odala priznanje crnogorskim novinarima na hrabrosti

Medoks: Slobodni i profesionalni mediji suštinski dio funkcionalnog društva

„Novinare vidim kao ljudska bića koja rade težak posao i ne vrednujem ih na osnovu njihovih političkih stavova. Danas želim zvanično da izjavim da potpuno jasno osuđujem nasilje nad novinarima u bilo kom obliku, o kojem god novinaru ili mediju da se radi“, rekla je britanska ambasadorka

2516 pregleda 3 komentar(a)
Medoks, Foto: Tviter/Karen Medoks
Medoks, Foto: Tviter/Karen Medoks

Slobodni i profesionalni mediji su suštinski dio funkcionalnog društva koji doprinose poboljšanju stabilnosti i prosperiteta, ocijenila je britanska ambasadorka Karen Medoks, i osudila nasilje nad novinarima u bilo kom obliku, o kojem god novinaru ili mediju da se radi.

U autorskom tekstu, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Medoks je podsjetila da je Crna Gora član Koalicije za slobodu medija.

„Ova koalicija je incijativa koju su Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada pokrenuli prije dvije godine, a Crna Gora je jedna od 47 zemalja koje su se tada, u Londonu, obavezale na poboljšavanje medijskih sloboda“, navela je Medoks.

Kako je kazala, vlade tih država, uključujući crnogorsku, su se saglasile da se pozabave izazovima sa kojima se novinari suočavaju, prate slučajeve prijetnji novinarima na pojedinačnoj osnovi, podstiču raznolikost i nezavisnost medija u interesu javne dobrobiti, kao i da podržavaju slobodu medija u multilateralnim tijelima.

„Nama je stalo do slobode medija jer su profesionalni i nezavisni mediji suštinski dio demokratije“, rekla je Medoks.

Ona je je ocijenila da je dobro istraživačko novinarstvo velika prednost za bilo koje društvo.

Prema njenim riječima, takvo novinarstvo otkriva detalje problema koji se često i ne primijete, i ono čini vlade, kompanije i druge organizacije odgovornima.

„Ako u našem medijskom okruženju imamo visok nivo pluralizma, imamo raznolikost medija koji predstavljaju različita mišljenja sa kraja na kraj političkog spektra, onda možemo da formiramo uravnoteženo mišljenje o tome šta se u našem društvu dešava“, kazala je Medoks.

Prema njenim riječima, „ako imamo odgovarajuće regulatorno okruženje za novinarski rad, onda možemo uspješno da se suočavamo sa dezinformacijama i da budemo sigurni da postoji odgovornost za ono što se napiše.“

„Slobodni i profesionalni mediji su suštinski dio funkcionalnog društva koji doprinose poboljšanju stabilnosti i prosperiteta“, ocijenila je Medoks.

Ona je dodala da je medijsko okruženje u Crnoj Gori malo izazovnije.

„Jemstvo medijskih sloboda je dokument koji je potpisala prethodna vlada; nova vlada se prošle godine, po preuzimanju vlasti, obavezala da popravi uslove pod kojima novinari rade – što je dobrodošlo. Međutim, prošlog mjeseca imali smo verbalni napad na novinara koji je radio svoj posao“, podsjetila je Medoks.

Ona je navela da je prije dva mjeseca došlo do fizičkog napada na novinara drugog medija.

„U toku kratkog perioda mog boravka ovdje obaviještena sam i o drugim slučajevima. Ovakvi napadi, čiji cilj je vjerovatno pritisak na novinare koji imaju politički stav različit od stava napadača, ne smiju ostati bez odgovora. Ne treba zaboraviti ni i istoriju slučajeva nasilja koji nijesu do kraja istraženi“, ukazala je Medoks.

Ona je rekla da, kao članica međunarodne zajednice, kao nezavisni posmatrač, vidi da se izvještava o napadima na novinare sa kraja na kraj političkog spektra.

Medoks je kazala da ne reaguje uvijek javno na svaki pojedinačni incident, niti namjerava da to radi u budućnosti.

„Novinare vidim kao ljudska bića koja rade težak posao i ne vrednujem ih na osnovu njihovih političkih stavova. Danas želim zvanično da izjavim da potpuno jasno osuđujem nasilje nad novinarima u bilo kom obliku, o kojem god novinaru ili mediju da se radi“, rekla je Medoks.

Ona smatra da postoji dovoljno prostora u crnogorskom društvu za izražavanje različitih političkih mišljenja, kao i za medijsko izvještavanje iz različitih političkih perspektiva.

„Medijski profesionalci za nas ovdje otvaraju prozor kroz koji možemo bolje da spoznamo i shvatimo različite političke pravce, bilo da se sa njima slažemo ili ne. Kad počnemo da gušimo te različite glasove, mi gubimo dio bogatstva društva i ograničavamo svoj kapacitet da ga shvatimo“, navela je Medoks.

Ona je odala priznanje hrabrosti i izdržljivosti ovdašnjih novinara.

„Ohrabrila bih vladu da nastavi sa svojom ambicijom da ojača i stepen zaštite i regulatorno okruženje za novinare u Crnoj Gori, kao i da nam se pridruži u ispunjavanju našeg Jemstva medijskih sloboda“, zaključila je Medoks.

Preporučujemo za Vas