Rinot za "Vijesti": Povratak u normalu samo uz vakcinaciju

“Veoma je važno istaći da prosječni izraelski turista troši oko 50 odsto više nego evropski turista tokom svog boravka”, naglasio je počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot, koji ovih dana boravi u Crnoj Gori sa delegacijom investitora

11519 pregleda 41 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Vesko Belojevic
Foto: Vesko Belojevic

Masovna vakcinacija preduslov je za povratak života u normalu, poručio je počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot.

“Moja sugestija crnogorskom narodu je da kada vas Vlada pozove da se vakcinišete da ne oklijevate i da to odmah uradite. Vakcinisanje većine stanovništva ključno je za povratak na normalni život i zdravu ekonomiju, a Izrael je savršen primjer toga”, istakao je Rinot za “Vijesti”.

Izraelska vlada prva je u svijetu obezbijedila vakcine protiv koronavirusa i napravila strateški sporazum sa jednim od proizvođača, američkom kompanijom “Pfizer”.

Izrael ima 70 odsto vakcinisanih građana, a ostatak uglavnom čine djeca mlađa od 16 godina i oni koji se oporavljaju od posljedica koronavirusa.

“Ovih dana Izraelci imaju osjećaj kao da koronavirusa nije ni bilo. Život se vratio u normalu, sve je otvoreno i funkcioniše u Izraelu”, kazao je on.

Uz podršku crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), počasni konzul i njegov tim iz konzulata rade na poboljšanju ekonomskih odnosa dviju država na dva nivoa - dolaska više izraelskih investitora u Crnu Goru i povećanje broj turista iz Izraela.

“Na primjer, ovih dana posjećujem Crnu Goru sa delegacijom čelnika nekoliko izraelskih kompanija u oblasti maloprodaje i nekretnina, koji uključuju vlasnike i direktore nekoliko vodećih kompanija koje su već investirale stotine miliona eura u Izraelu, Evropi i SAD. Više sam nego siguran da ćemo uskoro biti u prilici da ih dovedemo da investiraju u projekte u Crnoj Gori”, kazao je Rinot, koji se od juče nalazi u višednevnoj posjeti Crnoj Gori.

On je kazao da je upravo sada vrijeme da se dovedu velike kompanije “koje predvode izraelsku ekonomiju”, ali i da se veoma brzo očekuju velike investicije u oblasti tržnih centara, tržišta nekretnina i naravno turizma.

Na pitanje “Vijesti” koje su to još oblasti koje bi mogle da zainteresuju izraelske kompanije, on je kazao da su to oblast tehnologije, ali i visoke tehnologije.

“Kao što svi znamo, Izrael je poznat u svijetu kao start-ap država i definitivno je važno da se u tom segmentu takođe nešto učini”, kazao je on.

Kada je u pitanju turizam, konzul je kazao da se narednih dana očekuje veliki broj Izraelaca i napomenuo da direktna sezonska aviolinija između dvije države postoji već petu godinu.

Počevši od 23. aprila počeli su direktni letovi između Tel Aviva i Tivta, trenutno dva puta sedmično, a počasni konzul očekuje da će od juna aviokompanija “Isrer” početi sa svakodnevnim letovima.

Prema njegovim podacima, direktnim letovima je tokom 2018. i 2019. godine oko 40.000 izraelskih turista godišnje dolazilo u Crnu Goru. Dodao je da očekuje desetine hiljada izraelskih turista u Crnu Goru i ovog ljeta.

“Veoma je važno istaći da prosječni izraelski turista troši oko 50 odsto više nego evropski turista tokom svog boravka”, naglasio je Rinot.

Crnu Goru smatram svojom drugom kućom

Počasni konzul je kazao da “Crnu Goru smatram svojom drugom kućom”.

“Zaljubio sam se u to mjesto kada sam je prvi put posjetio 2004. godine. Pratim odnose između Izraela i Crne Gore od prvog dana crnogorske nezavisnosti”, kazao je on za “Vijesti”.

Crna Gora ovog mjeseca proslavlja 15 godina obnove nezavisnosti.

U vrijeme kada je imenovan za počasnot konzula, prema njegovim riječima, ljudi u Izraelu “nisu znali gdje se tačno Crna Gora nalazi”.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da danas nije takva situacija, u posljednjih nekoliko godina Crna Gora postala je jedna od omiljenih destiacija Izraelcima za odmor”, kazao je on.

Na pitanje o odnosima dviju država, on je kazao da su tokom godina imali relativno blisko prijateljstvo i saradnju i da “Izael Crnu Goru smatra bliskom, prijateljskom državom i partnerom”.

On je istakao da ministarstva vanjskih poslova, ali i druga ministarstva, rade na saradnji u mnogim oblastima, kao što su turizam, kultura, investicije i bezbjednost.

Prema njegovim riječima, dva najveća uspjeha koja su postignuta u saradnji Vlada Crne Gore i Izraela je da se “obnove direktni letovi između zemalja kao i nastavak gradnje odnosa između ministarstva odbrane Izraela i Crne Gore uz zajedničke napore kako bi se pomogla modernizacija crnogorske vojske”.

Ministarstvo odbrane je prije oko godinu i po potpisalo više od 30 miliona eura vrijedan ugovor o nabavci daljinskih upravljivih oružanih stanica izrelske kompanije „Elbir“, koji će biti ugrađeni na lakooklopnim patrolnim vozilima Vojske Crne Gore.

Ovih dana posjećujem Crnu Goru sa delegacijom čelnika nekoliko izraelskih kompanija u oblasti maloprodaje i nekretnina, koji uključuju vlasnike i direktore nekoliko vodećih kompanija koje su već investirale stotine miliona eura u Izraelu, Evropi i SAD. Više sam nego siguran da ćemo uskoro biti u prilici da ih dovedemo da investiraju u projekte u Crnoj Gori

Bonus video: