun poslenika javne riječi, a online šovinizam, mizoginija i nasilje postali su poseban problem. Sve to doprinjelo je da novinarska profesija i dalje stoji ukliještena između niskih primanja i činjenice da svako od nas 'preko noći' može postati meta neistomišljenika, koji sada ne prezaju da se sa našim kolegama/nicama 'obračunaju' u bilo koje doba dana, naočigled bilo kojeg broja ljudi, pa čak i tokom obavljanja radnog zadatka", dodaje se u saopštenju.

Iz NVO "35mm" ističu da su, u osudama koje su upućivali povodom napada na novinarke i novinare napominjali da je neophodno da država pokaže moć institucija i otkrije okolnosti svih napada, a počinioce adekvatno kazni.

"Do nekog narednog obilježavanja ovog datuma, kada će novinari i novinarke dobiti status službenog lica u Crnoj Gori, kada ćemo znati ko je ubio Duška Jovanovića, ko je pokušao da ubije Oliveru Lakić i Tufika Softića, kada će se kazniti osokoljeni vladini 'eksperti' koji vrijeđaju novinare i huligani koji nasrću na kolege/inice tokom uzavrelih političkih proslava, a čije ponašanje prećutkuju i cinično brane političari i pokoja ministarka ekspertkinja. Dok se ne umire predatori na ulicama - ne preostaje nam ništa drugo nego da pokupimo ono malo dostojanstva koje nam je ostalo i da čvrsto istrajemo u odbrani slobode govora. Sve to moguće je samo uz građansku savjest i ličnu hrabrost da i pored svih pritisaka ne prezamo da otkrivamo zloupotrebe, malverzacije, prevare i da stajemo u zaštitu opšteg dobra, baš kao i oni koje je NVO 35mm nedavno nagradila na završnom događaju kampanje 'ČUJ SE!' koju smo organizovali povodom mjeseca zviždača. U suprotnom, strah nas je, da ćemo svi izgubiti strpljenje, jer napadi na novinare/ke prelaze u njegovanu tradiciju svih vlada do sada, a mi postajemo zatočenici uzavrelih strasti na crnogorskoj političkoj sceni", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: