Mehanizacija se slabo koristi

Kolašinska lokalna uprava opredijelila je 80.000 eura za podršku poljoprivredi

3905 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Od 80.000 eura, koliko je kolašinska lokalna uprava ove godine namijenila za podršku poljoprivredi, najviše, 20.000 eura, biće opredijeljeno za nabavku motokultivatora i motokosačica sa priključcima. Razlog za to je, kako su obrazložili u Programu podsticajnih mjera, neznatno korišćenje mehanizacije na području te opštine.

Pravo da konkurišu za tu vrstu podrške imaju poljoprivredna gazdinstva sa najmanje jednom muznom kravom, odnosno, deset priplodnih koza ili ovaca ili najmanje pola hektara pod ratarskim, voćarskim i povrtlarskim kulturama.

Za adaptaciju objekata na poljoprivrednim gazdinstvima biće opredijeljeno iz opštinskog budžeta ukupno 15.000 eura. Za tu vrstu podrške moći će da konkurišu stočari sa njamanje tri muzne krave ili najmanje 30 grla muznih ovaca, odnosno koza.

Onima koji žele da počnu da se bave poljoprivredom je namijenjeno ukupno 10.000 eura. Pravo da konkurišu za dio od tog novca imaju svi koji koji se do sada nijesu bavili stočarstvom i nijesu vlasnici priplodnih grla. Novac će im biti opredijeljen za nabavku dvije krave ili 20 ovaca, odnosno koza. Novi stočari imaće obavezu da u naredniih pet godina ne smanjuju broj priplodnih grla.

Isti iznos biće ukupna podrška i stočarima koji žele da nabave ili obnove opremu za čuvanje mlijeka i mužu.

“Problem sa nestabilnim kvalitetom prepoznat je kao jedan od najuočljivijih u plasmanu mlijeka i mlječnih proizvoda na tržište. Nabavkom aparata za mužu u velikoj mjeri unaprijediće se kvalitet mlijeka, što će se ogledati u smanjenju mikroorganizama i somatskih ćelija“, obrazloženo je u Programu podsticajnih mjera.

Pravo na taj vid podrške imaju stočari sa najmanje tri grla muznih krava, odnosno 30 grla ovaca ili koza.

Iznosim od ukupno 5.000 do 1.000 eura Opština će podržati nabavku fotovoltažnih sistema i agregata na katunima, proizvodnju krompira i žita...

Sredstava iz fonda namijenjenog podsticaju poljoprivrede biće opredijeljen i za upravljanje rizicima u poljoprivredi, kupovinu voćarskog sadnog materijala, nabavku plastenika, podršku pčelarima, lovačkim društvima...

Bonus video: