ocijenili da je SLOBODA MEDIJA I DALJE NA NISKOM NIVOU

GA: Vlada da formira tim koji će se baviti unaprjeđenjem medijskih sloboda

Iz GA su ukazali da se u Vladinom nacrtu budžeta ne nalazi stavka koja se odnosi na fond za podsticanje medijskog pluralizma, ističući da je to potrebno promijeniti

916 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Nevladina organizacija Građanska alijansa saopštila je da je neophodno da Vlada konačno formira tim koji će se baviti pitanjem unaprjeđenja medijskih sloboda u Crnoj Gori, a koji će činiti predstavnici relevantnih institucija.

"Međunarodni dan slobode medija koji se danas obilježava, dočekujemo u uslovima kada je godinu za nama umnogome odredila pandemija virusa korona. To je imalo uticaja i na rad medija, kako u državama regiona, tako i kod nas, pa smo bili svjedoci da je ova svetska zdravstvena kriza često bila izgovor za ograničavanje po pitanju izvještavanja medija. Ovo je dodatno pogoršalo već izuzetno nezavidno stanje slobode medija – bolest koju Crna Gora boluje već decenijama unazad", saopštili su iz GA povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija.

Kazali su i da najnoviji izvještaji sa međunarodnih adresa ne govore drugačije.

"Prema posljednjem izvještaju Reportera bez granica, Crna Gora je napredovala za svega jedno mjesto prema indeksu slobode medija, te se sada nalazi na 104. mjestu, iza svih ostalih zemalja u regionu. Institut Otvoreno društvo iz Sofije je takođe prema svom istraživanju Crnu Goru smjestilo na 32. mjesto po indeksu sprečavanja širenja lažnih vijesti, od obuhvaćenih 35 država."

Iz Građanske alijanse ističu da su do ovakvih poražavajućih ocjena doveli isti problemi koji "predugo opterećuju našu medijsku scenu".

"A to su nekažnjivost za napade na novinare, manjak samoregulacije, uticaj vlasničkih struktura na rad medija koji sputavaju slobodu izvještavanja, kao i sve više zastupljeno širenje lažnih vijesti. Pored toga, preveliki nameti PAM-a i RDC-a takođe dodatno opterećuju rad elektronskih medija i potrebno je da Vlada uloži napore u cilju njihovog smanjenja. Ni osnivanje Vladine Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija 2013. godine do sada nije značajno doprinijelo unapređenju po pitanju slobode medija, a koja funkcioniše već devet godina. Zato je neophodno da Vlada konačno formira tim koji će se baviti pitanjem unapređenja medijskih sloboda u Crnoj Gori, a koji će činiti predstavnici relevantnih institucija", navodi se u saopštenju.

Iz GA su ukazali da se u Vladinom nacrtu budžeta ne nalazi stavka koja se odnosi na fond za podsticanje medijskog pluralizma, ističući da je to potrebno promijeniti.

"Uporedo sa tim, ne smiju se više dozvoliti kašnjenja u pogledu izrade medijske strategije, koja Vlada mora što prije usvojiti, a Skupština izvršiti neophodne izmjene medijskog zakonodavstva", zaključuju iz Građanske alijanse.

Preporučujemo za Vas