Građanska inicijativa: Mitroviću, zašto uništavate prostor u Budvi

"Ministre Mitroviću na ovakav vid saopštenja smo prinuđeni obzirom da ste nas na zahtjeve Građanske akcije za prijem u vezi korišćenja isteklih, nevažećih planova, obavijestili da nema potrebe za organizovanje sastanka tim povodom”

3220 pregleda 5 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Budvanska NVO Građanska inicijativa uputila je otvoreno pismo ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, zatraživši od njega da ne uništava prostor u Budvi primjenom planskih dokumenata organizovane kriminalne grupe.

"Ministre Mitroviću, zašto uništavate prostor u Budvi?Uvaženi ministre Mitroviću, građani od vas očekuju da zaštitite prostor a ne da uništavate prostor u Budvi, planovima organizovane kriminalne grupe i profesora Miodraga Ralevića, koji su odavno prestali da važe? Ministre Mitroviću potpisali ste u 2021. godini rješenja kojim ministarstvo daje saglasnost za izgradnju 58.700 kvadrata bruto razvijene površine u DUP-u Bečići, koji je prestao da važi 2014.", navodi se u pismu koje potpisuje predstavnik NVO Božidar Vujičić.

Kako se dodaje Građanska akcija je ministru dostavila izvještaje inspektora Bisere Alihođić koja je utvrdila 2015. godine da su DUP Bečići i DUP Budva Centara izmjene i dopune usvojeni suprotno zakonu.

"Glavna primjedba inspektora se odnosila na činjenicu da je planove potpisao prof. Ralević koji je bio podizvođač i nije imao licencu države Crne Gore za izradu planskih dokumenata, odnosno nije ovlašćen za potpisivanje planova. Planeri koji su bili ovlašćeni da potpišu planove, koji su uveli kao podizvođača prof. Ralevića, odbili su da potpišu planove, jer bi zbog ogromnih prekoračenja izgubili licencu za projektovanje. Druga činjenica je poznata cijeloj crnogorskoj javnosti a radi se o terminima preporučena spratnost i maksimalno preporučena spratnost, koju ni tada ni sada ne prepoznaju zakoni Crne Gore. Zakoni Crne Gore prepoznaju parametar spratnost ili maksimalna visina objekta.Zašto ministre Mitroviću više vjerujete ministru Gvozdenoviću i sekretaru Zoranu Tomiću koji su uputili svim opštinama 2014. godine stručno upustvo, da po njihovom tumačenju čl.162b zakona planovi važe dok se ne usvoje novi planovi, znači neograničeno ukoliko se ne usvoje novi planovi, nego zakonu koji je jasan, da planovi važe do isteka roka na koji su usvojeni. Da li vi zaista mislite da DUP Budva Centar izmjene i dopune, DUP Bečići i još najmanje 300 planova u drugim lokalnim samoupravama, kojima je istekao rok na koji su usvojeni, važe dok se ne usvoje novi planovi? Da li znate da je član 162 b prestao da važi 2017. godine i da bi bilo previše i od ministra Gvozdenovića da čl. 162 b zakona i nakon prestanka važenja čl.162b 2017. godine, tumači na isti način, kako ga je tumačio upustvom upućenim opštinama 2014. godine. Vama nažalost odredba čl.162 b zakona i dalje važi”, ističe Vujičić i dodaje:

"Ako tako mislite a mislite jer i pored zahtjeva Građanske akcije, koji smo uputili ministarstvu u januaru mjesecu, da podhitno iz registra planskih dokumenata uklonite nevažeće planove, oko 300 planova, ministarstvo se nije još uvijek udostojilo, ni da nakon nekoliko urgencija, odluči o zahtjevu, odnosno i dalje uvaženi ministre izdajete rješenja za izgradnju objekata na osnovu ralevićevih planova i planova organizovane kriminalne grupe iz Budve, i dozvoljavate nepovratno uništavanje Budve. Ministre Mitroviću na ovakav vid saopštenja smo prinuđeni obzirom da ste nas na zahtjeve Građanske akcije za prijem u vezi korišćenja isteklih, nevažećih planova, obavijestili da nema potrebe za organizovanje sastanka tim povodom”, navodi se u pismu.

Građanska akcija je, kako podsjeća, zbog sumnje falsifikovanja DUP-a Bečići i DUP-a Budva centra izmjene i dopune do sada podnijela krivične prijave protiv, predsjednika opštine Budva Marka Carevića, ranijih predsjednika Dragana Krapovića i Srđe Popovića, bivšeg predsjednika Vlade Duška Markovića, bivših ministara Branimira Gvozdenovića i Pavla Radulovića, deset specijalnih tužilaca, Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i VDT Ivice Stankovića.

Bonus video: