Mijajlović ima problem već 11 godina: Vlasnički i psi lutalice kolju jagnjad, a niko nije nadležan

Morao je, kaže, da čuva stado, mada ako još jednom bude imao sličan peh razmišlja da preostalih 80 ovaca i jagnjadi rasproda, jer se plaši da je njegova borba sa psima i institucijama uzaludna

8652 pregleda 13 komentar(a)
Ne može da zaštiti stado: Mijajlović, Foto: Svetlana Mandić
Ne može da zaštiti stado: Mijajlović, Foto: Svetlana Mandić

Nenadu Mijajloviću iz Kujave u Bjelopavlićima godinama psi lutalice, ali i vlasnički, kako tvrdi, kolju u prosjeku po dvadesetak jagnjadi godišnje.

Ove godine je ta šteta mnogo veća - samo prošlog mjeseca ostao je bez 33 jagnjeta.

“Problem sa psima lutalicama, ali i vlasničkim, imam već 11 godina. Imam gomilu papira kako sam se obraćao danilovgradskoj Komunalnoj policiji. Oni kažu da nije njihova nadležnost, da nemaju šintersku službu. Ja ne znam čija je nadležnost, kome da se obratim. Evo, sve što je do sada bilo ne tražim ništa, sve je to vrag ponio, to su ogromne štete, samo da napravimo korak naprijed i ovom problemu stanemo na put“, kaže Mijajlović koji je danima, nakon što su mu psi zaklali jagnjad, spavao u autu i dežurao.

Morao je, kaže, da čuva stado, mada ako još jednom bude imao sličan peh razmišlja da preostalih 80 ovaca i jagnjadi rasproda, jer se plaši da je njegova borba sa psima i institucijama uzaludna.

“Nije ovo samo moj problem, nego mnogih farmera u Crnoj Gori. Kada nekome pomenete da trpite štetu, odmah kaže da nije pas njegov, a da ubijete psa odgovarali bi. Čini mi se da svi farmeri treba po lovačku pušku i dozvolu da nabave. Ja nemam pušku, već samo kosijer i kosijerom ću da se bijem sa psima. Moram braniti stado. Dešavalo se da iz kola izbace psa. Nije pas kriv, on je gladan, mora da napada stado. Tu pozivam ove za zaštitu životinja da reaguju i pitam ih ko će ovo jagnje da zaštiti. Hoćemo li pse da muzemo i proizvodimo sir“, ogorčen je Mijajlović.

Mijajlović pokazuje do sada poslate prijave
Mijajlović pokazuje do sada poslate prijave foto: Svetlana Mandić

Kaže da je za proteklih 11 godina samo jednom dobio odštetu i to od komšije čije pas je zaklao jagnjad.

Zahvalan je komšiji kako na novcu, tako i na korektnom odnosu, ali i veterinarskoj službi u Danilovgradu koja uvijek izađe na teren, kao i predsjednici Opštine Zorici Kovačević, koja ga je korektno primila i saslušala, kako kaže, njegovu muku.

“Komunalna policija kaže da nije nadležna, da nemaju šintersku službu, a ako ja donesem 20 kila krompira u grad da prodam, onda me tjeraju i kažnjavaju. Tada su nadležni. Daj da osnujemo šintersku službu, da nešto uradimo i da stanemo više na put tome ili da svi prodamo stada. Molim i ministra da nam pomogne jer ne znam kako ovaj problem da riješim, ne samo ja, nego mnogi farmeri u Crnoj Gori“, apelovao je Mijajlović.

Iz danilovgradske Komunalne policije su kazali da im se Mijajlović ove godine dva puta obratio, u martu i aprilu, zbog, kako je naveo, “pokolja ovce i jagnjadi od strane pasa lutalica”.

Kako su u odgovoru naveli, saglasno važećim zakonskim propisima i Odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave, predmetni zahtjevi koji se odnose na pse lutalice nijesu u njihovoj nadležnosti pa su iste proslijedili Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na dalji postupak.

“Mijajlović u zahtjevima nije naveo vlasničke pse, jer da jeste onda bi bio u saznanju ko su vlasnici istih, u odnosu na njih bi mogao da preduzme određene zakonom propisane radnje i u tom slučaju bi ova Služba mogla preduzeti određene mjere”, piše u odgovoru koji potpisuje načelnik Dejan Stojović.

Bonus video: