RTV Kolašin ne radi, članovi Savjeta dali ostavke

Prošle godine iz kolašinske opštinske kase za funkcionisanje lokalnog javnog emitera opredijeljeno je 10.000 eura

3956 pregleda 4 komentar(a)
Milan Đukić, Foto: nema
Milan Đukić, Foto: nema

Ni poslije skoro godinu od osnivanja, Radio Kolašin ne emituje program, bar ne na zvaničnoj frekvenciji. Trenutno, prema onome što su “Vijestima” odgovorili iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, radio nema ni Savjet, jer su članovi podnijeli ostavke.

Iz Opštine nijesu odgovorili kada se očekuje da Kolašin konačno dobije radio. Pored svega toga, kako kažu u Bulatovićevom kabinetu, prošle godine iz opštinske kase, za funkcionisanje tog lokalnog javnog emitera opredijeljeno je 10.000 eura.

“Tri člana Savjeta lokalnog javnog emitera Radio televizija Kolašin su podnijela ostavke. Pokrenuta je pravna procedura izbora nova tri člana Savjeta. U toku je predlaganje kandidata od strane nadležnih institucija. Kada se izaberu novi članovi i kompletira to tijelo tijelo, ono će donositi pravne odluke iz svoje pravne nadležnosti“, kazali su iz Bulatovićevog kabineta.

Prema informacijama iz Sekretarijata za društvene djelatnosti, opštu upravu i kadrovske poslove koji je nadležan za finansiranje lokalnog javnog emitera, ove godine nije bilo uplata tom mediju.

U kolašinskoj aktuelnoj vlasti ne dijele svi isto gledanje na projekat i probleme RTV Kolašin. Predsjednik SO Milan Đukić (Grupa birača) prije godinu je izrazio neslaganje sa koalicionim partnerima povodom izbora v.d. direktora. On je kritikovao, kako je kazao, “nezakonite odulke, postupanje Jeknića i predsjednika Savjeta RTV“.

“Za razliku od predsjednika Opštine i odbornika DPS-a koji su ‘garantovali’ za ‘misiju i zadatak’ budućeg RTV, ja sam i tada isticao da lokalni javni emiter treba da bude organizovan transparentno, sa kvalitetnim kolašinskim, a ne partijskim kadrom i da mora biti na korist svih građana jer se finansira njihovim novcem. Nejasno mi je zašto predsjednik Opštine pokušava da se drži po strani, a jedini ima nadležnost da riješi probleme u RTV, jer rukovodi Opštinom koja je osnivač RTV, finansira ga i ima kontrolnu funkciju nad njim“, kazao je Đukić “Vijestima”.

On smatra da Bulatović “prema istom osnovu prema kojem je je Skupštini predlagao osnivanje RTV i Savjet, imao saradnju sa v.d. direktora i predsjednikom Savjeta, tako sada treba da razriješi novonastalu situaciju“.

“Kako su predsjednik Opštine i odbornički klub DPS-a naglašavali potrebu osnivanja RTV, tako i ja sada naglašavam potrebu rješavanja problema u RTV. Ne mogu se ignorisati obaveze i odgovornost, već jednostavnim i poznatim mehanizmima iz Zakona o elektronskim medijima, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o privrednim društvima, riješiti u kratkom roku“, kaže Đukić.

On očekuje “da predsjednik Opštine pokrene aktivnosti na utvrđivanju stanja u RTV Kolašin“. Takođe, Bulatović, kako tvrdi predsjednik SO, ima obavezu da predsjednika Savjeta i v.d. direktora RTV “uputi na pravne posljedice i obaveze koje proističu iz odluka po kojima su izabrani“.

“Jednostavnije rečeno, ne može se tek tako pobjeći iz RTV dok se ne izaberu novi organi upravljanja. Do tada pravne obaveze Savjeta i v.d. direktora ne mogu „ispariti“ već su vrlo jasno definisane po pitanju odgovornosti, donošenja odluka, finansija i imovine RTV. Ukoliko predsjednik Opštine u najhitnijem roku ne razriješi trenutnu situaciju, rizikuje političku odgovornost pred građanima i javnosti“, poručuje Đukić.

On kaže da ne želi da dijeli ni sa koalicionim partnerima, niti sa predsjednikom Opštine, „odgovornost povodom očiglednih problema u RTV Kolašin“

Prošle sedmice odbornica Demokrata Zorana Bakić pozvala je nosioce lokalne koalicione vlasti da “hitno uđu u proces gašenja preduzeća RTV Kolašin i time spriječe dodatnu štetu koju su nanijeli i građanima i budžetu Opštine“. Bakić tvrdi da radio “već tri mjeseca funkcioniše putem interneta“.

“Iz opštinske kase nakon osnivanja ovog emitera prebačeno je više od 10.000 eura. Nedugo zatim preduzeće je ostalo bez direktora koji je za sobom ostavio kaznu od 2.000 eura, te račun na kome nema novca i koji je u blokadi zbog brojnih neizvršenih obaveza“, kazala je odbornica Demokrata.

Bakić tvrdi i da na sajtu Agencije za elektronske medije piše da je direktor tog preduzeća i dalje Dragoslav Jeknić. Pozvala je Bulatovića da razriješi pravne nedoumice i kaže gdje su dokumentacija i pečati. Takođe, tražila je i da se javnost informiše da li je neko iz organa upravljanja popisao opremu koju su ostavili i na koji način se ona sada održava.

Davanjem ostavke, tvrde Demokrate, članovi i predsjednik Savjeta pobjegli su od odgovornosti.

Bonus video: